Sitenizin Alexa Sıralamasını Yükseltmek

____________________________________________________________________

Alexa kendi araç çubuğunu tarayıcılarında kullananların İnternet sörflerini izleyerek İnternet sitelerini ziyaretçi sıralamasına göre sıralayan ve çeşitli kriterlerde diğer sitelere göre durumunu ve tüm sitelere göre durumunu gösteren bir istatistik servisidir.

Alexa servisinin sonuçları yeterince doğru değildir bu sebeple akıllı site yöneticileri buna güvenmezler. Zaten yeterince siteleri üzerinde çalışmış ve yapılması gerekeni yapmışlarsa Alexa araç çubuğuna sahip bir tarayıcı kullanan bir ziyaretçi mutlaka sitesine girecektir. Ancak acemi site yöneticileri bu değere fazla önem verip SEO işlerini yaptırırken iyiliştirmeyi yapan kişilere Alexa değerini yükselt diyerek boşuna yüklenir. 😀

Şu anki Alexa sıralamam 236574.

Şu anki Alexa sıralamam 236,574

Alexa istatistikleri tutmak için Internet Explorer ve Firefox tarayıcılarında Alexa Araç Çubuğu’nun kullanılması gereklidir. Bu sayede İnternet’te hangi siteye girerseniz onun bilgileri anında Alexa sunucularına gönderilir ve o sitenin ziyaretçi istatistiklerine eklenir. Tabi istatistikler birkaç günlük sürelerde güncellenir.

Alexa istatistikleri sadece bilinçli olarak Alexa araç çubuğu kullanan kullanıcıların İnternet sörflerini izleyebildiği için yeterince güvenilir sonuçlar üretmez. Çünkü Alexa araç çubuğu kullananların çoğunluğu site yöneticileridir, ziyaretçileri değil. Bir de istatistik meraklısı kullanıcılar da kullanabilir ama her siteye tekrar tekrar girme ihtimalleri daha az olduğu için etkileri daha az. Çoğu ziyareçtinin Alexa’dan haberi bile yoktur.

Zaten haberleri olsa bile gerekli araç çubuğunu bilgisayarına yüklerken antivirüs programı uyarı verir ve kullanıcı da kurulumu keser. Evet Alexa araç çubuğu sizi izleyip, gezdiğiniz siteleri istatistik olarak kendi sunucularına gönderdiği için bir casus yazılım olarak görülür. Ancak kurulum esnasında antivirüs uygulamasını dinlemez ve devam ederseniz daha sonrasında antivirüs programınız bir daha problem çıkarmayabilir.

Alexa sadece araç çubuğunu bilinçli olarak kullanan sörfçülerin istatistiklerini tutar demiştim. Bu fikirle bunu bir de ben deneyeyim dedim. 😉 Normalde tarayıcı olarak Opera kullanırım. Opera kapalı kodlu bir tarayıcıdır ve geliştiricilerine sorulduğunda “Why you want a spy in Opera!” dendiğine göre Alexa ile şansım yok demektir. Bu sebeple Internet Explorer’a Alexa araç çubuğu yükledim ve yaklaşık bir aylık bir süredir Sitemi çoğunlukla Internet Explorer ile kullandım. Opera ile sadece FireStats gibi JavaScript kullanımının fazla olduğu sayfalar için kullandım, çünkü bunlarda IE çok aptal davranıyordu.

Opera kullandığım sırada sitemin Alexa sıralaması 390 bin kadardı. Alexa araç çubuğu yüklü Internet Explorer’ı kullanmaya başladım. Aradan yaklaşık bir hafta geçmişti ki sıralamam 310 bin oldu. IE kullanmaya devam ettim. Bir süre sonra 295 bin oldu, daha sonra 280 bin falan oldu. Bu yaklaşık yarım aylık bir süreçti. Alexa araç çubuğu yüklü IE kullanmaya devam ettikçe sıralamam devamlı yükseldi (Alexa’nın verdiği rakam sitenin Dünya üzerinde kaçıncı olduğu, dolayısıyla sayı küçüldükçe sıralama yükseliyor.). 270 bin oldu 160 bin oldu, 240 bin oldu ve derken şu an 236,574.

Boy önemli değil ama Alexa sıralaması önemli.

Boy önemli değil ama Alexa sıralaması önemli. 😀

Anlayacağınız sitemin sıralaması sadece bir ay Internet Explorer eziyetine katlanarak 154 bin yükseldi. Peki hiç sitemde ziyaretçi artışı olmadı mı, sıralamanın yükselmesine bu neden olmasın? Evet Kasım ortalarında üçte biri kadar bir artış oldu, ama sitem yurtdışı sunucusuna taşındığında öyle bir düşüş oldu ki, o düşüşten sonra da sıralamam yükselmeye devam edince bunun ziyaretçi sayısı ile alakalı olmadığını anladım. Çünkü ziyaretçi sayısı üçte bir veya dörtte bir kadar düştü. Aradan zaman geçmesine rağmen hala E. Ali ve JunkChorn siteme ulaşamadıklarını söylüyorlar. Yani bu durumda bile hala Alexa sıralamam yükseliyorsa bunun nedeni artan ziyaretçi sayısı değil benim Alexa araç çubuğu kullanmamdır.

Ben bir ay süreyle Alexa araç çubuğu kullanarak sitemin sıralamasını 150 bin  kadar yükseltebiliyorsam, bu Alexa sıralaması ne kadar güvenilir. Sitemin Alexa sayfasında görebileceğiniz gibi Alexa iki sıralama gösterir. Biri sitenizin haftalık ziyaretçi sayısına diğeri de üç haftalık ziyaretçi sayısına göre verilen bir değer. Üç haftalık değer daha uzun süreye yayıldığı için daha güvenilir görülüyor. Haftalık sıralama kadar değişken değil çünkü. Sitemin haftalık sıralaması ise 173,055. Yani bu şekilde üç hafta daha Alexa araç çubuğu kullanırsam sıralamam 174 binlerde olacak.

Alexa sıralamasına önem veren acemi site yöneticileri sırf bu sıralama için Alexa araç çubuğu kullanıyorlar. Akıllarınca sitelerinin diğerlerinden daha iyi olduğu yönünde  kendilerini kandıracaklar. Bir de reklam verenler Alexa sıralamasına önem veriyor. Bu amaçla da site yöneticileri Alexa sıralamalarını iyi tutmak istiyor.

Ben de bir daha reklam teklifinde bulunanlara bu yazımın linkini göndereceğim. Sitenin kalitesinin Alexa sıralaması ile ölçülmediğini, yüksek Alexa sıralamasına sahip sitelerin nasıl oraya geldiğini anlasınlar.

Alexa sıralaması yüksek olan sitelerin hepsinin oraya bu şekilde çıktığını söylemiyorum. Zira birçok site yöneticisi farklı sitelerde dolaşırken hepsinin sıralamasını etkiliyor, bu durumda da gerçekten yüksek ziyaretçi sayısına  sahip siteler doğal olarak sıralamlarda çok yükseklere çıkabiliyorlar. Benim demek istediğim sadece Alexa sıralamasının siteler arasında önemli bir kriter olmadığı.

Ha olurda kaynaklarını arttırır, örneğin kendine ait bir istatistik servisi açar, kodlar verir, site yöneticileri bu kodları sitelerine koyar, bu durumda istatistikler gerçekten doğru olabilir. Ama şu durumda doğru değil.

Bu yazıdan önce masaüstü ve Opera ile ilgili yazılarımı da Opera ile yazmıştım. Bu günden itibaren yakın biz zamanda Internet Explorer kullanmayı düşünmüyorum. Yetti bana bir aydır eziyet çektirdiği. İstatistik sayfamda bir aşağı bir yukarı gitmeye kalksam kilitleniyor ve kendine gelince yukarı aşağı zıplayıp duruyor. 😀 Hatta Alexa değerimi kontrol etmek için bile IE’yi açmayacağım, zira Opera’nın şu aşağıda gördüğünüz bileşeni bu işe yarıyor.

Opera Alexa Widget

Opera Alexa Widget

Bu andan itibaren de Alexa sıralamamın nasıl düştüğünü takip edeceğim. Çünkü Opera için bir Alexa araç çubuğu benzeri bir eklenti yok. Bugün Opera’nın sayfalarında dolaşırken IRC kanalını bulup kanala girdim. Ortaya Opera için Alexa olacak mı diye bir soru attım, gelen cevaplar, Opera’da neden bir casus istiyorsun, gerekli olmadığı için olmayacak şeklindeydi. Site yöneticilerinin durumundan bahsedince de iyi olanlar Alexa sıralamasına önem vermezler dediler (Palavra, geliştiricilerden ya da şirketten birinin Alexa sıralamasındaki verilere dayanan bir yazısı vardı. 😀 ). Bu durumda Opera kullanarak Alexa’da şansım olmadığına göre sıralamam bugünden itibaren düşmeye başlayacaktır. Artık ne zaman Alexa sıralamam 390 bin olursa o zaman ilgili bir yazı yazarım. 😀

Tabi bu yazıyı okuyan tüm site yöneticileri sırf Alexa sıralamasında yükselmek içim Alexa araç çubuğu yükleyip gelirlerse buraya o zaman sıralamam hiç de düşmeyebilir. 😀

5 Yorum

  • Yazan: E. Ali, 10 Aralık 2008 @ 9:03 pm

    Sitene ulaşabilmem mümkün olmadığı zamanlar bendeki alexa sayacı senin URL’ni görüyor ve ziyaret edilmiş kabul ediyor. bunu da hesaba katmalı. Hatta seoquake araç çubuğu bütün bilgileri gösteriyor. sitene ulaşılamıyor belki ama URL bilgileri görülebiliyor. pagerank nedir vesaire vesaire..
    Alexa’da yükselme senin kendi tıklamalarından çok diğer tıklamalardan geliyordur. Web, internet meselelerinde ağırlıklı olan sitelere gelenler genelde alexa toolbar kullanıyor sanıyorum. bende de var. benim bu sayfalarda dolaşmam bendeki alexa toolbar tarafından kayda geçiriliyor. sitene ulaşılamasa bile sitenin linkine tıklamakla internet browser adres çubuğunda sitenin url’si görülüyor. alexa için bu bile yetiyor.

  • Yazan: FeRHaD, 11 Aralık 2008 @ 1:00 am

    Tabii ki sadece benim siteye girmelerim sayılmıyor, senin gibi diğer Alexa araç çubuğu bulunduranların siteye girişleri de önemli. Ancak en çok ben girdiğim için daha etkiliyim. Bir de ben siteye devamlı girebiliyorum, sen ise giremiyorsun. Bu şekilde Alexa araç çubuğu kullananların da bir kısmı siteye giremiyor. Hem siteye giremezlerken hem de sıralamam artıyorsa bu daha saçma bir konu. Sadece bir kişinin bir İnternet sitesini kullanamsı, o sitenin sıralamasını 150 bin arttırıyor. 🙂

  • Yazan: Celil, 4 Şubat 2009 @ 10:17 am

    ferhad hocam senin bloga alexa toolbarla girdim. Siten çok yakında alexa 100k olur:D bu arada tişört de çok hoşuma gitti:D

  • Yazan: Emre, 7 Nisan 2009 @ 8:47 pm

    Merhaba Birşey sorucam, birtane sitem alexa sıralaması 22 milyon,diğerinin ise 1,540 ? Hangisi daha değerli 22 milyon olunca ne oluyor 1540 olunca ne oluyor??

  • Yazan: FeRHaD, 8 Nisan 2009 @ 1:22 am

    Alexa sıralaması sitenin diğer siteler içinde kaçıncı en çok ziyaret edilen site olduğunu gösterir, dolayısıyla sıralaması 1540 olan site daha iyidir.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz