Skyfire Mobil İnternet Gezgini

____________________________________________________________________

NOT: Aşağıda anlatılan program uzun süredir Türkiye’ye hizmet vermiyor, sadece Amerika içindeki kullanıcılara hizmet veriyor. Bu sebeple böyle bir engel varken Windows Mobile uygulaması ile fazla zaman kaybetmemenizi tavsiye ederim.

Cep telefonundan İnternet’e girmek gittikçe kolaylaşıyor ve bu alanda da gezgin veya tarayıcı savaşları başlıyor. En çok bilinenler Windows işletim sistemli telefonlardaki Pocket IE, Opera Mobile, standart işletim sistemlerine sahip cihazlar için Opera Mini ve Iphone’un gezgini Safari. Bu gün İnternet’te dolaşırken bunlara iyi bir rakip buldum, o da Skyfire.

Iphone ve Nokia’nın son N serileri dışında bir telefona sahipseniz, telefonunuzun kendi gezginine tek alternatifiniz Opera Mobile ve gelişmiş bir işletim sistemi olmayan telefonlar için de Opera Mini oluyor. WM işletim sistemlerinde gelen Internet Explorer’ın cep telefonu sürümü çok sakat bir gezgin. Diğer işletim sistemlerindeki yazılımlar da çok iyi değiller. Bu sebeple Opera iyi birkaç yazılım hazırlayarak bu alanda liderlik koltuğuna oturdu denilebilir. Bunlar neredeyse her işletim sistemi için olan Opera Mobile ve yine Java ile yazılmış olması sayesinde neredeyse her telefonda çalışan Opera Mini. Bu ikisi ile İnternet keyfini telefonunuzdan yaşayabiliyorsunuz. Opera şu an için Windows işletim sistemli telefonlarda cep bilgisayarı ve akıllı telefon serilerinde iki ürüne sahip ve akıllı telefonlar için olan sürüm 8.65 iken, cep bilgisayarları için olan 9.51. Bu da doğal olarak biraz akıllı telefon kullanıcılarının keyfini kaçırıyor. Neyse bu konu dışı, bunu sadece şikayetimi dışa vurmak için yazdım. Opera Mini de gezdiğiniz sayfaları önce kendi sunucularından geçirip telefonunuza öyle gönderiyor, bu sayede de hem bant genişliği tasarrufu yapabiliyor, hem de telefonunuzda neredeyser bilgisayar hızında İnternet’e kavuşuyorsunuz. Bu iki uygulamanın şu an için en önemli eksiklikleri Flash ve video desteklerine sahip olmamaları.

Skyfire ise öyle bir tarayıcı ki, bunda inanılması zor bir şekilde Flash desteği bile var. Üstelik sayfaları önce kendi sunucularından geçirdiği için sayfalar oldukça hızlı açılıyorlar.

Skyfire ara sunucu kullandığından sayfalar cihazınıza gelmeden burada işleniyor. İlk önce size sayfanın bir görüntüsü resim olarak sunuluyor. Burada istediğiniz bir noktaya yaklaşınca gerçek sayfa sunuluyor. Bu ara sunucu yöntemiyle de Facebook sayfalarını bile dolaşmak mümkün oluyor.

HTC üstünde Skyfire

HTC üstünde Skyfire

Skyfire günlük hayatta İnternet’te karşılaşabileceğimiz Flash, Silverlight, Ajax, QuickTime gibi teknolojilere karşı da hazırlıklı. Bunlara destek var ve bu tür teknolojiler barındıran sayfalarda problem çıkmıyor.

Beni en çok etkileyen özelliği Flash video desteği oldu. Bunun bu kadar başarılı bir şekilde cep telefonunda yapılabileceğini şimdilik pek tahmin etmezdim. Ancak Skyfire burada beni gerçekten şaşırttı.

Skyfire ile video keyfi mümkün

Skyfire ile video keyfi mümkün

Skyfire’ın ziyaret aracı (User Agent) ise şöyle:

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.17) Gecko/20080829 Firefox/2.0.0.17 (Kendini biraz Firefox 2.0 gibi tanıtıyor)
Bir de gelen ziyaretler referans olarak ilk http://sjc-landing.dc.skyfire.
com/ adresinden geliyor. Sanırım bu Skyfire ara sunucularının adresi.

Kişisel olarak cep telefonumdan İnternet’e girmek için Opera Mini kullanırım. Telefonumda Opera Mobile 8.65 de var ama hız olarak Opera Mini bana daha gelişmiş gelmekte. Ayrıca yaklaştırma özellikleri de akıllı telefonlar için olan Opera Mobile sürümünde yok. Bu sebeple Opera Mini kullanmaktayım. Skyfire’daki yeni Flash ve Silverlight desteği gibi özellikler kalıcı olarak kararımı değiştirmeyecek. Çünkü, Skyfire Opera Mini’ye göre yavaş. Sayfanın ilk açılışında hızlı hissi verebilir ama sayfayı kullanmaya başlayınca yavaşlığı fark ediyorsunuz. Bu yavaşlığın bir yan etkisi de kullanımın sıkıcılığı. Sayfalar Opera Mini gibi bir kez tamamen işlenip gönderilmiyor telefona. Parça parça ve yaklaştırma seviyelerine göre gönderiliyor. Bu sebeple de her yaklaştırma komutundan sonra bir süre beklemeniz, sayfada aşağı yukarı gezinirken de beklemeniz gerekiyor. Bu tür beklemeler işin tadını iyice kaçırıyor.

Eğer Skyfire ekibi sayfaları bütün olarak Opera Mini gibi çözümleme ve telefona gönderme özelliğini uygulamaya katarlarsa çok daha iyi bir uygulama olacaktır. Şimdilik video işlerim dışında kullanmayı düşünmediğim bir gezgin olsa da oldukça hoş ve işe yarar özellikle Flash ve video desteği ile akıllı telefonunuzda veya cep bilgisayarınızda bulunması gereken bir program.

İndirme

Programı indirmek için şuraya gidip telefonunuza uygun olan sürümü seçmelisiniz. Telefonunuza bağlantı adresi gönderme gibi indirme seçenekleri de var.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz