Teknolojide deprem

____________________________________________________________________

Japonya depremi görülmüş en şiddetli depremlerden biri. Japonya depremlerle yaşamayı bilen bir ülke olduğundan sonucunda yıkılan binalarla fazla can kaybı olmasa da ada ülkesi olması sebebiyle gelen tsunamiden oldukça fazla kayıp verdi. Tabi Japonya’nın teknoloji için de önemli bir nokta olduğunu unutmamalı. Japonlar teknolojide üst seviye yerlerdeler ve depremin teknolojik ürün üretimini etkileyebileceği söyleniyor.

Birkaç yıl önce telefonum arızalanmış ve servise vermiştim. Çin’den yeni değişim cihazı gelecekti ancak, o dönemde de Çin’de deprem olmuş ve depremin Çin’de üretim yapan fabrikaları etkilediği söyleniyordu. Sanırım da öyle olmuştu ki, cihaz Türkiye’ye geldiğinde aradan iki ay geçmişti ve ben de ücret iadesi için başvurmuştum.

Analistlerin endişesi Toshiba ve Samsung gibi Japonya’da üretim yapan NAND bellek üreticilerinin üretimlerinde azalma olması ile ilgili.

Toshiba fabrikalarında daha önceden elektrik kesintisi ile ilgili sorunlardan dolayı üretim zaten %20 düşük seviyedeymiş. Ancak depremle ilgili Toshiba’nın bir açıklaması olmamış. SanDisk ile ortak işlettiği fabrika ile ilgili, SanDisk deprem anında bir süre durduklarını ancak sonra üretime devam ettiklerini duyurmuş. Toshiba üretime devam eder belki ama fabrikalara yonga plakası sağlayan Shin-Etsu Handotai (SEH) ve Sumco’nun deprem nedeniyle malzeme temininde sorun yaşayabileceği söyleniyor.

Japonya pek çok denizaltı fiberoptik kablonun sonlanma yeri ayrıca. Deprem kablolara zarar vererek belli hatlar üzerinden iletişimin yapılamamasına sebep oluyor. Bu tabi sadece Japonya değil, Japonya dışında bu fiberoptik hatlardan faydalanan diğer ülkeleri de etkiliyor. Genel olarak etkilenenler Japonya, Çin, Hong Kong, Kore gibi yerler. Bizim tabi bu taraflara pek trafiğimiz olmuyor.

Japonya içinde ise NTT’ye göre yaklaşık 900 bin telefon hattı, 475 bin kadar da fiber optik hat devre dışıymış. Tabi çalışan ekipmanlarda da jeneratörlerin yakıtı bitince görevlerini yerine getiremeyeceklerinden bu sayıların artması bekleniyor. DoCoMo, KDDI ve Softbank’a ait 11 bin kadar baz istasyonu da geçen sabah devre dışı imiş.

1 Yorum

  • Yazan: Enes, 15 Mart 2011 @ 9:35 am

    Japonya okyanus derinliği en fazla olan Marianne çukurunun hemen güneyinde yer almasından ötürü, bu ülkenin sürekli depremlere maruz kalması olağan bir durumdur ve Japonya’nın depremlere karşın teknolojik önlemler alması da takdire şayandır. Ancak,depremlere karşı ne kadar teknolojik önlemler alınırsa alınsın yine de depremlerden ötürü can ve mal kaybının büyük boyutlarda olması insanın bir nevi acziyetini göstermektedir.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz