Tokyo’da önündeki yayayı tarayan reklam panoları deneniyor

____________________________________________________________________

Günümüz ekonomisinde reklamcılık önemli bir sektör. Alış veriş olayının gerçekleşmesi için ürünlerin reklamlarla müşteriye tanıtılıp müşteri tarafından satın alınması gerekiyor. Bu sebeple de reklamcılık alanı da yaratıcılıki zekanın ve teknolojinin had safhada kullanıldığı bir alan. Japonların denemeye aldığı yöntem de bunun bir göstergesi; önünden geçen yayayı tarayıp ona özel reklamlar gösterebilen reklam panoları (billboard).

11 demiryolu şirketi geçen ay Tokyo’da bir yıllık bir pilot proje başlatarak önemli metro istasyonlarına 27 yüksek teknoloji reklam panoları yerleştirdiler.

Panoların her birinde kameralar yer alıyor ve bu kameralar sayesinde panolar önlerinden geçen yayaların cinsiyet ve ortalama yaşını tespit edebiliyor. Bunun için yayaların birkaç saniye bile panoya bakması yeterli. Panolardaki yazılım kullanıcıların özelliklerini belirleyecek ve panolardan alınan veriler pano etrafında belli zamanlarda olan kitlelerin yoğunluğunu ve ortak özelliklerini belirleyecek. Bu şekilde de belli bir anda panolarda hangi reklamların gösterileceği belirlenecek ve bu reklamlar panolarda gösterilerek doğru yerde doğru hedef kitleye reklam yapılmaya çalışılacak.

Kameralı reklam panoları önlerinden geçen kişiye yönelik reklamlar göstermek amacıyla kullanılmayacak, zira sadece önünden geçen değil çevreden onu görenlere de hitap eden bir reklam göstermek zorunda. Gerçi bu konu ile ilgili de bazı çalışmalar var ama Japonların çalışması bana daha mantıklı geldi. Mesela Steven Spielberg’ün bilim kurgu filmi Azınlık Raporu’nda böyle bir yöntemden bahsedilmiş.

Kaynak: Physorg.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz