Toshiba TG01

____________________________________________________________________

Bir akıllı sınıfına giren her tür cep telefonu hayranı olarak son zamanlarda en çok dikkatimi çeken aletlerden biri Toshiba TG01. Almaya pek niyetim yok ama varlığını, var olacağını bile bilmek merakımı uyandırıyor. 🙂

Aletin özellikleri oldukça gelişmiş. Şöyle bir özellikleri yazayım ben sonra konuşayım.
Şebeke: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 2100
Ölçüler 129 x 70 x 9.9 mm
Ağırlık 129 gram (Benim Toshiba Potege G500 bile daha ağır)
Ekran TFTdokunmatik, 256K bin renk (Ancak işlemciyi kasmaması için 65 bin renk olarak çalışacağı yönünde duyumlarım var 🙂 )
Ekran boyutu 480 x 800 piksel, 4.1 inç
Görüntülü konuşma
256 MB RAM, 512 MB ROM
microSD (TransFlash), maks. 32GB
GPRS Sınıf 10 (4+1/3+2 slots), 32 – 48 kbps – HSCSD – EDGE Sınıf 10, 236.8 kbps 3G HSDPA, HSUPA
WLAN Wi-Fi 802.11b/g
Bluetooth 2.0 – A2DP
USB microUSB
Kamera 3.2 MP, 2048×1536 piksel, otomatik odaklama
İşletim sistemi: Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional
İşlemci: Qualcomm Snapdragon QSD2850 1 GHz
Radyosu yok
A-GPS destekli GPS var
MIDP 2.0 Java var, muhtemelen Esmertec’tir ama bir bilgim yok.
Pocket Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, PDF) (her WM telefonda olur aslında)
Facebook and YouTube uygulamaları
Fotoğraf düzenleme
Pil: Li-Ion 1000 mAh!
Stand-by – 276 h
Konuşma süresi – Up to 5 h
Bunlardan başka Windows Mobile işletim sistemine özel uygulamalar vs.

Bu telefonu benim için ilginç yapan özellikle 1 GHz Qualcomm işlemcisi ve 256 MB belleği. İlkokulda arkadaşımın aldığı bilgisayarı hatırlarım da işlemcisi Pentium 2 ve bunun yarısı kadar frekansta çalışıyordu, hatta belki daha da düşüktü. Belleği de 32 MB idi ve sonradan 64 MB’a yükseltmişti. Şu an benim kullandığım telefonun işlemcisi 420 MHz ve bellek de 64 MB. 🙂 Yani 10 yıl önceki teknoloji şu an cebimizde. Tabii ki ikisi de aynı işlemi yapmıyor, telefon işlemcileri RISC işlemcisi ama ulaşılan frekans ve çoğu anlamda performans aynı.

Bu telefon ise 1 GHz Qualcomm işlemci ile başlı başına bir bela. Bunu normal bir telefon olarak kullanmak zaten hata, tipinden falan alacak olan varsa vazgeçsin. Çoğu arkadaşım bir milyara yakın para öder ama telefonun hiçbir var oluş amacına uygun birşey yapmazdı. Bunları görünce verdikleri paraya acırdım. Üstelik kontörleri bile yoktu, sizin telefonunuz kadar kontörüm var benim derdim. 🙂 1 GHz işlemci telefonun sorunsuz çalışmasını ve arayüzünün oldukça yanıt veren bir şey olmasını sağlayacaktır. Bu işlemci video oynatma, çekim, oyun ve İnternet keyfini bu telefonda garantileyecektir.

Toshiba TG01

Toshiba TG01

256 MB bellek de Windows Mobile cep telefonları için yeterliden daha fazla. Şu an için 128 MB yeterli diyebilirim, 128 MB bellek ile arkaplanda müzik dinlerken İnternet’te gezinmek 64 MB bellekli telefonlara göre çok daha rahat. Çünkü 64 MB belleğin sadece 50 MB kadarı kullanılabiliyor ve bunun da 30 MB kadarını işletim sistemi kendi uygulamaları için kullanıyor, kullanıcı için de 20 MB kadar birşey kalıyor. Bu da hem bir müzik çalar hem de bir İnternet gezgini hatta bir Java uygulaması için yeterli değil. Ancak Toshiba TG01 256 MB bellek ile mükemmel bir aygıt olacaktır. Ne kadarının etkin biçimde kullanılabileceğini bilmem ama uzun süre kişisel bilgisayarımı bile 223 MB bellek ile kullandığımı düşünürsem benim için bile inanılmaz bir devrim diyebilirim. 🙂

İşletim sistemi Windows Mobile 6.1 Professional ancak eminim ki 6.5 güncellemesi de çıkacaktır. Toshiba Portege G500 mesela orijinalinde WM 5.0 idi ama bugün 6.1’den daha düşük kullanan pek yok. Bu işletim sisteminin katacağı bütün özellikler 1 GHz işlemci ile birleşince ortaya iyi bir ürün çıkmış olacağından eminim.

Bağlantı özellikleri olarak 3G ve WLAN desteğine sahip olması ile aslında bugün şartlarında normal bir telefon ama daha iyisi de pek yok zaten. USB bağlantı birimi olarak microUSB standardını kullanması Toshiba’nın takdir ettiğim özelliklerinden. Bir problem olduğunda bütün şehirdeki telefoncuları dolaşmanıza gerek yok, her tür bilgisayarcıda buna uygun kablo bulunur. Mesela geçen yaz Muratlı’da QTEK 8500 için USB kablosu arayıp havamızı almıştık. 🙂 Yalnız Toshiba Portégé G500’de (Bende hiç problem çıkarmadı ama…) bozulan USB girişi biraz şikayet konusu olmuştu, belki de aletin en önemli servise gitme nedeni bu idi. İnternet gezgini olarak bu sefer Toshiba’nın şöyle Adobe Flash 3 destekli bir Opera Mobile koymamasını yadırgadım açıkçası. Pocket Internet ExploDer yeterince ciddi bir işkence. Skyfire İnternet’ten video izlemek için iyi ama bu aygıtın ekran çözünürlüğünü desteklemediği için problem olacaktır, zaten onda İnternet keyfi de video dışında yok gibi.

Aleti kamerası biraz tuhafıma gitti, madem 1 GHz işlemci ve 256 MB bellek koyuyorsunuz alete şu kamerasını da 5 MP ya da 8 MP gibi modern bir rakam ile değiştirseydiniz bari. Eminim Intel Xscale işlemcilerdeki QuickCapture benzeri bir teknoloji Qualcomm işlemcilerinde de vardır, niye 3.2 MP gibi düşük sayılacak bir çözünürlüğü tercih etmişler bilmem. Samsung Omnia i900 bile ne zamandır piyasada ve 5 MP kameraya sahip. Bunu pek yakıştıramadım Toshiba. 🙂

En merak ettiğim noktaya gelelim, batarya. O telefonda 1 GHz işlemci var ve 1000 mAh bataryaya sahip olduğu yazıyor. Benim şu an kullandığım Toshiba Portégé G500 420 MHz işlemci ve 1200 mAh bataryaya sahip ve şarjı kullanırsam bir gün gitmiyor. Peki bu TG01 1000 mAh batarya ile nasıl yaşayacak! Bunu gerçekten merak ediyorum. Yeni model işlemciler, özellikle bu aletteki gibi 2006 ve 2007 sonrası duyurulan işlemciler oldukça tasarruflu ve bu işlemci 65 ya da 55 nm teknolojileri ile üretilip enerji tüketimi oldukça düşüktür. Zaten otomatik ölçekleme sistemi eminim vardır ve işlemci frekansı kullanılmadığı zaman 100 MHz düzeyinde olacaktır. Yine de 1 GHz işlemci 3D bir oyun oynarken elektriği ne kadar tasarruflu yer, merak ediyorum. Bir de bu aletteki gibi 800 x 480 piksel bir ekran işlemciden bağımsız bir enerji oburu. Umarım batarya telefonu kullanacaklar için bir problem olmaz.

Şimdilik iyi bir alet olacağı kanısındayım. Iphone killer olabilecek mi, şu an olabilir ama gelecek Iphone için olabilir mi bilmem. Gerçi ikisi de ayrı kategorinin telefonları gibime geliyor ama neyse. Umarım Toshiba bunda da Toshiba Portégé G500’de yaptığı gibi tuhaf sürprizler yapmaz. Örneğin, onda kayıtlarda inanılmaz kötü bir mikrofon vardı, inanılmaz gerçekten, çünkü sessiz kayıt yap daha iyi. Aslında mikrofon iyi idi ama bir şekilde alet sesi yükseltip bozuyordu, telefon görüşmelerinde problem olmuyordu ama. Muhtemelen Toshiba’nın bundan ağzı yandığı için bu konuda dikkatli olacağına inanıyorum gerçi. Tek merakım bu 1000 mAh batarya 1000 MHz işlemciyi nasıl doyuracak, her MHz başına bir mAh düşüyor.

Bu arada telefon Haziran Temmuz aylarında Japonya ve İspanya’da girecekmiş piyasaya, buraya ne zaman gelir bilmem.

4 Yorum

  • Yazan: Enes, 26 Mayıs 2009 @ 9:13 am

    Merhaba Ferhat bey, Toshiba firmasının piyasaya süreceği bu PDA’nın ekranı AMOLED (Aktif Matriks Organik Led)teknolojisiyle üretilmiş olsa, TFT ekranlara göre güç tüketimi bakımından bayağı bir avantajı olurdu, ayrıca AMOLED ekranlar TFT ekranlara göre daha gerçekçi görüntü sunmaktadır.İyi günler.

  • Yazan: FeRHaD, 26 Mayıs 2009 @ 11:09 am

    Kesinlikle bir AMOLED ekran tercih edilmeliydi. 800 piksel çok fazla bunda tasarrufu oldukça iyi olurdu.
    Yeni nesil Iphone cihazında olacakmış sanırım bu ekrandan.
    Hadi onu geçtim batarya bari şöyle bir 1200 – 1500 mAh gibi birşey olsa iyi olacakmış.

  • Yazan: fatihbilmen, 16 Kasım 2009 @ 7:27 pm

    merhabalar;
    ben almanya da yaşıyorum.
    toshiba tg 01 almak istiyorum.ancak aldığım duyumlara göre yazılımında bazı problemler varmış bu konuyla ilgili beni aydınlatırsanız sevinirim
    saygılarımla;

  • Yazan: FeRHaD, 17 Kasım 2009 @ 1:30 am

    Fatih, aygıt ilk çıktığında işletim ssisteminde virüs var diye söylntiler dolaşmıştı ama aradan uzun zaman geçti, şu an zararlı birşey olduğunu sanmıyorum ki Windows Mobile 6.5 güncellemesi de çıkmış bir cihaz. Almayı düşünüyorsan yazılımı prolem etme derim, çözülmüş olmalı olan sorunları da.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz