Twitter’dan psikoloji analizi

____________________________________________________________________

Twitter günlük durumumuz ile ilgili birçok durum iletisi girdiğimiz bir sosyal ortam. Her tür ruh halimiz ile ilgili bir şeyler girebiliyoruz. Böyle olunca da tivitlerimizi inceleyip psikolojik durumumuz hakkında bir şeyler söylemek mümkün. Bahsedeceğim sistem tam olarak bunu yapmasa da iletilerimiz inceleyip iletilerimizdeki belli kavramların oranı hakkında bilgi veriyor. Bundan sonra değerlendirme işlemi de kişiye kalmış. Bu sistemin adı TweetPsych.

TweetPsych ile Ä°ngilizce dilinde Twitter’a durum bilgisi girenlerin iletileri incelenip en çok tivitledikleri konular hakkında oransal bilgi alınabiliyor. Bunlar öğrenme, gelecek, kontrol, kendinden bahsetme, olumlu ve olumsuz tavırlar, zaman ve sayılar gibi farklı konular.

Mesela İngilizce Twitter hesabımı beklediğim kadar kullanmıyorum, hesabı açtıktan sonra aklıma gelen İngilizce tivit miktarı azaldı. 🙂 Buna rağmen bu hesabı incelediğimde ortalamadan %433 daha fazla eğitim konusunda tivitlediğimi, ortalamadan %289 gelecek hakkında, %191 kontrol hakkında ve % 111 de ortalamanın üzerinde oranlarda kendim hakkımda konuştuğumu söylüyor.

Bunlara karşılık %-9 olumlu durumlar hakkında, %-33 de duygular hakkında ortalamadan farklı yani ortalamanın altında tivitliyormuşum. 🙂

Benim TweetPsych sonuçlarım.

Sistem ne kadar doÄŸru sonuçlar veriyor ve bunlar da ne iÅŸe yarıyor bilinmez ama sosyal ortamlardan kiÅŸilik tahmini gibi olguların yavaÅŸ yavaÅŸ hayatımıza gireceÄŸimizin iÅŸareti. Bu nasıl bir ÅŸey olabilir, veya sonuçları ne olabilir? En basitinden bir iÅŸveren işçi ihtiyacı olduÄŸunda Facebook’ta bir arama yapacak ve kullanıcılarının iletilerini ve paylaşımlarını inceleyerek onların kiÅŸiliÄŸini belirleyip derecelendiren Facebook iÅŸverene amacına uygun işçiler önerebilir. Ä°ÅŸveren de işçi ile iletiÅŸime geçerek onu iÅŸe alabilir vs. Bu sadece basit bir olasılık ve çok daha ciddi ÅŸekilde geliÅŸeceÄŸinden eminim de, bu sistem böyle ÅŸeylerin sadece ufak bir iÅŸareti.

Bu arada Tweet Haber sitesinin Sabah gazetesi sitesinden veya orijinal gazeteden link ve düzgün bir kaynak belirtmeyerek bir saygısızlık örneği sergileyerek (ç)aldığı bir yazıda Twitter kullanıcılarının iletiler girerek teşhircilik yaptığını ve takipçilerin de özel hayatları incelemek ile ilgili psikolojik sorunları varmış. Yani Twitter kullanıcıları sağlam insanlar değilmiş. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz