Ubuntu Linux çöp kutusu fiziksel konumu

____________________________________________________________________

Ubuntu Linux’ta çöp kutusu ///Trash diye bir konumda görünür ancak bu gerçek fiziksel konumu değildir. Root yetkisine sahip iken sildiğimiz dosyaları çöp kutusundan temizleyemeyiz. Çünkü bu yetkilerdeki dosyaları silmeye yetkili bir kullanıcı değilizdir. Sudo nautilus komutu ile de dosya gezgininde root yetkisi alabiliriz ancak, bu şekilde de ///Trash yoluna girmemiz mümkün değil. Bu durumda da çöp kutusunun fiziksel konumuna gitmemiz gerekiyor.

Ubuntu Linux’ta çöp kutusunun fiziksel konumu şöyledir:

/home/kullanıcı_adı/.local/share/Trash

Ev klasörü dediğimiz bu konumdaki .local klasörü görünmez olabilir. Bu durumda Nautilus dosya yöneticisinde Dosyalar > Tercihler yolundaki Gizli ve yedek dosyaları göster kutucuğuna tik atıp Kapat demeliyiz.

Burada üç klasör bulunur. Eğer yanlışlıkla root yetkisi ile bir şeyler silmiş ve bunları çöp kutusundan temizlemek istiyorsak yapacağımız bu yoldaki files ve info klasörleri içindeki aynı adları taşıyan dosya ve klasörleri silmektir. Root olarak buraya girebildiğimiz için bunları kolayca silebiliriz buradan. Files klasörü silinen dosyaları ve info klasörü de silinme tarihi ve konumu gibi bilgileri içerir.

İşlemi Ubuntu Linux 13.04’e göre anlattım ama diğer dağıtım ve sürümlerde de işlem mantığı aynıdır.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz