Video içerikler ve kota

____________________________________________________________________

Genişbant bağlantılarımız günden güne hızlanıyor diye bir cümle kurmaya başladım ama, yanlışlığını hemen farkettim. Eve ilk genişbant bağlattığımdan beri sadece bir kez deneme için 8 mbit yaptığımda hızlanma oldu. Onu da 1 mbit yapacaktım ama o da ne, hızı düşürmek imkânız imiş. Neyse, eskiden bağlantı hızımız yavaş olsa da , sitelerimi ve içerikleri de sade ve küçük boyutlu olurdu. Bu sayede yine normal gezinti için çok fazla beklemezdik. Ama bugün siteler de içerikler de büyüdü. Ama benim bağlantım fazla gelişemedi.

Bir link görüyorum, tıklıyorum; o da ne, içerik video. Videoda adamın biri var, konuşuyor, bazı animasyonlar, görseller gösteriyorlar, ve video bitiyor. Kotama bakıyorum, 20 MB gitmiş, 10 MB gitmiş, 30 MB gitmiş. Sinir oluyorum doğal olarak. Tamam, bazı iyi videolar oluyor ama, her şey de video halinde olmamalı. Hadi kotamı bıraktım, okuyarak göz gezdirerek öğreneceğim şey için karşıdaki kişinin o kısma gelip, o konuyu anlatmasını beklemek zorundayım. Zaman kaybı.

Gerçi bu biraz Turk Telekom’un ayıbı ve Türkiye’nin durumu. 45 lira ödüyorum ve tek kullandığım 4 GB kotalı 8mbit’e kadar ama 4 mbit üstünü görmeyen bir genişçe bant internet bağlantısı ve akam saat 7 ile sabah 7 arasında ücretsiz 100 dakika telefon görüşmesi. O ücretsiz 100 dakika da olmasa hiç kullanmayacağız ev telefonunu da. Boşu boşuna para ödeyeceğiz yani.

Sınırsız bağlantı da pahalı geliyor, telefon masrafı ile her ay 70 TL vermek istemiyorum. Ancak bir alternatif de yok bu bölgede. Ne Uydunet, ne de SuperOnline fiber, ya da Metronet vs. bir şey yok. Böyle olunca ya kotalı ya da pahalı, ya da her ikisine mecburum. Bu ödediğim meblaya hızı düşük de olsa sınırsız bant genişliği verecek bir tarife olmalı.

Ya da kotalar daha geniş olmalı. En azından bir 10 GB olmalı. Bağlantıyı zaten sürekli indirme için kullanacak olursan bir günde doluyor zaten kota ki, 10 GB olsa da dolacak. Ancak hiç değilse biraz daha özgür dolaşacaksın internette. Hızımı yavaşlatıp, kotamı arttırmasın diye engellediğim reklamların engelini de kaldıracağım, endüstri de kazanacak. 😀

Özetle; yıl 2012, 2012’ye 1/24 kala, en az 5 yıl önce tanımlanmış bir kota miktarını 4mbps hızla ve 50 ms pşng ile kullanıyorum. ADSL bağlantısını fast path yapınca hız biraz artıyor, ping de azalıyor; ama kopmalar başlıyor. Sonra DSLAM birkaç gün sonra bağlantımı tekrar interlaved yapıyor, hat kopmaları gidiyor. Modemde 6 mbit yazıyor hız, ama hız testi yaptığımda 4 mbit üstü göremiyorum. Görsem ne olacak ki, sadece kotayı ne kadar çabuk dolduracağımı gösteren bir değer oluyor bu.

Ben genişbant bağlantımı taahhütlü kullanırken, Smile ADSL’de 1 yıl 29 öde, diğer yıl 45 öde gibi iki yıl taahhütlü bir sınırsız internet tarifesi vardı. Şimdi de olsa, anında geçeceğim ama, yok işte. İşe yarar bir taahhütlü kampanya da yapmıyor alternatif operatörler bu aralar. Bir tanıdık Smile ADSL’e geçmiş, ödediği paranın aynısına bir de D Smart HD izliyor. Hızın TTnet’ten iyi olduğunu söylüyor. TTnet bu kadar hızlı değildi diyor. Bölgede kullanan bir tanıdık çıktığına göre hız olarak kötü değil demek ki, ama işe yarar kampanya da yapmıyor işte. D Smart falan da benlik değil hiç.  3G olaylarına ise hiç girmek istemiyorum. Aslında ödediğim paraya aynı hizmeti verecek kampanyalar var ama, ADSL’e çok ciddi alternatif değiller henüz.

Bkz. DSLAM kaynaklı uzun ping süresi sorunları

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz