Xiaomi Mi 8, ilk çift frekans GNSS yongalı akıllı telefon

____________________________________________________________________

Iphone ve Android rekabeti başladığından beri çevremizdeki akıllı telefon sayısı sürekli artıyor. Akıllar azalıyor ama akıllı telefonlar artıyor. İlk başlarda çeşitlilikle ilerleyen pazarda zamanla tekdüzelik hakim oldu. Her üreticiden gelen bar tipi telefonlar, hepsinin aynı Qualcomm yongayı kullanması, zamanla tüm üreticilerin harici batarya özelliğini lüks görmeye başlayıp kullanıcılarını süründürmesi vs. Xiaomi Mi 8 de son zamanlarda son akımlara uyarak piyasaya giren fiyat performans seviyesi amiral gemilerden biri. İhtiyacım olmadığı için çok önemsemediğim bir cihazdı ama bir haber başlığı ile keşke benim olsa deyiverdim. 😀

2017’nin sonbahar ayları civarında  Broadcom firması BCM47755 adlı GNSS yongasını duyurmuştu. GNSS yongası derken kastedilen aslında cihazın GPS yongası. Ancak son on yıldır üretilen cihazlara Amerika’nın GPS uyduları haricinde Rus’ların Glonass’ına, Çin’in Beidou’suna ve Avrupa Birliği’nin Galileo konum uydu sistemine de destek eklendi. Bu şekilde de bir yonga birden fazla uydu grubundan sinyal alabilince tek GPS demek anlamsız kaldı ki GNSS ifadesi kullanılmaya başlandı. GNSS = Global Navigation Satellite System = Küresel Navigasyon Uydusu Sistemi.

Broadcom’un duyurduğu BCM47755 yongasının özelliği Galileo uydularının çift frekansını da dinleyebilmesi. Eski yongalar tek frekans (E1/L1) dinleme yapıyor ve tek bu frekansa göre konum belirliyor. Bu ise yüksek binalardan oluşan şehir kanyonlarında, yüksek duvarların yanında ya da diğer yansıtıcıların olduğu yerlerde sinyalde yansımalara sebep olarak sinyalin cihaza geliş süreleri arasında farka sebep oluyor ve bulunan konum doğruluğunu azaltıyor. Çift frekans sisteminde ise esas frekanstan başka, bir frekanstan daha (E5/L5) sinyal dağıtıyor uydular. Bu sinyalin özelliği ise binalardan vs. diğer frekans gibi yansımaması. Bu şekilde olunca da GPS yongası iki frekansı karşılaştırarak esas frekansı olması gerektiği zamanlama ile işliyor. Yani Broadcom teorilerine göre de cep telefonlarına neredeyse santimetre seviyesi konum doğruluğu sağlayacak bu yonga.

Her ne kadar yonga ile yapılan testlerde bu şekilde aşırı bir doğruluk gözlenmiş olmasa da günümüz cihazlarına göre başarılı olduğu biliniyor. Sabit konumda duran bir cihazda 30 santimetre seviyesine kadar inebiliyormuş doğruluk. Hareket halinde de yine 1 metre seviyesinin altına iniyormuş çalışmaya başladıktan kısa süre sonra.

Samsung Galaxy S9 serisinde bu GNSS yongasının kullanılması bekleniyordu ama Samsung bunu kullanmadı. Yongayı kullanmak Xiaomi’nin kısmetineymiş. Xiaomi Mi 8 modelinde Broadcom BCM47755 yongasını kullanıp ilk çift frekans GNSS destekli telefon olarak ilkler listelerine adını yazdırdı Xiaomi. Telefonun incelemecilerin ellerine düşmesi ile GPS performansı incelemelerini göreceğiz. Bakalım bir akıllı telefon GNSS anteni ile metre altı doğruluk sağlayabilecekler mi gerçekten?

Kaynak:

Dual-frequency GNSS smartphone hits the market

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz