Xiaomi Mi 8, ilk çift frekans GNSS yongalı akıllı telefon
____________________________________________________________________Iphone ve Android rekabeti başladığından beri çevremizdeki akıllı telefon sayısı sürekli artıyor. Akıllar azalıyor ama akıllı telefonlar artıyor. İlk başlarda çeşitlilikle ilerleyen pazarda zamanla tekdüzelik hakim oldu. Her üreticiden gelen bar tipi telefonlar, hepsinin aynı Qualcomm yongayı kullanması, zamanla tüm üreticilerin harici batarya özelliğini lüks görmeye başlayıp kullanıcılarını süründürmesi vs. Xiaomi Mi 8 de son zamanlarda son akımlara uyarak piyasaya giren fiyat performans seviyesi amiral gemilerden biri. İhtiyacım olmadığı için çok önemsemediğim bir cihazdı ama bir haber başlığı ile keşke benim olsa deyiverdim. 😀
2017’nin sonbahar ayları civarında  Broadcom firması BCM47755 adlı GNSS yongasını duyurmuÅŸtu. GNSS yongası derken kastedilen aslında cihazın GPS yongası. Ancak son on yıldır üretilen cihazlara Amerika’nın GPS uyduları haricinde Rus’ların Glonass’ına, Çin’in Beidou’suna ve Avrupa BirliÄŸi’nin Galileo konum uydu sistemine de destek eklendi. Bu ÅŸekilde de bir yonga birden fazla uydu grubundan sinyal alabilince tek GPS demek anlamsız kaldı ki GNSS ifadesi kullanılmaya baÅŸlandı. GNSS = Global Navigation Satellite System = Küresel Navigasyon Uydusu Sistemi.
Broadcom’un duyurduÄŸu BCM47755 yongasının özelliÄŸi Galileo uydularının çift frekansını da dinleyebilmesi. Eski yongalar tek frekans (E1/L1) dinleme yapıyor ve tek bu frekansa göre konum belirliyor. Bu ise yüksek binalardan oluÅŸan ÅŸehir kanyonlarında, yüksek duvarların yanında ya da diÄŸer yansıtıcıların olduÄŸu yerlerde sinyalde yansımalara sebep olarak sinyalin cihaza geliÅŸ süreleri arasında farka sebep oluyor ve bulunan konum doÄŸruluÄŸunu azaltıyor. Çift frekans sisteminde ise esas frekanstan baÅŸka, bir frekanstan daha (E5/L5) sinyal dağıtıyor uydular. Bu sinyalin özelliÄŸi ise binalardan vs. diÄŸer frekans gibi yansımaması. Bu ÅŸekilde olunca da GPS yongası iki frekansı karşılaÅŸtırarak esas frekansı olması gerektiÄŸi zamanlama ile iÅŸliyor. Yani Broadcom teorilerine göre de cep telefonlarına neredeyse santimetre seviyesi konum doÄŸruluÄŸu saÄŸlayacak bu yonga.
Her ne kadar yonga ile yapılan testlerde bu şekilde aşırı bir doğruluk gözlenmiş olmasa da günümüz cihazlarına göre başarılı olduğu biliniyor. Sabit konumda duran bir cihazda 30 santimetre seviyesine kadar inebiliyormuş doğruluk. Hareket halinde de yine 1 metre seviyesinin altına iniyormuş çalışmaya başladıktan kısa süre sonra.
Samsung Galaxy S9 serisinde bu GNSS yongasının kullanılması bekleniyordu ama Samsung bunu kullanmadı. Yongayı kullanmak Xiaomi’nin kısmetineymiÅŸ. Xiaomi Mi 8 modelinde Broadcom BCM47755 yongasını kullanıp ilk çift frekans GNSS destekli telefon olarak ilkler listelerine adını yazdırdı Xiaomi. Telefonun incelemecilerin ellerine düşmesi ile GPS performansı incelemelerini göreceÄŸiz. Bakalım bir akıllı telefon GNSS anteni ile metre altı doÄŸruluk saÄŸlayabilecekler mi gerçekten?
Kaynak: