Zetakey Windows Mobile ve CE Ağ gezgini

____________________________________________________________________

Zetakey Windows Mobile ve Windows CE ile çalışan cep bilgisayarlarınız için bir Ağ gezgini uygulaması (Yanlış bir şekilde tarayıcı da deniyor, İngilizce’de browser). Öne çıkan özelliği ise WebKit kullanıyor olması.

WebKit Apple’ın geliştirdiği ve sanırım açık kaynak olarak sunulduğu bir Ağ motoru. Safari ve Google Chrome gibi Ağ gezginlerinde ve farklı yerlerde kullanılıyor. Aynı zamanda geçenlerde Opera Blog’dan Haavard’ın Chrome’u kapalı kaynak taraftarı kapalın bir şirketin geliştirdiği bir yazılımı kullandığı için eleştirmesine ve kendisine yeni bir motor yazmasını tavsiye etmesine sebep olan sistem.

WebKit ile Zetakey sayfaları oldukça düzgün ve hızlı görüntüleyebiliyor diyebiliriz. Beğenip beğenmemek kişisel ihtiyaçlara ve cihazınızın belleğine bağlı bir şey olduğundan çok fazla yorum yapmayacağım hakkında.

Zetakey anasayfası ZetaKey’i çalıştırdığınıza bağlantılar dolu bir Ağ sayfası geliyor. Buradaki bağlantılardan da çoğu popüler siteye ulaşmanız mümkün. Zaten WebKit ile çalıştığından da çoğu sitede gezebiliyorsunuz diyebiliriz. Zetakey FlashLite  2.1 destekliyor dense de şu an için ne kadar başarılı bir fikrim yok. Ayrıca ana sayfasında Youtube bağlantısı olsa da tıkladıktan bir süre sonra program sayfa dönüştürülmeye başladığında kapanıyor. Geziniyorum benim bloguma girince de çöküyor. Yani henüz çok stabil değil diyebiliriz.

Zetakey Ağ gezgininin sayfa gösterimi ve zoom imkanlarının çok iyi olmadığını söylemeliyim. Ancak Google vs. siteler masaüstündeki hızla çalışıyor diyebilirim. Hani çok bir zayıflama vs. görmedim ben.

Zetakey kaynak tüketimi olarak biraz keyfine düşkün bir uygulama ki gereksinimleri şöyle:

Windows Mobile ve Windows CE için:

  • MİB : 400MHz
  • Bellek : 128MB (Ağ gezgini girilen siteye bağlı olarak 50-80MB kadar kullanabiliyor!!!)
  • Saklama : 64MB (Ağ gezgini için ~5MB)
  • İşletim sistemi : Windows Mobile 5.0 veya daha yukarısı veya Windows CE 5.0 veya Windows CE 6.0. Akıllı telefon yani Smartphone sürümlerde çalışıp çalışmadığını bilmiyorum.

Özelliklerden bellek kısmına dikkatinizi çekmek isterim ki 50 – 80 MB arası bellek kullanması pek iyi bir durum değil. Bende 128 MB cihazda pek sorun çıkmadı ama Youtube vs. yerlere giremememin nedeni Flash ile ilgili problemlerden başka  bu bellek meselesi de olabilir. Zaten denemeleri de HTC HD vs. yüksek bellek miktarına sahip cihazlarla yapılmış.

İşlemci gereksinimi 400 MHz olsa da 200 MHZ TI-OMAP işlemcilerle de çalışıyor, sadece bekleme süresi artabilir biraz.

Zetakey genel olarak böyle bir şey. Henüz yeni ve kaynak tüketimi bol olan bir Ağ gezgini. Opera Mobile gibi olabilmesi için daha yeterince gelişmesi gerekli… 🙂

İndirmek için buraya gelin.

Zetakey Ağ gezgini için örnek birkaç sayfa.

Güncelleme.
Bu yazıyı yazdıktan birkaç gün sonra Zetakey’den e-posta geldi. Uygulama bir üst sürüme, Alpha 2 sürümüne güncellenmiş ve bundaki yenilikler de şöyle:
– Ağ gezgini performansı iyileştirilmiş
– Kinetik kaydırma eklenmiş
– Çoklu-dil girişi imkânı
– 480×640 ekran çözünürlüğüne sahip cihazlarda yüksek çözünürlüklü simgeler kullanma.
– Çerçeve içi kaydırma
– Ağ doğrulama desteği
– çeşitli hata düzeltmeleri

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz