Zune HD kırıldı

____________________________________________________________________

Zune HD Microsoft’un dokunmatik ekranlı, HD video çıkışlı ortam oynatma çözümü. Çeşitli özellikleri ile göz dolduruyor, bunları Google’da bulabilirsiniz.

Microsoft şimdi Windows Phone 7 platformunu hazırlamaya çalışıyorya, Zune HD cihazlar da bu platformla çeşitli benzerlikler gösteriyor. Mesela ikisinde de sadece XNA çatısı kullanılarak uygulama ya da oyun geliştirilebiliyor. Yazılımcı sadece yüksek seviye arayüzlere ulaşabiliyor. Bunun da grafik işlemcisinin donanımına ulaşmayı engellemesi, internet erişimsizliği ve yavaş çalışan yazılımlar gibi sonuçları var.

Ancak son haberlere göre jailbreak olayı bu cihaza da olmuş ve XNA çatısı dışından eski oyunlar vs. çalıştırılabilmiş. Normalde tüm programlar XNA üzerinde çalışırken artık Zune yazılımı üzerinde çalışabiliyorlar ve o da tabii ki bir Win CE sürümü oluyor.

OpenZDK adında bir topluluk kurulmuş ve bu topluluk Zune üzerinde XNA olmayan yazılımları çalıştıracak yöntemleri sunacak. Bu şekilde yazılım geliştiriciler XNA ile uğraşmadan cihazdaki Nvidia Tegra APX2600 işlemcisinin OpenGL ES 2.0 özelliklerini kullanabilecek, C++ ile uygulama yazabilecek.

Hatta bir DOOM FPS oyununun da cihaz üzerinde oynatıldığı bir video da yayınlanmış:

İşin hoş tarafı Zune HD’nin kırıldığını görmek benzer sınırlara sahip olacak Windows Phone 7’nin de ok geçmeden kırılabileceği anlamına gelebilmesi. Microstuupid’in koyacağı aptal sınırlara sıkışmak zorunda kalmayacak kullanıcı. 🙂

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz