Cep Ingilizce Mini (ENTR ve TREN)

____________________________________________________________________

Cep Ingilizce uygulamam eklediğim farklı özelliklerden dolayı giderek boyut olarak büyüyor, ancak her telefon da bu büyüyen boyuttaki uygulamayı çalıştırmaya pek yeterli olamıyor. Bunun üzerine de sözlüğü Türkçe > İngilizce ve İngilizce > Türkçe olarak ikiye bölmeye karar verdim. Tabi bu Mini sürümü olarak yayınlanacaktır.

Cep Ingilizce Mini sürümünde isim olarak Mini eklemeyip Cep Ingilizce (ÇEVİRİ YÖNÜ KISALTMASI) şeklinde bir isim şablonu olacak. Yani İngilizce > Türkçe yönünde arama yapan sürüm Cep Ingilizce ENTR, Türkçe > İngilizce yönündeki sürüm de Cep Ingilizce TREN olacak.

Gelelim ne var ne yok kısmına. Cep Ingilizce ENTR sürümüde Türkçe veri tabanı yok artık. Cep Ingilizce TREN sürümünde de İngilizce > Türkçe veri tabanı yok. Bu sayede de uygulamanın Mini sürümünün boyutu da ENTR olarak 1.5 MB civarı ve TREN olarak da 1.1 MB civarı. Bu özellikle uygulamayı eski Siemens telefonlarda kullananları rahatlatacaktır, zira açılış hızı yarı yarıya ve daha bile fazla düşmüş oldu demek. Tabii iki dil arasında geçiş yapmak isteyenler için bu bir dezavantaj durumuna geldi. Arama yönünü sık sık değiştirenler için ana sürümü kullanmak daha iyi olabilir. Bunlardan başka diğer özelliklerde bir değişiklik yok, Cep Ingilizce tam sürümün sadece tek dile sahip kardeş sürümleri halindeler.

Uygulama ile ilgli bazı şikayetler vardı, özellikle BlackBerry cihazlarda kullananlara yönelik. Bunlar ne şekilde değişecek merak ediyorum.

Şimdi bu yayınladıklarım ilk sürümler olarak 1.0 sürüm numarası ile yayınladım. Sonraki sürümler tam sürüm ile veri tabanı benzerliklerine göre aynı numaralara sahip olacaktır.

Şimdilik bu sürüm daha ham, aslında normal çalışması gerekli ama ne yapar ne yapmaz diye çok denemedim açıkçası. Bu sebeple veri tabanları ile ilgili tuhaf durumlar olması normaldir. Karşılaştığınız problemleri mutlaka bildirin. Çözmeye çalışacağım.

Cep Ingilizce (Mini) TREN indirme:

İndir “Cep Ingilizce (Mini) TREN (JAR)”

Cep_Ingilizce_TREN_1.0.jar – 1162 defa indirildi – 1,13 MB

İndir “Cep Ingilizce (Mini) TREN (JAD)”

Cep_Ingilizce_TREN.jad – 741 defa indirildi – 810,00 B

Cep Ingilizce (Mini) ENTR indirme:

İndir “Cep Ingilizce (Mini) ENTR (JAR)”

Cep_Ingilizce_ENTR_1.0.jar – 960 defa indirildi – 1,98 MB

İndir “Cep Ingilizce (Mini) ENTR (JAD)”

Cep_Ingilizce_ENTR.jad – 667 defa indirildi – 809,00 B

19 Yorum

  • Yazan: İbrahim, 13 Kasım 2009 @ 2:35 am

    Böylesi daha güzel oldu gibi, teşekkürler 🙂

  • Yazan: Murat, 13 Kasım 2009 @ 12:08 pm

    Ben geçen günlerde samsungun dokunmatik ekran bir telefonunda 1.6 sürümünü denemiştim, aşırı yavaş çalışmasından ötürü sildim. Belki bu sürüm daha hızlı çalışır, fakat samsungun java uygulama mantığını bir türlü kavrayamadığım için çok görmüyorum, sırf bu sebeplerden ötürü SonyEricsson un orta halli bir modelini samsungun en son modeline değişmem.

  • Yazan: FeRHaD, 13 Kasım 2009 @ 11:04 pm

    Murat, Java platformu olarak Sony Ericsson üzerine tanımıyorum ya. 🙂 Nokia’larda bile çok şikayet var mesela bu uygulama ile ilgili. Hele Symbian olmayanlarda çoğunda 1 MB uygulama boyut sınırı var ki, benim yazdığım sadece üç uygulama o boyuttan küçük. 🙂 Siemens’lerde de uygulama boyutu diye bir mesele yoktu ama onlar da çok yavaştı, gerçi benim kullandığım 2004 model idi. 🙂 Sony Ericsson ise gayet iyi hızda. Hele bir Sony Ericsson K610i’m vardı, şu anki telefonumu aratmıyordu hız olarak. 🙂
    Samsung’a gelince, onlara bu uygulamayı yüklemek eski modellerde çok zor ki tuhaf bazı ayarlar yapılıp yükleniyormuş, bilgisaytara program kurmak daha kolaydır, hatta XP kurmak daha kolaydır. Belki şimdikilerde daha kolaydır ama yine de çok iyi olduklarını sanmıyorum.

  • Yazan: CEP, 20 Kasım 2009 @ 5:00 pm

    N70’Te tren çalışıyor….entr dosyası bozuk galiba yüklenmedi…Tren daha önceki 1.6 sürümüne çok benziyor ancak 1.6 sürümü sorun çıkartıyordu sözlükteyken başka programa geçme olmasıydı sorun…tren bu 1.6’ya benzediği halde neden sorun çıkartmadı hatasız çalıştı…

  • Yazan: FeRHaD, 20 Kasım 2009 @ 5:43 pm

    Sözlükler 1.6.1 sürümünün aynıları, tek fark bir yöndeki dil veri tabanı silindi. Bundan başka da bir değişiklik yok. ENTR’de sorun ne bilmiyorum, denediğim cihazlarda problem çıkmadı. Muhtemelen boyut ile ilgili bir problem ortaya çıkıyordur.

  • Yazan: jemiro, 25 Aralık 2009 @ 3:32 pm

    wow, i think, i need translater 😀

  • Yazan: FeRHaD, 25 Aralık 2009 @ 3:40 pm

    I don’t know what you are looking for but I think Google Translate may help. ):

  • Yazan: emir, 3 Şubat 2010 @ 11:29 pm

    abi bunu küçültmüşsün de 1 mb nin altında olmadıkça bi işe yaramıyor ki ya..

  • Yazan: FeRHaD, 3 Şubat 2010 @ 11:56 pm

    Emir, öyle bir çalışma da yapmak istiyorum ama çok uzun zaman alacak bir şey olacak. Ayrıca bunu yapmanın tek yolu da veri tabanından veri silmek, bu da sözlüğün fonksiyonelliğini azaltacak. Yine de girdileri değiştirmeden anlam kısmında yazan verinin bir kısmını silerek böyle bir şey planlıyorum ama ne zaman bilemem.

  • Yazan: FeRHaD, 11 Şubat 2010 @ 5:33 pm

    Okan dosyayı indirip kontrol ettim. Gerçekten de bir problem vardı dosyada.
    Şu an sağlam bir dosya yükledim ama uzun zamandır program ile ilgilenmediğimden daha sonradan değiştirip değiştirmediğimi bilmiyorum. Boyut olarak 2 MB’a yakın bir boyutta bu. Talep olursa fonetik veri tabanını da silip bir yeni sürüm yayınlayabilirim…

  • Yazan: FeRHaD, 11 Şubat 2010 @ 10:08 pm

    Okan, cep telefonunun marka ve modelini söyleyebilir misin?
    Bahsettiğin karakterleri normalde algılaması gerekli, algıladıkları için zaten kullanmıyordum boşluk karakteri vs. ama bazı cihazlarda problem çıkıyormuş demek ki. 🙂
    Bir de Jad dosyası içinde Jar dosyasının adresi ve adı olduğu için ikisinin de aynı isme sahip olmasına gerek olmamalı. Yani zaten sistem Jad dosyasını okuyup Jar’ı aramalı, ama senin telefonunda nasıl bir sistem var bilmiyorum.

  • Yazan: FeRHaD, 11 Şubat 2010 @ 11:46 pm

    Samsung’ların Java platformları o kadar iyi değildi ama cihazına bunu kurabildiğine sevindim.
    Peki sözlüğün esas sürümü denedin mi, bölük olmayan sürümü?

  • Yazan: ömer, 8 Mart 2010 @ 1:33 am

    haci nbr.senın bu sozluklerı samsung için aldım..saol paylastıgın için.bi click hakettin:))

  • Yazan: FeRHaD, 8 Mart 2010 @ 1:43 am

    Güle güle kullan hacı. 🙂

  • Yazan: hamdullah, 28 Mayıs 2010 @ 9:31 pm

    sevgili ferhat bey,
    sözlüğün ilk halinin kaynak kodlarını paylaşabilir misiniz. Yada istemiyorsanız parça parça kod mantığını anlatabilir misiniz.
    benim en büyük hayalim bir java mobil sözlük oluşturmak.

  • Yazan: FeRHaD, 29 Mayıs 2010 @ 12:17 pm

    Hamdullah bey, sözlükte önemli olan koddan daha ziyade veri tabanıdır, eğer bir mobil sözlük yapmakla ilgileniyorsanız öncelikle iyi bir veri tabanına ulaşmanız gerekli. Sonrasında kod çeşitli şekillerde yazılabilir.
    Basitçe mantığı anlatayım.
    Ekranda bir form üzerinde kelimeleri gireceğiniz bir metin alanı oluşturuyorsunuz. Bundan sonra da buradaki metni işleyecek kodları ve komut işlemlerini. Metin alanına bir şey girildiğinde bir zaman sayacı devreye giriyor ve bir süre bekledikten sonra arama metodunu çağırıyor. Bu metod da veri tabanı dosyalarını giriş akıntısı, ya da nehri vs. programlama dili terminolojisinde nasıl dendiğini bilmiyorum, yöntemiyle dosyayı belleğe alıyorsunuz ve giriş akıntısı okutucusu ile de okutuyorsunuz. Veri tabanında kelime ve karşılığında anlamı var metin olarak. Aralarında da ikisini ayıran bir harf olmayan sembol var. Önce kelime bu sembole kadar okunarak bir metin arabelleğine alınıyor ve sonra kelime kutusuna girilen kelime ile karşılaştırılıyor. Kelime aynı ise sembolden sonraki metin kısmı okunuyor ve bir vektöre kaydediliyor. Sonrasında da takip eden kelime ve anlamlardan ekranda gösterilecek kadarı vektöre yükleniyor, sonra da ekrana konuluyor. Eğer kelime girilen kelime ile aynı değilse anlam kısmı atlatılıp sonraki kelime okunuyor ve karşılaştırılıyor, bu böyle veri tabanı dosyası bitene kadar yapılıyor ya da yeterince kelime vektöre alındıktan sonra durduruluyor ki gereksiz yere sistemi oyalamasın.
    Kodlar elimde pek düzgün olmadığından onlardan bir şey anlamanız biraz zor. Bu yüzden Ağ’da bulabileceğiniz çeşitli kaynak kodları incelemenizi tavsiye ederim.
    Ama dediğim gibi önemli olan veri tabanı. İyi veri tabanlarına sahip olanlara zaten veri tabanını alıp sözlüğü kendim oluşturuyorum.

  • Yazan: hakan, 11 Aralık 2010 @ 4:43 pm

    ya nasıl yüklüyoruz bunları ? bi mail atar mısınz ?

    nokia 6300 a yüklemeye çaliştık . winrar dan çıkartıp atıyorz ama açmıyo ??

  • Yazan: FeRHaD, 12 Aralık 2010 @ 2:32 am

    Hakan.

    WinRAR’dan bir şey çıkartmayacaksın. İndirdiğin dosyayı doğrudan telefona atacaksın, dosya WinRAR ile açılsa da o bir RAR dosyası değil, JAVA uygulama dosyası JAR.
    İndirdiğin dosyayı telefona direk atacaksın. Telefonda dosyayı bulup üzerine tıklayınca kurulumu başlatması gerekli. Sonra da uygulamalar dizininde ya da ana menüde bir yerlerde bulabilirsin uygulamayı.

  • Yazan: ilyas-iran, 14 Ocak 2011 @ 7:27 pm

    çok güzel
    sağol

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz