DSLAM kaynaklı uzun ping süresi sorunları

____________________________________________________________________

Ping, internet ortamında iki nokta arasındaki iletişimin süresini gösterir. Yani bir noktadaki bir bilgisayar farklı bir yerdeki bilgisayara ne kadar süre içinde erişebiliyor. Bunun ölçüsü genelde ms yani milisaniyedir ama gelecekte nanosaniye vs. değerlere gider mi bilmem. Ya da kalitesiz bağlantı, uzak mesafe, fazla sistem yükü gibi durumlarda 1000 ms süreyi geçip bir saniyeden uzun da olabiliyor. Ping süresi ne kadar az ise o kadar iyidir, ne kadar çok ise o kadar daha verimsiz bir bağlantınız olur. Çok farklı içeriğe sahip karmaşık sayfalar daha yavaş yüklenir, çevrimiçi oyunları düzgün oynayamazsınız vs. Uzun ping süresinin pek çok sebebi var. Ama ben DSLAM kaynaklı sorundan bahsetmek niyetindeyim.

DSLAM cihazları ADSL modemlerimizin santralde ya da saha dolabında iletişime geçtiği makinelerdir. Burada bakır kablo ile genellikle fiber kablo birleştirilir. Bir fiber kablodaki bağlantıyı DSLAM bir çok bakır kabloya DSL olarak dağıtır. Bakır kablolar da evimizdeki modeme gelir, yani DSLAM ile evimizdeki DSL modem arasında bir bakır kablo vardır. Mesafe ve hatların kalitesine göre farklı başarı sağlayan iki bağlantı biçimi geliştirmiş DSL bağlantısı üzerinde çalışan mühendisler. Biri fast path denen diğeri de interleaved denen modlar:

Fast path modda modem ile DSLAM arasındaki bağlantı boyunca bakır hatlar iyidir ve iletişimi sekteye uğratmamaktadır. Dolayısıyla aradaki mesafeye bağlı olarak iyi hızlar alabilirsiniz. Ping değeri de düşüktür, yine mesafeye bağlı olarak 0 ile 15 ms arasında bir süre olur modeminiz ile DSLAM cihazı arasında.

Interleaved moddaki interleaved kelimesini araya girmeli gibi bir şekilde çevirdim ama bunun teknik olarak haklı bir tarafı var da bize lazım değil. Bu modda ya DSLAM çok uzaktadır ya da aradaki bakır hatlarımız eski, oksitlenmiş, ezilmiş vs. erişimi sekteye uğratmaktadır. DSLAM ile modem veride araya girdirme işlemi yapmaktadır ki kötü olan bağlantı şartlarına rağmen iyi bir erişim kurulabilsin. Tabi bu işlem de DSLAM ile DSL modemimiz arasındaki erişim süresinin yani ping süremizin artmasına sebep oluyor. Bu da 20 ms üzeri olabiliyor, bende bir ara 30 ms idi, geçen gün 40 ms olmuştu. 🙂

İki moddan hangisi iyidir desek tabii ki fast path modu iyidir deriz ama kalitesiz bağlantıda DSL sinyalinin sıksık düşmesi ile sonuçlanabiliyor bu tip. Yani modemimizin DSL ışığı sönüyor ve tekrar yanıp sönmeye başlıyor; DSL bağlanıyor ve sonra oturum açılıp internete bağlanıyoruz. Interleaved türü ise daha çok bu kalitesiz bağlantılar içindir ve hattan düşme daha az olur. Yani daha az kopan bir bağlantımız olur. Tabi düşük ping karşılığında.

Tabi telekom sektöründe kullanılan cihazların pahalı olmasından dolayı DSLAM cihazları her yere konamıyor. Genelde TurkTelekom’un telefon santrallerinde, sokaklardaki outdoor yani dış DSLAM kabinlerinde ve Türkiye’de yeni yeni de bina içlerinde, girişlerinde duvara monte edilmiş kutular şeklinde oluyorlar. Kullanıcı ile aralarındaki mesafe de her kullanıcı için aynı olmadığından herkes farklı performans alıyor. Bu yüzden bazı kullanıcılar fast path bazıları da interleaved olarak çalışıyor.

DSLAM ile ADSL modemi arasındaki ping süresinin yüksek olması direkt olarak genel ping süresinin de en az o kadar yüksek olması anlamına geliyor. Örneğin sizinle aynı şehirdeki başka bir bilgisayara 30 ms süre ile ping atabilirsiniz, ama 300 km mesafedeki başka bir kullanıcı o bilgisayara 15 ms ile ping atabilir. Çünkü sizin DSLAM ile aranızdaki ping süresi yüksek, onun ise çok alçak olabilir. Bu süre mesela 30 saniyemi, DSLAM cihazının sizi internete çıkaracağı rota üzerindeki her nokta ile aranızda minimum o kadar süre fazlalık bir fark var demektir. Yani yavaşlık ve kalitesiz bağlantı.

Turk Telekom DSLAM santrallerinde TTnet müşteri hizmetlerinin söylediğine göre yazılımsal bir sorun var ki bağlantı tipini otomatik seçen DSLAM birkez bir tip ya da hız olarak bir değişiklik yaptı mı onu sabitleyebiliyor. Hem de bunu otomatik olarak yapıyor ve uzaktan müdahale gerektiriyor. Yani bağlantınız iyi, temiz bir hattınız var, fast path çalışıyor ve 7.5 mbit hız alıyorsunuz. Kablo değişikliği vs. yaptınız ya da telefon hattına bir paralel telefon bağladınız ve voltaj düşünce hatta daha fazla parazit oluşmaya başladı. Bu durumda DSLAM size daha kesintisiz bir erişim sunmak için portunuzu interleaved olarak çalıştırmaya başlıyor. Bu da size daha kesintisiz ama daha yavaş ve daha uzun ping süreli bir bağlantı olarak dönüyor. Tabi Turk Telekom’un kullandığı Huawei DSLAM cihazlarındaki mi ne yazılım problemi DSLAM’ın bu değişikliği kalıcı olarak yapmasına sebep oluyor ve siz daha iyi bir bağlantıya dönseniz bile DSLAM portunuz düşük hız ve uzun erişim süreli interleaved modda çalışıyor.

DSLAM iyi bir bağlantıda bile sizi interleaved modda tutuyorsa bu size uzun ping olarak dönüyor ve bağlantı kalitenizi düşürüyor. Bunun çözümü de kullandığınız servis sağlayıcının (TTnet, Smile ADSL, Biri, SuperOnline vs.) müşteri hizmetlerine durumu bildirmek ve modunuzu değiştirmelerini istemek. Donanımhaber vs. forumlarda okuduğuma göre bu konuda bilgisiz ya da çözümsüz müşteri hizmetleri çalışanları olabiliyor. O yüzden iki kez sorunumu çözen TTnet Twitter destek ekibi @TTnetDestek ‘i Twitter abonesi olanlara önerebilirim.

İlkinde birkaç ay DSLAM ile aramda bir 30 ms kadar ping vardı ve hız da 5 mbit gibiydi. Tak edince @TTnetDestek hesabına problemimi ilettim, onbeş dakika içinde telefon numaram ve ADSL bilgim istendi. Döndükten bir saat sonra falan arandım ve durumu ilettim. Biraz fast path interleaved falan da deyince konuyu biraz araştırdığımızı anlayıp bizi sallamıyorlar belki. Modemimi kapatmamı, on saniye sonra da açmamı istediler. Yaptım, oldu! 😀 Bağlantım yine 6.5 mbit eşitleniyor ve DSLAM ile pingim de 10 ms gibi olmuştu ki bu 20 ms bir gelişme idi. Tabi görevli Turk Telekom santrallerinin yazılım hatasından dolayı bir süre sonra yine kendi kafalarından ayar çekebileceklerini, dolayısıyla tekrar arayabileceğimi söylediler.

Aradan birkaç ay geçince hızım 3.5 mbit oldu ve pingim de DSLAM ile aramda 30 ms idi. Tekrar @TTnetDestek ekibine yazdım. Bu sefer bir saat sonra arandım, hattınızda ayarlama yaptık kontrol edermisiniz dediler direkt. Kontrol ettiğimde hızım yine 6.5 mbit olmuş ve DSLAM pingim de 9 ms idi. 😀

Siz de yüksek ping süresinden şikayet ediyorsanız hız testi sitelerinde yakın lokasyonlarla aranızdaki ping süresini ölçün. Eğer birkaç yüz kilometredeki lokasyonlarda bile 40 ms civarı ping süresi oluyorsa DSLAM kaynaklı ping sorununuz olabilir. Şu an Tekirdağ’dayım ve Speedtest.net sitesindeki Adana sunucusu ile aramda 55 ms gibi bir ping süresi var. Ancak uzun süredir olduğundan biliyorum ki bu normal. İstanbul ile aramda ise 20 ms civarı var, bu da normak. Ama İstanbul ile aramda 40 ms olursa bu pek normal değil. Bu durumda traceroute denen işlemi kullanın.

Traceroute işlemi için özel uygulamalar olsa da her işletim sisteminin kendinde de bu basit iş için bir uygulama vardır. En yaygın olan Windows’a göre diyeyim ki, Başlat’a tıklayıp Çalıştır’a tıklayıp cmd.exe yazın ya da başlattaki program arama çubuğuna cmd.exe yazıp arama sonucunda çıkan uygulamaya tıklayın. Karşınıza siyah bir pencere açılacak. Burada tracert ve bir site adresi gireceksiniz. Yani tracert google.com ya da tracert f-blog.info gibi. Bu işlem o siteye erişirken üzerinden geçtiğiniz yönlendiriciler (router, switch) vs. cihazlar hakkında IP, bilgisayar adı ve ping süresi gibi bilgiler verir. tracert f-blog.info gibi bir site adresiyle komut yazdıktan sonra enter tuşuna basın ve bekleyin. İlk sonuçta .lan uzantılı bir adres ya da modem ismi falan veriyorsa bu sizin modeminiz olabilir ya da arada başka switch vs. cihaz varsa o. Ondan sonraki genelde DSLAM cihazıdır ve aşağıdaki resimdeki gibi dsl85.101-18433.ttnet.net.tr gibi bir ismi olur. Eğer önündeki rakamlar 25 – 30 ms gibi bir süre gösteriyorsa DSLAM cihazı ping süreinizi o kadar süre uzatıyor demektir. Bu durumda gönül rahatlığı ile servis sağlayıcınızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz. Aşağıdaki görüntüde bu süre 9 ms ki iyi bir süre sayılabilir, tabi DSLAM daha yakın hat daha iyi ve VDSL vs. kullansam daha da az olabilir. Ama 30 olsa, en sondaki 26 değerine 21 ms fark eklenecek ve bu bana 47 ms bir ping süresi olarak dönecekti.

Bloguma yaptığım traceroute işlemi. Komut tracert f-blog.info

Bloguma yaptığım traceroute işlemi. Komut tracert f-blog.info

Ben burada Twitter ile @TTnetDestek hesabından müşteri hizmetlerine eriştiğimi yazdım ve tavsiye ettim ama, bunun sebebi oradaki personelin iki kez bu sorunumu çözmüş olması ve forumlardaki ping kelimesini duyunca hızınız mı düşük diyen müşteri hizmetleri personeli efsanelerine denk gelmemiş olmam. İsteyen telefonla da ulaşabilir, 444 0 375 numaraları.

Tabi her yüksek pingin nedeni de DSLAM ayarı değil. Mesafenin uzaması pingin uzaması demek oluyor, ayrıca mesafe uzadıkça arada daha fazla yönlendirici, internet takas noktasından geçiliyor ki bunlar da ping süresine süre ekliyor. Mesela Japonya vs. yerlere 200 ms süre altında ping atmak çok sıradışı bir ihtimal ve oralara Turk Telekom pop noktası kurmadan çözülemez gibi. Yani traceroute işlemi yapın, DSLAM pingi yüksekse müşteri hizmetlerine bunu iletin. Ama o düşük ve başka yerlerde ping süresi uzuyorsa sorun oralardadır, onlar farklı işlem gerektirir. Gidip yurtdışındaki adamın sunucusunun yükünü azalttıramazsınız TTnet’e. 🙂 Mesela kablosuz bağlantılarda da bağlantı kalitesi düşükse ping artabilir. Ya da çalışan uygulamalar işlemci kullanımınızı yükseltince sizin bilgisayarınız da ping işlemini yavaş yapıp süreyi uzatabilir. Ya da kablosuz modeminiz farklı ağlar için kontrol yaparken ping süreniz anlık sıçramalar yapıp bir saniyeye kadar uzayabilir. Oyunlarda da deli eder muhtemelen bu. 🙂

26 Yorum

  • Yazan: Uğur Coşkun, 25 Mart 2012 @ 5:49 pm

    valla mükemmel bir yazı olmuş. aylardır kafasına göre düzelen, kafasına göre coşan ping problemime deva olacak sanırım. çok teşekkürler.

  • Yazan: FeRHaD, 25 Mart 2012 @ 7:22 pm

    Bir şey değil, çözülür inşallah sorununuz.

  • Yazan: Uğur Coşkun, 27 Mart 2012 @ 12:39 am

    problemi 2 gün süren uzun uğraşlar sonucu hallettim. santraldeki adam, yok yeğenim biz değiştiremiyoruz demesine rağmen; babamın telekom müdürünü devreye sokmasıyla halloldu olay. sağol tekrardan. yalnız bilgilendirme amaçlı söyleyeyim; değiştirdiklerini söyledikten sonra baktım, benim aztech modemin arayüzünde path mode hala interleavead gözükmekte. ama dslam pingi 37 den 6 ya düştü. kafadan 30 ms hızlandı oyunlar. olmuş mu diye geri dönüş yaptıklarında tekrar tracert atmak, daha güvenilir sonuç veriyor; modem arayüzüne göre.

  • Yazan: FeRHaD, 27 Mart 2012 @ 3:07 am

    Hayırlı olsun hadi.
    Olabilir, belki santrale yakınsınız ama yanlış bir ayar yapıldı, ya da portta bir sorun vardı düzeldi vs. teknik kısımlarından, santralde ne yaptıklarından anlayamayız tam olarak.
    Şu da var, interleaving bağlantının stabilleşmesini ve kopmasını engellemek için yapılan bir hata düzeltme işlemi ve seviyeleri var. Fast Path modunda da bu düzeltme yapılıyor ama bir seviye, tam interleaved modda on seviye idi sanırım. Yanılıyor da olabilirim. Yani interleaving değerini azaltmış da olabilirler. DSLAM’ların santraldeki arayüzlerini görebilsek, amma süper olur da… 😀

  • Yazan: ali özdamar, 5 Ekim 2013 @ 7:18 pm

    merhaba.benim dslam la aramda 7ms lik bir değer var ama şu son 1 haftadır lüxemburg ve avusturyaya trace attığımda izler önce londra ve amsterdama sonra frankfurta ordan lüxembur ve avusturya viyana ya dönüyo.yani kulağı tutmak için başın üstünden geciriyo kolu (= dolayısıyle 45-55 arası olan pingim 100-110 lara çıkmıs durumda.bunun sebebi ne olabilir bi fikriniz var mı ve ttnet twitterdan şikayet gönderdim ama arayan soran yok :S

  • Yazan: FeRHaD, 8 Ekim 2013 @ 12:27 am

    Ali bey, bu konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bu tamamen Turk Telekom’un diğer sağlayıcılar ve IX noktaları ile olan anlaşmalarına bağlı. Anlaşmalarına ve rotalarındaki trafik yoğunluğuna göre olabiliyor böyle durumlar. Belki daha kısa olan bir yoldaki hatlarda ya da pop noktalarında bir sorun vardır ya da anlaşmaya varılamamıştır vs.
    Sizinkisi yurtdışı durumlar, aşağıdaki linkte ise yurtiçi bir durum var sizin durumunuza benzer. Ancak TTnet ve diğerleri sadece Turk Telekom’dan aldığı trafiği sattığı için bununla ilgilenmezler.

    http://www.f-blog.info/traceroute-vol0-1/

  • Yazan: ali özdamar, 10 Ekim 2013 @ 6:21 pm

    yeni hat bağlattım eve bugün açıldı ve sonuçlar çok güzel hat direk izmir hataydan çıkış yapıyo avrupaya ve ping batıda 55-60 arasına düştü.bağlatırken basvuruyu alan kişiye üstüne basa basa sorundan bahsettim ve o da hallederiz demişti sözünün eriymiş zıppır (= aynı evde 2 internet var biri 120 ping dieri 60 ping elimizden bişey gelmiyo sözleri tam bi saçmalık bunu öğrenmiş olduk

  • Yazan: FeRHaD, 10 Ekim 2013 @ 11:19 pm

    Şimdi aklıma geldi de, iki hattınızda kullandığınız DNS sunucuları aynı mı farklı mı? DNS sunucuları da trafiğin yönlendirilmesinde etkili.

  • Yazan: ali özdamar, 11 Ekim 2013 @ 11:34 am

    dns sunuusunu eski hattımda defalarca değiştirdim belki düzelir diye ama fayda etmemişti.ve evet aynı dns leri kullanıyorum 2 hatta da.şimdi yine denedim lüxemburg serverına yeni hat izmir hataydan çıkıp viyana,frankfurt,lüxemburg a giderken eski hat alabey acıbadem ulus gibi yerlere uğradıktan sonra amsterdam ve paris üzerinden lüxemburga gidio.hem yurt içi hem yurtdışı yolları farklı.keşke bunun nasıl olduğuna dair yetkililerden bi cevap alabilsem de bundan sonra aynı problemleri yaşamasam.bu arada söylemeyi unutmusum yazınız online oyunlarla ilgilenenler için bi hazine değerinde (= bana çok yol gösterdi

  • Yazan: FeRHaD, 16 Ekim 2013 @ 4:58 am

    Muhtemelen hat açılırken Turk Telekom cihazlarına bir konfigürasyon yapıyordur. Buna göre de DSLAM trafiği farklı bir rotadan mı çeviriyor artık nasıl yapıyorsa iki hattı da farklı rotalardan yurtdışına çıkarıyor. Belki eskisinde de bir port değişimi vs. yapılması hattı yeni rotaya alır. Şu an iki hat da aktif ise ikisinden de traceroute yapıp koyabilir misiniz, tam durumu bir görürüz.
    Evet, ping meselesi oyunlarda sıkıntı; oyun olmasa da farklı konularda muzdarip olduğum için deneyim ve tespitlerimi paylaşmakta fayda gördüm. 🙂

  • Yazan: ALİ ÖZDAMAR, 23 Ekim 2013 @ 11:27 pm

    YENİ HAT :

    Microsoft Windows [Sürüm 6.1.7601]
    Telif Hakkı (c) 2009 Microsoft Corporation. Tüm hakları saklıdır.

    C:\Windows\System32>tracert 146.66.159.103

    En çok 30 atlamanın üstünde 146.66.159.103’e giden yolu izlemek

    1 1 ms 1 ms 1 ms 192.168.1.1
    2 8 ms 7 ms 7 ms 93.155.1.144
    3 10 ms 8 ms 10 ms 81.212.77.77.static.turktelekom.com.tr [81.212.7
    7.77]
    4 8 ms 8 ms 8 ms hatay-t2-1-hatay-t3-2.turktelekom.com.tr.217.212
    .81.in-addr.arpa [81.212.217.21]
    5 39 ms 42 ms 39 ms vie-col-3-hatay-t2-1.turktelekom.com.tr.140.156.
    212.in-addr.arpa [212.156.140.113]
    6 50 ms 49 ms 50 ms xe-7-3-1.edge5.Frankfurt1.Level3.net [212.162.4.
    53]
    7 54 ms 54 ms 54 ms vlan90.csw4.Frankfurt1.Level3.net [4.69.154.254]

    8 54 ms 54 ms 54 ms ae-92-92.ebr2.Frankfurt1.Level3.net [4.69.140.29
    ]
    9 54 ms 83 ms 55 ms ae-19-19.car1.Luxembourg1.Level3.net [4.69.148.2
    29]
    10 53 ms 54 ms 54 ms 212.73.249.30
    11 * ^C
    C:\Windows\System32>

    ESKİ HAT :

    Microsoft Windows [Sürüm 6.1.7601]
    Telif Hakkı (c) 2009 Microsoft Corporation. Tüm hakları saklıdır.

    C:\Windows\System32>tracert 146.66.159.103

    En çok 30 atlamanın üstünde 146.66.159.103’e giden yolu izlemek

    1 1 ms <1 ms

  • Yazan: ALİ ÖZDAMAR, 23 Ekim 2013 @ 11:28 pm

    ESKİ HAT :

    Microsoft Windows [Sürüm 6.1.7601]
    Telif Hakkı (c) 2009 Microsoft Corporation. Tüm hakları saklıdır.

    C:\Windows\System32>tracert 146.66.159.103

    En çok 30 atlamanın üstünde 146.66.159.103’e giden yolu izlemek

    1 1 ms <1 ms

  • Yazan: ALİ ÖZDAMAR, 23 Ekim 2013 @ 11:31 pm

    eski hattın trace ini gönderemedim burdan

  • Yazan: FeRHaD, 25 Ekim 2013 @ 2:41 pm

    Eski hat izlemesinde, o 1 ms kısmından sonra bir şey olmalı ki, sorun çıkarıyor. Oradaki karakterleri silebilir ya da yerine başka bir şeyler girebilirsin gitmesi için.
    ms vie-col-3-hatay-t2-1 gibi girdilerde bahsedilen ms acaba Amsterdam IX mi diye merak ediyorum.
    Muhtemelen eski hattın ayarları ile ilgili bir yerlerde ulusa falan gidecek şekilde bir ayar var ama kime anlatabilirsin ki, biz de yeterince anlamıyoruz. Geçici olan bir şey olsa trafik yoğunluğuna göre otomatik rota değişiyor diyelim ama sabit olması kötü.

  • Yazan: Baris, 26 Eylül 2018 @ 6:14 am

    Öncelikle yazinizi keyifle okudum.

    Yurtdisinda oturuyorum.

    Hattim maximum ( VDSL1 )
    61 Mbps kaldiriyor. verdikleri hiz 50.

    Speedtestte görünen aldigim hiz miktari 47,00 civari. en iyi 47,80

    Fakat bir problemim var ki düzelmiyor.

    Tam 1.5 senedir. Traceroutede 2. Baglantida 18 ms ping almaktayim.
    Modemden bilgisayarima internet kabloyla gelmekte ve modeme pingim 1< ms

    Fakat sizde dsl85 li adrese 9 geldigi gibi bende 18 gelmekte. ve bunun DSLAM hatasi oldugunu düsünüyorum. hizlar 100 mbps olan yerde ( ayni yer 3 sokak ötede ping normal 6 ms geliyor 2. baglantida )

    Bu konuyla uzun zamandir ugrasiyorum fakat en ufak bir sonuc alamadim. Sizce benim sorunum sizin anlattiginiz gibi DSLAM Problemi mi?

    ve VDSL ile interleaved yada Fastpath mümkün mü Cünkü buranin telekomu fastpath eski bir sistem artik bu yüzden kullanmiyoruz dedi.

    Cevabinizi bekliyorum. bu arada harika bir yaziydi. aradigim tüm cevaplari yazmissiniz. Tesekkürler

  • Yazan: Baris, 26 Eylül 2018 @ 6:34 am

    1 <1 ms <1 ms <1 ms speedport.ip [192.168.2.1]
    2 18 ms 18 ms 18 ms 62.155.243.230
    3 21 ms 21 ms 21 ms 217.239.40.70
    4 24 ms 20 ms 20 ms 80.157.207.46
    5 21 ms 21 ms 21 ms 108.170.247.98
    6 26 ms 21 ms 21 ms 216.239.51.58
    7 55 ms 51 ms 57 ms 66.249.95.152
    8 46 ms 46 ms 45 ms 209.85.241.230
    9 25 ms 26 ms 25 ms 108.170.252.65
    10 24 ms 24 ms 24 ms 216.239.54.63
    11 24 ms 24 ms 24 ms fra16s18-in-f131.1e100.net [172.217.23.131]

    Tekrardan merhaba aldigim degerler bu sekilde. ilk bastaki 18 i yemesem belkide 8 10 ms gelecek. ama nasil yapabilirim bilmiyorum

  • Yazan: FeRHaD, 11 Kasım 2018 @ 11:18 pm

    Öncelikle çok geç onayladığım için özür diliyorum. Bir süredir evimde sabit bağlantım yoktu, daha yeni bağlanınca bloga vs. bakmak aklıma geldi.
    Modeminiz ile DSLAM arasında 18 ms gecikme görünüyor. Buna direk DSLAM sorunu demek yanlış olur. Modeminiz ile DSLAM arasındaki hattaki sorunlar demek daha doğru. DSLAM dediğimiz cihaz evdeki modeminizin karşısındaki benzer bir cihaz yine. Sıkıntı ise arada kullanılan bakır hatta oluşuyor. Bakır zamanla eskiyebiliyor, eğik bükük yerleri direnç göstermeye başlayarak iletimi güçleştirebiliyor. Ayrıca her DSL abonesinin hattı da etrafına bir manyetik alan yayar. Bundan dolayı da hatların birleştiği ana kablolarda tüm hatların farklı manyetik alanları birbirini etkileyerek birbirine parazit yapar. Yani hattı tek siz kullansanız sıkıntı olmaz ama diğer aboneler de hatlarını kullanmaya başlayınca tüm hatların manyetik alanı diğer hatlar üzerinde de akım oluşmasına sebep olup parazite neden olur. Bundan dolayı da birkaç yıl önce çok iyi performans veren hattınız, yeni abonelerin eklenmesi ile performans kaybı yaşar.
    VDSL’de de var fast path, interleaved vs. şeyler ama bölgenizdeki kuruluma göre ne kullanıldığını operatörünüz bilir. Hatlardaki zayıflamayı aşma amaçlı farklı vektöring teknikleri kullanılıyor, modülasyonlar kullanılıyor. Ama hepsi servis sağlayıcınızın altyapı yönetiminin bileceği şeyler. Türkiye’de kullanılan ile yurtdışında kullanılanlar farklıdır. Çünkü burada 100 Mbit paketleri az sayıda abone tercih eder, burada kullanılan konfigürasyon da buraya göredir.
    Dediğim gibi muhtemelen bakır hatta abone yoğunluğundan kaynaklı bir miktar parazit vardır ve bu pinge sebep oluyordur. Ya da hatta bir yerde ezilme, zedelenme, temassızlık olabilir; bunun da benzer olumsuz etkisi olur. Bunu da servis sağlayıcınız sıkıntı olarak görür mü, Türkiye şartlarında sanmıyorum. Ev içi ağınızda olmuş olabilecek sıkıntılar için bir kontrol edin kablolamanızı derim, sorun ev dışında ise pek yapabileceğiniz bir şey yok.
    Ama avantajınız yurtdışında olmanız ve bundan dolayı Frankfurt sunucularına o 18 ms gecikmeye rağmen çok iyi sürede ulaşmanız. Burada 18’in altı alanlar bile 50’den aşağı ulaşamıyor o sunuculara. 😀

  • Yazan: Baris, 28 Kasım 2018 @ 10:39 pm

    Simdi öncelikle yazinizi okudum. 18 ms pingi gatewayde aliyorum. telekom elemanlari geldiginde. dediler ki bu binadaki baglanti kötü 50 mbpsyi bile tam alamayabilirsin. hiz konusunda en ufak bi problem yasamadim fakat. ben frankfurttan 200 km uzakta oturuyorum. maksimum.

    sokagimda vodafone ( koaksiyel kablo ile verilen internet ) var. onlardan wifi isteyip pingine baktigimda uzak oldugum halde 12 13 ping aldim

    vectoring gelen yerlere ayni ispde ping 2. baglantida 18 den 6 ya düstü. benle ayni ipe onlar 6 alirken ben 18 aliyorum hala ve sokagi kazmadilar bile kutu degisti bitti. ve fastpath olayini sordum daha önce. telekomun ürünleri fastpath teknolojisini artik desteklemiyor vdsl en iyi alabilecegin sekilde veriliyor dediler.

    fakat ben burda türkiyede ttnetin mecbur verdigi modem gibi birsey kullandigim icin hat zayiflamasidir snr margin dir bunlari göremiyorum görebildigim tek sey. telefondaki uygulamada.

    Alinabilir en fazla hiz download 60,5 mbit
    upload 12,1 ve beni sabitledikleri hiz 51,4 mbit download 10,0 mbps upload. belkide margin fazla düstügü icin ping falan yapiyor.. bilemiyorum onlari göstermiyor. fakat pingim dünya yansa bile suana kadar bi kere 2. baglantida 10 bin ping yedim onun haricinde hep 19 20 ms. wifi ile kullanmak istedigimde 30 gelen sunucunun pingi 45 60 arasinda seyrediyor.

    artik bilmiyorum ya.. sizden gelecek yorumu cok merak ediyordum ama.. dslamda bi problem olmayabilecegini söylüyorsunuz. ve 60 metre öteme yeni dslam gelmesine ragmen baglantim bile kesilmedi. sanirim farkli bir kutuya bagliyim bilmiyorum.

  • Yazan: Baris, 28 Kasım 2018 @ 10:49 pm

    ve 1,5 ay önce bu bölgeye vdsl ve fiber kablosu ceken sirket yollari kazdi.. bu binanin altida kazildi .adamlar elleriyle koymus gibi kabloyu buldular.. ilk basta kablo acikti.. hizim bile kesilmeden. kabloyu siyah bantla iyice bantladilar yada ona benzer bir materyal ile. 59.larda gezinen download hizim 63 lere kadar cikip 59 lara düsmeye basladi.. belki de dediginiz gibi paraziti önlemek icin yapmislardir.. bilemiyorum fakat ne 50 üzeri hiz alabiliyorum nede pingi düzelttirebiliyorum cok acaip bi durum. internet konusunda geri kaldi dedigimiz türkiye de ben 100 mbps kullaniyordum pingimde 4 geliyordu. avusturya sunucularina 26 pingle baglaniyordum. yani türkiyede cs go icin pingim rekabetci sunucusunda 26 iken burda 22 24 falan. degisiyor yani arada 4 ms oynadi oynamadi belki 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 9 Aralık 2018 @ 12:22 am

    Türkiye’de 26 ms ping aldığınız sunucuya o kadar yakınken 24 ms ping almak da ilginçmiş. Tabi sizin sorununuz zaten DSLAM ile eviniz arasında başlıyor. Bu kısmın da ne kadar iyi bir bağlantıya sahip olduğunu, nasıl bir yapıda ve ne kadar yaşta olduğunu bilmiyorum.
    Eski bir yapı ve eski telefon kabloları varsa bunları yenilemek vs. bir nebze durumu iyileştirebilir. Hani gelen telekom ekipmanları yapılabilecek bir şeyler önerebilirdi sanırım. Hani eve gelen kablo kötü ise değiştirilebilir, yenisi çekilebilir. Bina içinde sıkıntı var ise o kablolar değiştirilebilir. Binada bağlantıların ayrıldığı kutu eskimiş, paslanmışsa o değiştirilebilir vs.
    Hiçbir şey önerilmemiş ise DSLAM’ın uzakta bir noktada olması gibi bir ihtimal geliyor aklıma. Hani Almanya olsa da kırsal kesimlerdeki yatırımlar kent kesimine göre daha azdır. Böylelikle de santral binanıza uzak bir noktada olabilir. Ha aynı altyapı sağlayıcısını ve servis sağlayıcısını kullanan komşularınızda sorun yok ise de sizin bina içi hattınızda vs. sıkıntılar olabilir.
    Fast path ADSL devrinden kalma bir teknoloji belki. Onda interleaving denen olayın seviyesi 0, diğer türlü ise farklı seviyelerde interlaving yapılıyor. Uzun süredir DSL kullanmıyorum ve VDSL de hiç kullanmadım, dedikleri gibi belki yoktur fastpath modu artık.

  • Yazan: Baris, 10 Aralık 2018 @ 2:10 am

    Evet baya bir ilginclik yasadim. Kablolar eski ama telekom kazdi kablolari bantladi birseyler yapti fakat düzelme yok. DSLAMin uzak noktada oldugunu pek sanmiyorum. bu bölgede bu bölgenin kamerasini ceken bir server acik oda benle ayni sekilde +18 ping yiyo fazladan. Almanyada internet konusunda yatirim merkel döneminden beri kirsala yapilir önce. yani en ücra kasabaya 1 gbit gider. sehre yaklastikca hizlar yavasca düser 😀 köylü sehirlinin efendisidir olayi burda mevcut. gel gelelim suan sehirdede hizlarin yükseltilmesine izin verildi fakat 3 sokak öteme 250 mbps lik vdsl 35b kabini gelmisken ben hala bu durumda sürünüyorum.
    Bölgemde aboneliginizle girilebilen wifi internetler var (Telekom_Fon yaziyor ttnet wifi gibi ) onlardada bendekiyle ayni sekilde bir ping söz konusu.
    Fastpath modunu inanin ki bilmiyorum. burada sirket size bir modem veriyor fastpath misiniz göremiyorsunuz. anlik degisen download rate ve snr margin ini bile görmenize izin vermiyor modem.

    Onun harici sanirim. Kablonet teknolojisini ( Almanyada vodafone satiyor ) onu denemeyi düsünüyorum artik. onunda wifisi var onu denedim onda böyle bir sorun yoktu fakat kablonet sistemi olduguna eminim. 🙂 Yorumlariniz icin tesekkürler

  • Yazan: FeRHaD, 13 Aralık 2018 @ 8:33 pm

    Sizin orada en azından alternatif var. DSL var, kablo var, WiFi var. Ben yeni binaya taşınınca hiçbir şey yoktu. WiFi getirttim ilk önce. O aralar TT fiber çekti dediler ama kullanan oldu mu bilmiyorum. Şimdi de Vodafone fiber çekiyor. Öncesinde iki yıl kirada kaldığım binada Turkcell’in mobil hattını kullandım. Sonra WiFi getirttim ki devamında DSL geldi vs. ama hep sıkıntı. Yeni binalara İnternet bağlatmak zor özellikle. Sürekli göç ile sürekli yeni binalar yapıldığı için port olmuyor hiç.

    Dediğim gibi fast path muhtemelen eskilerde kaldı deyim olarak. Interleaving hep olsa da 0 seviyesinde ya da en düşük seviyede oluyorsa fast path gibi işte o. Yoksa terimlerin çok önemi yok.

  • Yazan: clubcadde, 22 Ocak 2019 @ 9:08 am

    yazın işime yaradı saol

  • Yazan: Mustafa, 17 Ocak 2023 @ 6:00 am

    Hocam selamlar

    Geçenlerde internet hızım yavaş diye türk telekomu aradım eve geldiler modeme işlem yapmadılar hızın beklendiği gibi olduğunu söyleyip gittiler ama o günden sonra sabit 20-25 aldığım ping değeri 50’nin altına düşmez oldu dalgalanmalar vs. oluyor bu akşam türk telekomu aradım ne yaptıklarını sordum internetin bakır kablosunu arızalı diye onarmışlar internet hızımda bir değişim olmadı ama pingim 25ms falan arttı bu sorunu nasıl çözebilirim yardımcı olursanız sevinirim sorunumu anlattım onlara çözebileceklerini düşünmüyorum keşke hiç karışmasaydılar 🙁

  • Yazan: Mustafa, 17 Ocak 2023 @ 6:02 am

    Ek olarak dediğiniz tracerti yazdım 30ms gösteriyor dslam pingini

  • Yazan: FeRHaD, 28 Ocak 2023 @ 7:04 am

    Sorun hâlâ devam ediyor mu?
    Hat interleaved moda geçmiş gibi, bu modda hız sorunu ve bağlantı kopması olmuyor ama paketler daha fazla sefer iletildiği için gecikme yüksek oluyor. Modem arayüzünden kontrol edebilirsiniz bunu, birçok modem kullanılan modu gösteriyor. Müşteri hizmetlerine rica edin, fast path moduna alındığında kopma veya yavaşlık olacak mı, görün.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz