Dünya’nın en Kuzey’indeki şehir fiberoptik kabloya kavuşmuş

____________________________________________________________________

Rusya deyince aklıma koskoca bir ülke gelir, Doğu’dan Batı’ya uzanan çok geniş bir coğrafya, Güney’den Kuzey’e doğru da geniş ve Kuzey’e yaklaştıka da soğuyan, donan, katılaşan.  Hani böyle adım adım gezecek olsam gezmet isteyeceğim ülkelerden biri Rusya, diğeri de Çin. Dünya’daki gücünü de düşündükçe insan az çok bir şey bekliyor. Ancak okuduğum bir habere göre çok fazla şeyler bekliyormuşum.

Rusya’nın en kuzeyinde yaklaşık 180 bin kişinin yaşadığı Norilsk diye bir şehir varmış. Buna yakın da 22 bin kişinin yaşadığı Dudinka diye bir yerleşim. Bu Norilsk şehrine yakın zamana kadar İnternet erişimi sadece uydu bağlantısı ile sağlanabiliyormuş. Tabi uydu bağlantıları da pahalı, yavaş ve yüksek ping değerllerine sahip. Sonuç olarak 180 bin kişinin İnternet’e tek çıkış noktası tahmini 1 Gbps bant genişliğinde bir uydu bağlantısı imiş.

Düşünüyorum… O koskoca Rusya, o uzaya insanlar gönderen, Sputnik gönderen Rusya; 180 bin nüfuslu şehrine fiber bile çekememiş! Şaşıyorum sana Rusya. Aklıma geliyor tabi. Amerika’da da 1980’lerde 90’larda elektriğe kavuşan yerler olmuş. Sonuçta altyapı olayı pahalı ve kar getirmiyorsa şirketler için yapmanın bir manası yok.

Haberin de içeriği oyduya. Sonunda o Norilsk şehrine 40 Gbps kapasiteli bir fiberoptik kablo çekilmiş. yaklaşık 43 milyon dolar masrafla yaklaşık 1000 KM kadar fiber kablo döşenerek şehrin İnternet bulutuna 40 Gbps hızla bağlanması sağlanmış. Norilsk bu şekilde fiber erişimine kavuşan Rusya’daki son şehirlerdenmiş…

Bir de kendi durumumu düşünüyorum. Bir yıldan fazladır Turk Telekom’un DSL hizmeti veremediği bir binadayım ve Turkcell’in evde Vınn Wifi paketlerine taahhüt vermeyi düşünüyorum mecburiyetten.
Haber linki: TeleGeography Northernmost city in the world gets high speed fibre hook-up

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz