Etiketli yazılar: .htaccess

Sitenizdeki resimlerinize Hotlink koruması

Sitenize yüklediğiniz resim dosyaları “Hotlinking” denen bir yöntemle başka sitelerden doğrudan bağlantı verilerek kullanılabilirler. Bunu yapmak teknik olarak çok kolaydır, sadece aşağıdaki ne benzer bir kodu hazırlayıp HTML kodları içine gömmek yeterli:

<img src=”http://siteadresi.com/resim.jpg” height=”500″ width=”200″>
Devamını oku »

“?ref=” nedir, nasıl kurtulunur?

Belirtiler

1 – İstatistiklerinizi incelerken www.sitenizinadresi.com/?ref=yabancısiteadresi.com gibi sitenizde olmayan sayfalara ziyaretçi geldiğini mi görüyorsunuz.

2 – Bu adresi kendiniz girdiğinizde 404 gönderen bir hata sayfası çıkmıyor veya bir yönlendirme yapılmıyor.

3 – Google’da “site:sitenizinadresi.com ref” şeklinde arama yapınca ?ref= ile biten birçok indeksli sayfa görüyorsunuz.

Devamını oku »

Kötü Botları ve Çevrimdışı Tarayıcıları Engelleyin

Kötü botlar sunucunuza olağanüstü yük oluşturarak sitenizin yavaş yanıt vermesine, bant genişliği ve işlemci kullanımının aşırı artmasına sebep olabilirler. Böylece siteniz ya barındırma şirketiniz tarafından bant genişliğini veya işlemci kullanım süresi dolduğu için kapatılabilir ya da sunucunuz aşırı yüke dayanamayarak çökebilir. Bu nedenle sitenize giren bu botların tespit edilmesi ve zararlı olanların (Kısaca arama motoru botları ve sitenin yanıt verip vermediğini kontrol eden servislerin botları dışında hepsi.) sitenize erişimlerinin kesilmesi gerekir. Çünkü bu botlar hiçbir işinize yaramayarak sadece sitenizin bant genişliği ve işlemci kullanımını arttırırlar.
Çevrimdışı tarayıcılar (Offline Explorer, WinHTTrack vs.) sitenizin isteyen kişiler tarafından bilgisayarlarına indirilmesini ve bilgisayarlarında sizin sitenizde dolaşırcasına kaydedilen sayfalarınızda gezinebilmelerini sağlar. Bunlarda önemli bant genişliği ve işlemci hırsızıdırlar. Ayrıca sitenizin tanımadığınız birinin bilgisayarına indirilmesini ve orada çalıştırılmasını siz de istemezsiniz. Hatta bu yöntemle indirilen siteniz başka bir sunucuya atılarak hazır bir site olarak kullanılabilir bile. Sizin hiçbir işinize yaramadığı için bu tür çevrimdışı tarayıcıların da sitenize erişiminin kesilmesi gerekir. Devamını oku »