MiM: Fanatiği Olduğunuz Yazılımlar

____________________________________________________________________

Barış Ünver bir mim başlatmış ve Seval Ünver de bana iletmiş. Mimin konusu fanatiği olduğumuz yazılımlar. Aslında özellikle yazılım konusunda fanatiklik yapmam pek. Neye ihtiyacım varsa, onu bana sağlayan yazılımı kullanırım. Ücretli ya da ücretsiz olabilir, önemli değil. Önce crack ile falan kullanır, kolay bir yolunu bulunca lisanslısını alırım ya da yazılımda bir hatayı bildirir karşılığında lisans isterim vs. ücretli veya ücretsiz olması umrumda değil, yeter ki işimi görsün. Bu sebeple tam fanatik demesem de gelelim severek kullandığım yazılımlara.

Opera Ä°nternet gezgini

Kendileri ile yaklaşık dört yıl önce tanıştım. Kuzenim kullanıyordu, bana içinde program ve müzik vs. olan bir yoÄŸun disk yapmasını istemiÅŸtim. Onda Opera görünce de sırf teması yüzünden onu da istemiÅŸtim. Sonra da eve gelince kurdum bilgisayara. O zamanlar deÄŸiÅŸik deÄŸiÅŸik planlarım hayallerim vardı, bunlar için de Ä°nternet’ten indirmem gereken yüzlerce megabaytlık dosyalarım vardı. Opera’da bu indirme iÅŸleri için bir aktarım yöneticisi vardı, bunu gerekli bile görmemiÅŸtim pek. Sadece arkaplanda dosyaları indirirken, resimleri göster/gösterme ve önbellektekileri göster seçeneklerini kullanarak hem indiriyor hem de Ä°nternet’te gezinmeye çalışıyordum. Çünkü o zamandaki baÄŸlantı da 56 k olunca hem indirip hem tüm resimleri görüntüleyerek gezinmek zordu. Bir de tam o anda elektrikler bir kesildi, inmiÅŸ parçaları da tekrardan indirmek zorunda olduÄŸumu düşünerek TEDAÅž’a baÅŸladım sövmeye. Elektrikler gelince de bilgisayarı açtım ve Opera Aktarımlar penceresindeki Resume butonuna rastgele tıkladım! Anaaa, o ne dedim, dosya kaldığı yerden devam ediyor, o zaman öyle bir sevinmiÅŸtim ki, of of of. 😀 Saatlerce indirdiÄŸim dosya bir gitseydi, ah neler olacaktı neler. 😀 Neyse, ondan sonra Opera’yı IE’ye tercih etmeye baÅŸladım. Sonra da Firefox’u denedim. O da o zamanlar pek bir hantaldı, 223 MB belleÄŸin içine eder dururdu, bir de garip garip yerlerde çöker sinir ederdi.

OperaOpera

Sonra da sırf diÄŸerlerinden kesinlikle daha stabil olduÄŸu, zevkten çökmediÄŸi için Opera kullanmaya devam ettim ve artık iyice alıştım, kolay kolay da bırakmayacağım sanırım. Ayrıca cep telefonumda da kullandığım program olması, Opera Link gibi ikisini de eÅŸitleyebilme özelliÄŸi en hoÅŸuma giden yanları. Ä°kinci Ä°nternet gezgini tercihim ise Internet Exploder. 😀 Niye Firefox deÄŸil? Çünkü Ä°nternet bir IE dünyası ve herÅŸey IE için yapılmış, okulumun ders çalışma sayfasına bile giremiyorsam IE dışındaki gezginler benim için bir hiç. Bu MS uyanıklığı iyi bir ÅŸey deÄŸil ama zaten Opera ile giremediÄŸim sayfada Firefox ile niye uÄŸraÅŸayım ki, adamlar kodları IE için yazmış, sadece IE’de çalışır demiÅŸ. Web standartları olayına ise inanmıyorum. Madem farklı farklı standartlar çıkarıyorlar, hiç deÄŸilse bunları birbirine uyacak ÅŸekilde yapın, birbiriyle çakışacak ÅŸekilde deÄŸil. Önce ÅŸu standardı oturtsunlar: bütün standartlar birbiriyle uyumlu olmalı.

Opera’yı ne zaman bırakırım? Gelecek 11 sürümünde olabilir, yeterli bilgim yok ama bu sürümde performansı arttırmak için altyapıyı deÄŸiÅŸtirip Firefox benzeri bir sisteme geçeceklermiÅŸ. Bunun da anlamı daha fazla kaynak tüketimi ve yeni kodlar nedeniyle stabil olmayan bir ortam, tam bir Firefox’a geçiÅŸ ortamı. Madem Opera da belleÄŸi Firefox gibi kullanacak hem de daha az stabil olacak, açık kaynak destekleme merakımla birleÅŸip geçerim Firefox’a.

File Scavenger

File Scavenger 49 $ deÄŸerinde bir veri kurtarma yazılımı. Ä°lk iki yıl önce idi. D sürücüsünde bazı hatalar vardı ve biçimlendirsem düzelir diyordum (düzeldi). Bunun için önce her ÅŸeyi C sürücüsüne aktardım. Sonra da D sürücüsünü bir güzel biçimlendirdim. Arkasından herÅŸeyi gerisin geriye D sürücüsüne kopyalarken Windows’un aptal salt okunur vs. uyarılarından biri çıktı ekrana, dosyanın salt okunur olduÄŸunu yine de kopyalamak istediÄŸimden emin olup olmadığımı soruyordu. Dosya bir belge falan deÄŸil, sanırım thumbs.db önbellek dosyalarından biriydi. Nasılsa Hayır dedim ama dosyaların kopyalanmaya devam edeceÄŸini sanıyordum. Biraz sonra kopyalama bitmiÅŸtir deyip C sürücüsündeki dosyaları sildim. Winamp’ı açıp ÅŸarkılarımı çalmaya kalkınca ise hiçbirinin yerinde olmadığını fark ettim. Hepsini kontrol ettim, birçok dosya yerinde deÄŸildi. :S Birkaç veri kurtarma yazılımı denedim, parça parça kurtarabildiler, ya da 1.5 MB boyutunda bir resim dosyası için 15 MB dosya üreterek yaptılar bunu. ÇoÄŸu dosya da kalıyordu. Bilgisayarı öyle bırakıp Bulgaristan’a gittim, bir ay sonra gelip devam ettim. Saatlerce kurtarma yaptırdım, birÅŸey olmadı. En sonunda bir blogda File Scavenger’ı buldum, iÅŸe yaramaz diyerek indirip deneyeyim dedim.

File ScavengerFile Scavenger

Programı çalıştırdım ve beklemeye başladım. Kısa bir süre sonra tüm dosyalar karşımda listelenmeye başladı ve sağlam olup olmadıkları da yazıyordu. İşlem bitince de kurtarmaya denedim, gerçekten de başarılı oldu. Neredeyse tüm fotoğraflarım, müzik parçalarım, program kurulumları, belgeler vs. herşey kurtulmuştu. Sadece durumu iyi yazmayan az sayıda dosyada problem vardı, bunlar da bir HTML dosyasının yarısı kayıtlı bir sayfa, diğer yarısı da Opera önbelleğinden bir sayfadan aynı sayfada iki sayfanın olması gibiydi. Ancak sonuçta program kesinlikle başarılı bir programdı, önceki denediğim ücretsiz veya ücretli birçok programdan daha iyiydi. Program kesinlikle 49 $ ücretini hak ediyor. İlk seferde sadece hayatımda bir kez kullandığım şeye bu kadar para verilmez diyordum ama sonra tekrar tekrar kullanınca kesinlikle lisanslanması gereken bir program oldu. 😀

Winamp

Winamp ile tanışıklığım bilgisayarımı almamdan daha önceye gider, geçen yüzyıla falan. Okulun bilgisayarlarında görürdüm, arkadaşındakinde görürdüm, kuzeninkinde görürdüm. Bilgisayarımı alınca da o ÅŸimÅŸek simgesi hiç yabancı gelmedi, tıkladım bildiÄŸim Winamp açıldı, hatta biraz eski bir sürümdü, 2.71 sürümü. Winamp 5’e geçtim kısa bir süre sonra. O zamandan beri de kullanır giderim. 5 serisi sürümler biraz hantal ama yine de derdim yok kendisiyle. JetAudio vs. de denedim ama basit bir iÅŸlem için bile saniyelerce menülerin yüklenmesini beklemek sıkıcı, Windows MP ve iTunes gibi diÄŸer hantal yazılımlar da ilgimi çekmiyor.

OpenOffice.org

OpenOffice.org uzun zamandır kullandığım bir ofis paketi. Aslında bilgisayarı aldığımda annemin üzerine lisanslı bir MS Office 97 vardı. 🙂 Ancak Windows yeniden yüklenmeden üç ay ancak durduÄŸu için ömrü çok olmadı. Zaten onun parası ödenik deyip bir süre MS Office 2003 sürümü idi sanırım ürün kodunu Ä°nternet’ten bulup kullandım. Ama ÅŸu günaha girme, emeÄŸe saygısızlık duygusu hep rahatsız etti. OpenOffice.org’u görünce de tamam ulan dedim, bir daha MS yok. Kaldırdım hemen bilgisayarımdan. Ä°lk sitemi bile ( Angelfire.com/planet/ferhad artık yok, olmamalı ) onun HTML düzenleyicisiyle yaptım. Bir belgeyi birçok farklı biçimde (MS Office, StarOffice… ) yüksek uyumlulukta kaydedebiliyorduk. Yüksek uyumlulukta diyorum tam uyumlu deÄŸil, ancak her sürümde uyumluluÄŸu artıyor. Mesela bir keresinde arkadaÅŸlarla Ä°nternet kafede OpenOffice.org ile hazırladığımız desenli, süslü püslü bir sayfa, ana kasaya gidip oradaki lisanslı MS Office ile yazdırmaya kalkınca yer yüzü ile gök yüzü yer deÄŸiÅŸtirmiÅŸti. 🙂 O anda OpenOffice.org iki muhtemel kullanıcı adayını kaybetti. 😀

OpenOffice.orgOpenOffice.org

NetBeans

Sun Mobility Studio ve Eclipse’den sonra kullandığım IDE yazılımıdır. Mobility Studio sadece JavaOne yarışmalarına birÅŸey hazırlayacak kadar aç ( ücretsiz ) yaÅŸadığından Eclipse’e geçtim, ona da mobil eklentileri vs. bulup indirmem ayarlamam gerekiyordu. Sonra bir ara yoÄŸun disk kampanyası baÅŸladı ve ben de diskimi istedim. EskiÅŸehir’den eve gelince de NetBeans 5.5 diskinden programı yükledim, Mobility paketi de zaten içindeydi. Onunla Cep Ingilizce’nin ilk sürümünü okul açılıncaya kadar yetiÅŸtirmeye çalıştım ve bir daha da diÄŸerlerine bakmadım sanırım. Tek nefret ettiÄŸim yeni sürümlerde eklenen Task Scanning denen saçmalığı, programı yavaÅŸlatıyor. 🙂

NetBeansNetBeans

TCPMP

Bu biraz farklı bir kategoride bir program. Cep bilgisayarları için açık kaynak bir ortam oynatıcı programı. Artık geliştirilmesi bırakılmış ve CorePlayer adı altında ücretli olarak devam eden bir program. Ancak cep bilgisayarında çoğu programa tercih edeceğim bir ortam oynatıcı, bilgisayarda bile oynatamadığım videoları maks. 1000 piksel çözünürlüğe kadar oynatabiliyor.

TCPMP 0.81 RC1TCPMP 0.81 RC1

XnView

XnView yıllardır kullandığım bir resim görüntüleme programı. Ücretsiz ve de birçok farklı şeyi yapmak mümkün. Photoshop veya GIMP gibi bir resim düzenleme yazılımı değil. Ancak daha basit işleri onlardan bile daha kolay yapabiliyor belki de. Mesela istediğiniz kadar dosyada kolayca boyut değiştirme, kırpma biçme, renk ayarları vs. kolayca yapabiliyorsunuz. Ayrıca cep bilgisayarları ve akıllı telefonlar için de olan bir sürümü var. Hatta bu tür aygıtlar için en iyi program olduğu da söylenebilir.

XnView Tarayıcı ekranıXnView Tarayıcı ekranı

Avira Antivir

Son programım da Avira Antivir. Kendisi PC Cillin’den sonra ikinci kullandığım antivirüs programıdır. Ä°lk onu bir derginin sayfalarında ÅŸemsiyeli bir dayı ile görmüştüm, bilgisayara yükleyince de tarama esnasıdna hareketli sabit disk animasyonu hoÅŸuma gitmiÅŸti. Neredeyse 5 yıldır da daha Avira deÄŸilkenden kullanır dururum. BaÅŸka bir güvenlik yazılımı kullanmam, ha bir de Windows güvenlik duvarı var. Opera ve Antivir ikilisi daha sorun yaÅŸatmadılar bana. Bilgisayara virüs bulaÅŸtırdım ama kendi ellerimle, üzerine çift tıklayıp Antivir’e de izin ver oÄŸlum diyerek. 😀 Hatta ücretli, yani lisanslı Nod 32 yüklü bilgisayarı da ücretsiz Antivir ile virüsten temizledik. 🙂 Karantinasını da genelde virüs biriktirmek için kullanırım (Evet bilgisayarımda virüs besliyorum.).

Avira Antivir

Avira Antivir

Burada Linux altında ne kullandığımı yazmadım, orada bu hiç belli değil. Genelde alışkanlıklarım gereği yukarıdaki programların Linux sürümleri olur bunlar, tabi File Scavenger, Antivir ve Winamp hariç.

Mim’i paslıyorum:
KaraKlavye, Mavi Genç ve Ali ve Sitesi.

7 Yorum

  • Yazan: BaÅŸmanyak, 3 Mayıs 2009 @ 8:50 am

    Vallahi abi güzel programlarmışta ben senin listendeki Winamp ve Opera’dan baÅŸka program kullanmadım. Tarayıcım her zaman Mozilla Firefox’tur,Windows Media Player’da olduÄŸu sürece Winamp’a ihtiyacım olmamıştır ama kenarda bir yerde duruyor 😀

  • Yazan: Javacikiz, 3 Mayıs 2009 @ 9:30 am

    Mim’e cevap için teÅŸekkürler Ferhad 🙂 Kullandığın programlar hep Windows için ama yine de öntanımlı gelenlerin dışında bir ÅŸeyler kullanman çok güzel. Opera açık kaynak deÄŸil. O yüzden Firefox ve Chrome öneririm:P OpenOffice ve Netbeans kullanıyor olmana çok sevindim.

    Güzel bir yazıydı, sayende biz de farklı programlar tanıdık 🙂 Eline sağlık.

  • Yazan: FeRHaD, 3 Mayıs 2009 @ 10:53 am

    BaÅŸmanyak, Windows MP’de bir ÅŸarkı nasıl aranır, örneÄŸin Winamp’taki J tuÅŸu gibi, bunun bir yolu var mı? Bilseydim belki ben de çok kullanmazdım. Bir de benim müzik arsivim OGG biçimindedir, bunları Winamp oynatır ama MP için eklenti falan gerekir, onunla uÄŸraÅŸamam.

    Seval, o programlardan Opera, XnView, NetBeans ve OpenOffice.org Linux sürümleri de var. Linux’ta resim görüntüleme programları bana çok basit geliyor mesela, telefondaki bir program Linux’taki bir resim görüntüleyiciden daha çok özelliÄŸe sahip. 🙂 Bunun gibi sebeplerle kapalı kaynak olsa da bunları kullanıyorum Linux altında. Ä°lle açık kaynak olacak diye bir derdim yok, iÅŸimi görüyorsa gerekirse parasını öder de kullanırım, onu biri yapmış ben kullanmışım hakkı verilmeli. Kaynağı ile iÅŸim olmaz. Alternatifi açık kaynakta varsa onu kullanırım ama hepsinin de yok ki. Yani herÅŸeyin kaynağı istenmez, Facebook’un kodları göremiyoruz diye kullanmamak gibi.

  • Yazan: Eray USTA, 4 Mayıs 2009 @ 1:09 am

    Maşallah döktürmüşsün ne var ne yoksa. Tarayıcıda artık Firefox a geç diğerlerine karışmam 😛

  • Yazan: Enes, 4 Mayıs 2009 @ 6:31 am

    Antivirüs programı olarak Avast’ı ÅŸiddetle öneriyorum. http://www.avast.com dan Türkçe dil desteÄŸi ile indirebilirsin.

  • Yazan: OÄŸulcan, 5 Mayıs 2009 @ 2:16 am

    Ferhad, o dosya kurtarma şeysini ben de istiyorum 🙂 Ellerine sağlık, faydalı bir yazı olmuş!

  • Yazan: FeRHaD, 5 Mayıs 2009 @ 2:35 am

    Mükemmel bir kurtarıcı ya, hafıza kartından geçen yıl telefondan izlediğim filmi bile kurtaracağım neredeyse ama kart adaptörü bozuk olduğu için saatlerce titreşimsiz elimde tutmam gerek. Birinin sabit diskten tonla film vs. veri kurtarmıştım bununla, elemanın bütün adult içeriğine ulaşmıştım, kendi bile ben bunları görmedim, nereden çıktı bu kadar bunlar diyordu. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz