Opera 10.50 tam sürüm ve Opera Mini 5 beta WM

____________________________________________________________________

Bugünler biraz Ağ’daki olaylardan uzak kaldığım için ne oluyor ne gidiyor diye ilgilenmemiştim pek. Bir de Opera’ya baktım ki neler olmuş anam… Opera 10.50 alfa ve beta sürümlerden kurtulup tam sürüm olarak yayınlanmış. Bir de Windows Mobile işletim sistemleri için Java gerektirmeyen Opera Mini 5 beta yayınlanmış.

Opera 10.50 tam sürüm aslında yaz aylarında yayınlanacak bir sürüm idi ama Opera bir ön sürüm yayınlayıp ilgiyi görünce dayanamayıp daha erken yayınlamak için çalışmalarına başlamıştı. Opera’nın Microsoft’un başına bela olup işletim sisteminde Internet Explorer dışında Ağ gezginlerine de alternatif sunmaya mecbur bırakması olayı da Opera’yı bu işlemin ilk başlama tarihinden önce Opera 10.50’yi tam sürüme hazırlamaya zorlamış olmalı. Hani ilk kurulumda en iyisi ile karşılaşmış olsun millet diye…

Opera 10.50 son sürüm

Opera 10.50 son sürüm

Ben de az önce kurdum Opera 10.50’yi ki eski 10.10 sürümünün üzerine güncelleme yaptım. Açılışta bileşenlerimi çalıştırmak istedim ve ne göreyim, Opera bileşenlerimi güncellememi istiyor. Güncellemenin sebebi Opera 10.50’de bileşenlerin Opera’dan ayrı olarak Opera kapalı bile olsa çalışabilecek şekilde Opera’dan bağımsız olmaları. Basit bir güncelleme işlemi ile bileşenlerimi Opera 10.50’ye hazırlayıp Başlat > Programlar menüme dizdim hemen. 🙂 Yani artık bileşenler Programlar menüsünden başlatılabiliyor, Opera’dan ayrı kullanılabiliyor dedikya. Bileşenler ile ilgili ilk şikayetim, Opera’nın Notlar özelliğinin harici bileşenlerde etkin olmaması sebebiyle not ekleme ve not alma işlemlerimin kat kat zorlaşmış olması. İkinci şikayetim de Opera 10.50’deki harici bileşenlerin Opera’dan ayrı çalıştırma ortamlarının olması ve her bileşenin kendi işlemi ile çalışması nedeniyle toplam bellek kullanımının artmış olması. Şu an iki Twitter bileşenim çalışıyor ve her ikisi de ortalama 37 – 38 MB bellek kullanıyor. Eski günlerimi hatırlıyorum da bilgisayarda 223 MB bellek vardı ve Winamp, NetBeans gibi birkaç program açınca Opera tüm özellikleri ile istese de 15 MB’ın üzerinde fiziksel bellek kullanamazdı. Gerisi sanal bellek tabi de…

Bileşenler olayı dışında güncellemede alfa ve beta sürümlerinde yaşadığım arayüzün kayması, e-posta ve diğer özelliklerle ilgili problemler vs. oluşmadı. Tabii ki önceki sürümler program işlevselliğine önem verip eski programın güncellenmesi için uygun olmayan sürümlerdi. Ama bu problemlerin tekrar olmadığını görmek beni açıkçası rahatlattı. Çünkü bir Opera kurdum mu bir daha pek uğraşmak istemem. İşin yoksa bir yerleri boz sonra, profil dosyalarını sil yedeklemelerle uğraş vs…

Vista’da da şu an Opera hoş bir standart teması ile çalışıyor. Güncellememden beri bir çökme problemim olmadı. Önceki sürümde cep telefonumla ActiveSync bağlantısını kesince Opera’da donma oluyor ve işlemi de sonlandıramıyordum ki tek çarem sistemi yeniden başlatmak oluyordu. Bunun olup olmayacağını merak ediyorum.

Performans olarak zaten Opera 10.50 ilk test sürümlerinde de çok iyiydi, bunda da çok iyi. Aslında önceki Opera 10.10 sürümünden zaten memnun olduğum için bu noktaya vurgu yapmayacağım. Performansta yeni grafik motoru VEGA ve JavaScript motoru Carakan ile sayfa motoru Presto 2.5’in katkıları var. Tabi bunlarda HTML 5 ve ilgili öğeler ve daha farklı çeşitli yenilikler var. Bunu yazmaya uğraşmak yerine linkini vereyim, indirip deneyin daha iyi. Buyrun şu sayfadan.

Hata olarak da tek bulduğum şu sayfadaki youtube videosu izlenip durduktan sonra sayfada yukarı aşağı hareket edince video alanının karma karışık olup bulanması. Bu sadece bana özel mi genel mi bilmiyorum tabi. 🙂

Opera Mini 5 beta WM

Opera Mini 5 beta WM

Opera ile ilgili diğer bir gelişme de Windows Mobile işletim sistemli telefonlar için Opera Mini 5 beta sürümü. Bir süre önce tüm tartışmalara rağmen Opera Opera Mini 5’i iPhone’a sokmaya kararlı olduğunu göstermişti. iPhone sürümü varken de Windows Mobile sürümünün olması yanlış olmaz demiş olmalı…

WM için Opera Mini 5 beta tamamen Java yazılımından bağımsız çalıştığından sistemde Java ME yazılımının kurulu olmasını gerektirmiyor. Yani sisteme normal bir Windows Mobile uygulaması olarak kuruluyor ve Programlar sayfasından çalıştırılabiliyor.

Opera Mini’nin Java ME sürümü birçok WM kullanıcısı için tercih edilen ilk Ağ gezgini. Çünkü Internet ExploDer ya da Opera Mobile’dan çok daha az sistem kaynağı ile çalışabiliyor ve Opera Link, sayfa kaydetme vs. özellikleri problemsiz kullanılabiliyor. Özellikle 64 MB RAM üzerinde WM 5 ya da 6 çalıştıran cihazlarda Opera Mobile çok kasıntılı ki en fazla 20 MB kadar bellek kullanabiliyor. Ama birçok Ağ sayfasında artık yüzlerce KB boyutta HTML sayfası ve buna bağlı yüzlerce KB CSS dosyası, yüzlerce KB JavaScript kütüphaneleri ve kodları ve megabaytlarca da resimler vs. görsel içerikler olduğundan bellek kullanımı doğal olarak çok fazla artıyor. Hatta bazı acemi site yöneticileri sayfalarında kullandıkları ufak bir görsel için sayfaya 5 MP çözünürlükte bir dosya yüklüyor ki gel de bellek kullanımı artmasın. Bu da tabi Opera Mobile’ın sisteme çok yüklenmesine sebep oluyor.

Opera Mini ise bu CSS sayfalarını ve JS kodlarını sunucuda işletip bize sadece ürün olarak ortaya çıkan sayfayı gönderdiğinden gönderdiği sayfa daha az bellekle kullanılabiliyor. Tabi görseller de sıkıştırılarak geldiğinden büyük boyutlu görsel endişesi yok. Bu şekilde 4 MB Java belleği ayrılmış Opera Mini ile sadece geri butonunu kullanarak 20 kadar sayfaya geri gidebildiğim oldu. Yani tek sayfada 10 MB bellek yiyen Opera Mobile yerine toplam 5 MB kadar bellek yiyip geçmiş kısmında 10 sayfa tutan Opera Mini!

Opera Mini 5 beta WM

Opera Mini 5 beta WM

Özellikler olarak WM işletim sistemi için olan Opera Mini 5 beta sürümü Java ME sürümü ile aynı özelliklere sahip. Tabi Java ME sanal makinesi aradan çıktığı için performans olarak daha iyi çalışıyor. Bir de sanal makinenin uygulama küçültülüp geri gelindiğinde ekran görüntüsünü yenilememesi gibi sorunlar ortaya çıkmıyor vs.

Bellek kullanımı olarak 4 MB Java yığın belleği ayrılmış bir Java ME sanal makinesiyle çalışan Java ME sürümü Opera Mini’den daha fazla bellek yemiyor pek. Hatta çok fazla dolaşmadığınız durumda 2 MB kadar bellek bile kullanarak %50’nin üzerinde kâr sağlayabiliyor.

Şimdilik Esmertec üzerinde Opera Mini’ye iyice alışmıştım, Programlar sayfasını doldurmuyordu, bakalım hangi Opera Mini’yi kullanacağım ben de kararımı vermedim.

Opera Mini 5 beta Windows Mobile sürümünü Opera Mini gelecek sürüm indirme sayfasından Windows Mobile sürümü seçerek bilgisayarınıza ya da m.opera.com/next adresine cep telefonunuzdan girerek doğrudan cep telefonunuza indirebilirsiniz.

2 Yorum

  • Yazan: metude, 7 Mart 2010 @ 10:20 am

    Caracan değil Carakan… Ayrıca Presto 2.4 değil 2.5 var 10.50’de…

    Bu bahsettiğin hata sana özgü galiba. Ya da eski flash sürümünden olabilir. Gerçi buna benzer flash sorunları mevcut bu sürümde ancak Opera düzeltme çalışmalarına ve belkide 10.6’ya başladı bile… http://my.opera.com/desktopteam/blog/

    Bu sürüm ballot screene yerleştireceğiz diye 2 ayda alelacele geceli-gündüzlü-haftasonlu-mesai fazlalı çalışarak yapılmış bir sürüm… Ve Carakan, Vega, Presto gibi birden fazla yenilik içeriyor.

  • Yazan: FeRHaD, 7 Mart 2010 @ 7:15 pm

    Tamamdır, hataları düzelttim. Teşekkürler. 🙂
    Opera Mini 5 WM’nin motoru ile karıştırmışım onu.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz