Son 10 yılın 10 bilimsel hayal kırıklılığı

____________________________________________________________________

Teknoloji son yıllarda çok aşırı gelişmiş olsa da her alanda eşit gelişmiş değil. Ya da gelişme hızı eşit değil. Mesela bilgisayarlar ile ilgili birçok şeyi on yıl önce hayal edemezken, 10 yıl önce hayal edebildiğimiz ve bilim kurgu filmlerinden görüp beklediğimiz şeylerden bazıları da şu an gerçekleşmiş değil. 🙂 Buyurun size son on yıl içinde gerçekleşmemiş 10 bilimsel hayal:

  1. Evrim teorisi – Evrim teorisi doğru mu değil mi, teoriden bir kanuna dönüşecekmi hala belli değil. Çok sayıda insan da evrim teorisini mantıklı bulmuyor.
  2. Kanser devam ediyor – Kanser hastalığı hala tamamıyla anlaşılabilmiş ve eskiden umulduğu gibi bir aşı ile tedavi edilecek veya bir aşı ile oluşması önlenecek veya bağışıklık kazanılması sağlanacak bir hastalık değil. Ancak buna rağmen bu hastalık hakkındaki bilgi oldukça arttı ve artık eskisi kadar korkulacak bir şey değil. Erken teşhis durumunda da başarı şansı çok yüksek.
  3. Elektrikli arabalar – Elektrikli arabalar çeşitli prototiplerle tanıtılmış olsalar da şu an tam olarak araba piyasasına dahil olmuş değil ve hibrit araçlar da belli aralıklarla benzin veya gaz harcamaya devam ediyor.
  4. Beyin – Beyin hakkında oldukça fazla bilgi elde edilmiş olsa da hala Alzheimer ve şizofreni gibi hastalıklara tedavi bulunabilmiş değil. Ayrıca günden güne zorlaşan ve yoğunlaşan iş yaşamında insanların beyinlerini daha iyi kullanmak istemesi meselesi de büyüyor, ama buna da kolay bir çözüm bulunabilmiş değil.
  5. Uzaylılarla iletişime geçilmedi – 2000’de başlanan ve uzaydan gelen sinyalleri inceleyerek olabilecek yaşam olasılıklarını yakalayıp kabaca uzaylılarla iletişimi kurmayı amaçlayan SETI@home gibi projelerden kayda değer bir şey elde edilemedi.
  6. İlk insanlar kimlerdi hala belli değil – Paleoantropolojideki gelişmelere rağmen hala ilk insanlar kimler ne zaman yaşadılar, ne yaptılar, nasıl yaşadılar, nasıl ortaya çıktılar vs. kesin bir bilgiye ulaşılabilmiş değil.
  7. İklim hala değişiyor – İklim üzerine çevre örgütlerinin ve Kyoto protokolü gibi protokollerin çabalarına rağmen hala iklim değişikliği önemli bir konu ve etkileri de daha ciddi görülmeye başlanan bir konu. ABD hala Kyoto protokolüne üye değil ve Dünya’ya zarar veren en önemli ülke olduğundan da protokolü imzalamayacağını duyurmuş durumda.
  8. HIV hala bir problem – HIV hastalığı da hala cidd bir mesele ve kolay bir tedavi yöntemi geliştirilebilmiş değil.
  9. Elektrik şebekeleri – Hala çoğu yerde elektrik şebekeleri bir santralin belirli bir bölgenin enerjisini sağladığı merkezi sistemler. Farklı santrallerin bir şebekede birleşerek farklı bölgeler arasında yük paylaşımı yapması ve hatta tüketicilerin güneş enerhjisi vs. yöntemlerle ürettikleri elektriği satmalarına imkan sağlayabilecek yeni akıllı şebekeler yaygın değil. Ve hala çoğu şebekede elektrik kesintisi oluşma ihtimali yüksek.
  10. Uzay – Uzay hala bize oldukça uzak ve bizim son sınırımız gibi görünüyor. Hani bir de onu da keşfedip onunla da bütünleşebilsek vs. Ancak hala olmadı böyle şeyler. Turistik uzay gezileri başladı gibi ama çok yüksek fiyatlarda oluyor bunlar da. Yani hala uzay ile ilgili beklediğimiz konuma yaklaşmış değiliz.

Benden konu ile ilgili bu kadar tanıtım yeter, devamını kaynağım Scientific American’ın 10 Science Letdowns of the New Millennium [Slide Show] sayfasındaki bağlantıları takip ederek okuyabilirsiniz.

Bu da benim eklememdir:

Hala bir uçan kaykayımız yok. 🙂 Geleceğe dönüş filmlerinde imrenerek izlediğim uçan kaykay sahnelerini hala oradaki anlamda gerçekleştirmek mümkün değil. Gerçekten o kadar iyi bir uçan kaykay yok hala. Olanlar var da onlar için de özel kaykay pistleri falan gerekli ve havada uzun üre kalmaya izin vermiyorlar, sadece belli sıçrayışlarda birkaç saniyeliğine havada durabiliyorsunuz… 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz