Son 10 yılın 10 bilimsel hayal kırıklılığı

____________________________________________________________________

Teknoloji son yıllarda çok aşırı gelişmiş olsa da her alanda eşit gelişmiş değil. Ya da gelişme hızı eşit değil. Mesela bilgisayarlar ile ilgili birçok şeyi on yıl önce hayal edemezken, 10 yıl önce hayal edebildiğimiz ve bilim kurgu filmlerinden görüp beklediğimiz şeylerden bazıları da şu an gerçekleşmiş değil. 🙂 Buyurun size son on yıl içinde gerçekleşmemiş 10 bilimsel hayal:

  1. Evrim teorisi – Evrim teorisi doÄŸru mu deÄŸil mi, teoriden bir kanuna dönüşecekmi hala belli deÄŸil. Çok sayıda insan da evrim teorisini mantıklı bulmuyor.
  2. Kanser devam ediyor – Kanser hastalığı hala tamamıyla anlaşılabilmiÅŸ ve eskiden umulduÄŸu gibi bir aşı ile tedavi edilecek veya bir aşı ile oluÅŸması önlenecek veya bağışıklık kazanılması saÄŸlanacak bir hastalık deÄŸil. Ancak buna raÄŸmen bu hastalık hakkındaki bilgi oldukça arttı ve artık eskisi kadar korkulacak bir ÅŸey deÄŸil. Erken teÅŸhis durumunda da baÅŸarı ÅŸansı çok yüksek.
  3. Elektrikli arabalar – Elektrikli arabalar çeÅŸitli prototiplerle tanıtılmış olsalar da ÅŸu an tam olarak araba piyasasına dahil olmuÅŸ deÄŸil ve hibrit araçlar da belli aralıklarla benzin veya gaz harcamaya devam ediyor.
  4. Beyin – Beyin hakkında oldukça fazla bilgi elde edilmiÅŸ olsa da hala Alzheimer ve ÅŸizofreni gibi hastalıklara tedavi bulunabilmiÅŸ deÄŸil. Ayrıca günden güne zorlaÅŸan ve yoÄŸunlaÅŸan iÅŸ yaÅŸamında insanların beyinlerini daha iyi kullanmak istemesi meselesi de büyüyor, ama buna da kolay bir çözüm bulunabilmiÅŸ deÄŸil.
  5. Uzaylılarla iletiÅŸime geçilmedi – 2000’de baÅŸlanan ve uzaydan gelen sinyalleri inceleyerek olabilecek yaÅŸam olasılıklarını yakalayıp kabaca uzaylılarla iletiÅŸimi kurmayı amaçlayan SETI@home gibi projelerden kayda deÄŸer bir ÅŸey elde edilemedi.
  6. Ä°lk insanlar kimlerdi hala belli deÄŸil – Paleoantropolojideki geliÅŸmelere raÄŸmen hala ilk insanlar kimler ne zaman yaÅŸadılar, ne yaptılar, nasıl yaÅŸadılar, nasıl ortaya çıktılar vs. kesin bir bilgiye ulaşılabilmiÅŸ deÄŸil.
  7. Ä°klim hala deÄŸiÅŸiyor – Ä°klim üzerine çevre örgütlerinin ve Kyoto protokolü gibi protokollerin çabalarına raÄŸmen hala iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi önemli bir konu ve etkileri de daha ciddi görülmeye baÅŸlanan bir konu. ABD hala Kyoto protokolüne üye deÄŸil ve Dünya’ya zarar veren en önemli ülke olduÄŸundan da protokolü imzalamayacağını duyurmuÅŸ durumda.
  8. HIV hala bir problem – HIV hastalığı da hala cidd bir mesele ve kolay bir tedavi yöntemi geliÅŸtirilebilmiÅŸ deÄŸil.
  9. Elektrik ÅŸebekeleri – Hala çoÄŸu yerde elektrik ÅŸebekeleri bir santralin belirli bir bölgenin enerjisini saÄŸladığı merkezi sistemler. Farklı santrallerin bir ÅŸebekede birleÅŸerek farklı bölgeler arasında yük paylaşımı yapması ve hatta tüketicilerin güneÅŸ enerhjisi vs. yöntemlerle ürettikleri elektriÄŸi satmalarına imkan saÄŸlayabilecek yeni akıllı ÅŸebekeler yaygın deÄŸil. Ve hala çoÄŸu ÅŸebekede elektrik kesintisi oluÅŸma ihtimali yüksek.
  10. Uzay – Uzay hala bize oldukça uzak ve bizim son sınırımız gibi görünüyor. Hani bir de onu da keÅŸfedip onunla da bütünleÅŸebilsek vs. Ancak hala olmadı böyle ÅŸeyler. Turistik uzay gezileri baÅŸladı gibi ama çok yüksek fiyatlarda oluyor bunlar da. Yani hala uzay ile ilgili beklediÄŸimiz konuma yaklaÅŸmış deÄŸiliz.

Benden konu ile ilgili bu kadar tanıtım yeter, devamını kaynağım Scientific American’ın 10 Science Letdowns of the New Millennium [Slide Show] sayfasındaki baÄŸlantıları takip ederek okuyabilirsiniz.

Bu da benim eklememdir:

Hala bir uçan kaykayımız yok. 🙂 GeleceÄŸe dönüş filmlerinde imrenerek izlediÄŸim uçan kaykay sahnelerini hala oradaki anlamda gerçekleÅŸtirmek mümkün deÄŸil. Gerçekten o kadar iyi bir uçan kaykay yok hala. Olanlar var da onlar için de özel kaykay pistleri falan gerekli ve havada uzun üre kalmaya izin vermiyorlar, sadece belli sıçrayışlarda birkaç saniyeliÄŸine havada durabiliyorsunuz… 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz