Toshiba Portégé G500 program yükleme

____________________________________________________________________

Toshiba Portégé G500 gibi telefonlarda Windows Mobile işletim sistemi vardır ve bu sayede masaüstü bilgisayarınıza yükleyebildiğiniz kadar olmasa da çok sayıda program yükleyebilirsiniz. Öncelikle bu platforma iki tür program yükleyebilirsiniz; Windows Mobile programları ve Java programları. Windows Mobile programları programdan programa değişse de iki türlü yüklenir; .cab kurulum kabin dosyası ile ve ActiveSync ile.

Windows Mobile programları yüklemek için ilk yok basittir. Bunda kurulum dosyaları kabin dosyası yani .cab uzantılı dosyalar olduğundan bunları doğrudan telefonunuzdan yükleyebilirsiniz. Bunun için önce İnternet’te çeşitli program indirme sitelerinden veya bu sitedeki WM Programlar kategorisinden .cab uzantılı program kurulum dosyalarını edinip telefonunuza USB veya ActiveSync bağlantısı ile atın. Daha sonra telefonunuzun dosya yöneticisi ile veya Total Commander gibi bir programla dosyayı içine attığınız klasöre vs. yere gidiniz. Burada .cab uzantılı dosyanızı bulunuz ve üzerine tıklayınız. Bundan sonra dosya incelenip kurulum için ayarlar istenecek. Bunlar hafıza kartına mı yoksa telefon belleğine mi kurulsun gibi ayarlar, ayrıca her uygulama bunu istemeyebilir kendi kendine kurulum yerini seçebilir. Ayrıca bir EULA anlaşması da çıkabilir bunu da okuyup onaylamanız gerekli. Onaylamazsanız kuramazsınız. Kurulum işlemi .cab arşivini gerekli yere çıkarıp program linklerini hazırlayınca işlem biter ve bu size bildirilir, Tamam butonuna basmanız gerekir. Çok nadir de olsa aygıtı yeniden başlatmanız istenebilir, zaten bu durumda bunun için bir soru sorulacaktır. Kurulun işleminden sonra Başlat menüsünde veya alt klasörlerinde programınızın bağlantısını bulup çalıştırabilirsiniz, bulamazsanız program cihazınızla uyumlu olmayabilir.
Not: Toshiba Portégé G500 bir akıllı telefon yani smartphone aygıtıdır, cep bilgisayarı yani Pocket PC değildir, program ararken buna dikkat ediniz.

Bazı programların kurulum dosyaları .exe biçimindedir ve kurulmak için ActiveSync yüklü bir bilgisayara ihtiyacı vardır. Active Sync kurulumunu ve ayarları anlatmayacağım o farklı bir konu. Indirdiğiniz .exe uzantılı dosyayı çalıştırıp kurulumu başlatın, çıkan uyarı ve EULA gibi yazıları okuyup onaylayın. Kurulum programın .cab dosyasını Active Sync uygulamasına verecek ve o da telefonunuz USB üzerinden ( USB modunda değilken ) bağlandığında bu dosyayı telefonunuza kopyalayacak. Sonra da kurulum işlemi önceki paragrafta .cab dosyası çalıştırıldıktan sonrası ile aynı.

Java uygulamaları için de onları çalıştıracak bir sanal makine yazılımına ihtiyacınız var. Benim tercih ve tavsiyem Esmertec JBed’dir ve bu sitede arama kutusuna Esmertec yazarak sonuçlar içinde ilgili bir yazımı bulup oradan programı indirebilirsiniz. Kurulum sonrasında .jar uzantılı Java uygulamalarınızı ve .jad uzantılı tanım dosyalarını telefonunuza atınız. Dosya yöneticisi ile bu dosyalara tıklayarak kurulumu başlatabileceğiniz gibi Esmertec JBed içinde Install > Local Files ile kurulacak programı bularak kurulumu başlatabilirsiniz. Install > Browser seçeneği ile Internet Explorer açılır ve oradan Java uygulaması indirebileceğiniz bir siteye gidip uygulama indirebilirsiniz. Uygulama kurulumu basittir. Kurup kurmama ile ilgili bir izin istenir ve kullanıcı izinlerinden istenenler belirtilir onay işlemi sonrası klasör seçiminden sonra uygulama işletim sisteminin kendi koduna çevirilerek kurulum yapılır. Sonrasında yüklediğiniz klasör içinden uygulamayı çalıştırabilirsiniz. Ayrıca Java uygulamaları virüs barındırmayacağından ve sadece bir sanal makine ile çalıştıklarından güvenlidirler.

Uygulama kurulumu çok basittir ama cep bilgisayarı uygulamalarından uzak durmaya dikkat etmeli. Ayrıca her tür uygulamayı kurmak da iyi değildir telefonunuzu tehlikeye atarsınız, çalışmazsa servise götürür yeni ROM yükletmeniz gerekebilir. Kendiniz de yapabilirsiniz ama garanti dışı kalır, yani güvenilmez kaynaklardan uygulama yüklemeyin.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz