Windows Mobile 7 yenilikleri

____________________________________________________________________

Microsoft’un Windows Mobile iÅŸletim sisteminin çok fazla eleÅŸtirilmeye baÅŸlaması üzerine yeni bir sürümünü geliÅŸtirilmesi çok kaçınılmaz. Zaten de bunun için uÄŸraşıp duruyor. 6.5 ve 6.5.3 gibi sürümler hep en temel ÅŸikayetleri gidermeye yönelikti. Gelecek sürüm Windows Mobile 7 ise ortaya yeni bir iÅŸletim sistemi atıyor diyebiliriz.

Gelelim ÅŸimdi Windows Mobile 7’deki yeniliklere.

Öncelikle arayüz çok eleştirilen bir öğeydi ve artık kesinlikle değişmesi gerekli. Arayüz METRO kod adlı çok temiz ve canlı bir arayüz ile değiştirilecekmiş.

Ayrıca iPhone’un oyun konsolu niyetine kullanılmaya baÅŸlanması da Microsoft’u etkilemiÅŸ olacak ki Xbox hizmeti ile entegrasyona yönelik fikirleri var. Ama ÅŸu an için bunun nasıl bir ÅŸey olacağını pek bilmiyorum.

Marketplace de köklü değişikliklere uğrayacak ve çok daha fazla uygulama sunup hizmet verecek. Arayüzü değişecek ve satın almadan önce deneme özelliği de eklenecek.

Sosyal aÄŸlarla ilgili de çeÅŸitli ÅŸeyler olacak mutlaka tabi…

Kötü haberlere geçelim. 🙂

Flash desteği olmayacak. Bunu da muhtemelen yine Adobe vs. uygulamalarını kullanıp gidereceğiz.

Çoklu görev (Multitasking) olmaycak. Çoklu görev aynı anda iki uygulamanın çalışması demek ve iPhone’da buna izin verilmiyordu. Windows Mobile’da izin veriliyor sanıyordum ama sanırım bu sürümde verilmeyecek. Bu da şöyle bir durum çıkaracak ortaya. Aynı anda sadece bir program çalışacak. Birkaç program birden yine baÅŸlatabileceksiniz ama çalışma esnasında bunların sadece biri aktif olacak ve arka planda kalan diÄŸerleri duraklama (Pause) modunda olacak. Peki ortam oynatıcılar ne olacak mesela… Windows Media Player dışında bir ortam oynatıcı ile bir müzik açacaksın. Sonra AÄŸ gezginini açtığında müzik kesilecek mi? Bilmiyorum!

Yazılım olarak da sadece Marketplace üzerinden gelen uygulamalar kurulabilecek, diğerleri kurulamayacak. Ayrıca geçmiş sürüm işletim sistemleri için hazırlanmış uygulamalar da yeni işletim sisteminde çalışmayacak, çünkü geriye dönük destek olmayacak.

Son olarak da Microsoft Windows Mobile iÅŸletim sisteminin ana ekranının deÄŸiÅŸtirilmesine izin vermeyecek. Yani HTC, Samsung, SPB gibi firmalar kendi arayüzlerini kullanamayacaklar. Buna karşılık Microsoft zaten bunlara gerek kalmayacağı konusunda iddialı…

Bunlar ÅŸimdilik çeÅŸitli söylentilerden ibaret ama zaman gelip geçtikçe doÄŸruluk oranlarını göreceÄŸiz…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz