Geleceğin cep telefonu hayalim

____________________________________________________________________

Ağ’da 2020’nin cep telefonları diye bir yazıya rastladım da, eyvah daha uzun süreler işe yarar bir şey kullanamayacağız demek ki dedim. 😀 Yazıda ilginç grafikler de vardı ki beni hayal kırıklığına uğrattı…

Bahsedilen 2020’nin cep telefonu birkaç yöne katlanabilen, kolun etrafına sarılan bir dizayna sahip. Bu şekilde farklı amaçlar için kullanabiliyorsunuz… Klavyesi de yumuşak plastikten ve telefonun yan tarafına açılarak kullanılabiliyor. Detayları A Future Look At The 2020 Cell Phone: It’s On Your Wrist yazısından inceleyebilirsiniz diyeceğim ama çok fazla detay yok.

2020'nin Sony cep telefonları

Benim bu cihazlardan beklediğim ise biraz daha farklı bir şey. Öncelikle temel biçim olarak kola dolanan yine saat tipi bir şey olabilir. Hatta bu görsellerdeki gibi renkli ve üzeri ekran olarak kullanılabilecek bir şey de olabilir ama benim pek işim yok buralarla.

Öncelikle bu cihaz sadece bir kol saati büyüklüğünde olacak. Evet sadece bir kol saati, daha da küçük olabilir ki zararı olmaz. 😀 Zaten bu şekilde düşündüğüm için şeklini kol saati gibi kayışlı olur demiştim.  Ondan sonra cihazın üzerinde saat, son arayanlar, batarya gibi (hala gerek kalırsa 🙂 ) değerleri gösteren bir ekran olacak. Bu ekran da cihazın zaten bütün yüzeyini kapsayacak. Cihazın dört yanında hoparlörleri olacak ve hoparlör delikleri olacak dört yanında. Bir de yine üst yüzeyinde bir düğme. İşte cihaz böyle bir şey olacak. 😀

Peki nasıl kullanılacak? O boyutta ekran dokunmatik olsa bile bir işe yaramaz değil mi? Evet, zaten planlarımda da dokunmatik ekran falan diye bir şey yok. 😀

Ön yüzeyde küçük bir delikçik olacak ve bunun etrafı da yeri belli olsun diye bir miktar (1 mm) daha yüksek olabilir. Ne peki bu delik? Bu deliğin ucunda bir mercek olacak. İçeriden bu merceğe bir lazer ışığı gidecek ve mercek bu ışığı dağıtacak. Ha bir de buradan çıkan ışık 3B ( 3D )olacak. 😀 Sonuçta ne olacak peki?

Cihazın üzerindeki tek düğmeye bastığınızda cihazın üzerindeki delikten bir ışık çıkacak ve bu ışık cihazın biraz üzerinde 3D bir hologram görüntü oluşturacak… Giriş yöntemi olarak da artık nasıl bir sensör olur, belki ışığın lazerden çıktıktan sonra havada yön değiştirerek cihaza geri dönmesi sağlanabilirse bu şekilde ışıktaki engellemelere göre bu ışık bir veri giriş yöntemi olarak da kullanılabilir. Yani 3B hologramdaki görüntüye parmaklarınızla dokunarak cihazla etkileşim kuracaksınız. Mesela görüntüdeki bir noktaya dokunacaksınız ve bir ekran klavyesi açılacak. Siz de hologramdaki sanal tuşlara dokunup çalışan programa veri girişi yapacaksınız…

Ayrıca bu hologram zaten kullanıcı etkileşimli olacakya, mesela kenarlarından çekerek bunu belli oranlarda büyütebileceksiniz. Böylece hologram görüntünün çözünürlüğü de artacak.

Cihazın arka yüzeyinde de cihazın bataryasını şarj edecek, USB 5,0 ya da 10,0 gibi veri girişleri olacak. 😀 Ses çıkışı için basit bir dijital port olacak ki buraya 8,1 kulaklıklar takılabilecek. Ayrıca ses seviyesini hologramı açmaya gerek kalmadan ayarlayabilmek için birkaç düğme ya da harekete göre çalışan yüzey olabilir.

Kablosuz bağlantı desteği ile de cihaz her tür kablosuz ağa bağlanabilecek, gelecekte artmış olan 3B arayüze sahip Ağ siteleri çok daha keyifli ve işe yarar olacak. Bu cihazla da bunlara çok rahat bir şekilde bağlanıp, keyfini çıkarabileceksiniz. Her an yanınızda bir plazma TV taşıdığınızı düşünün.

Avantajlar;

  • Küçük bir cihaz, oldukça taşınabilir, hatta bir kayışla saat gibi kola takılabilir.
  • Rahat veri girişi, telefonlardaki parmağım iki tuşa birden basıyor meselesi olmayacak, yok dokunmatik iyi basmadı olmayacak.
  • Veri girişi yazılımlarla kalem gibi çizme temelli giriş yöntemleri ile de yapılabilecek.
  • Hologram görüntü üzerinde bir tablo çizebileceksiniz. 🙂
  • Görüntü boyutlandırılabilir hologram olduğu için küçük cep telefonu fontları ile gözler bozulmayacak.
  • Yüksek çözünürlüklü bir videoyu izlemek için özel bir cihaz gerekmeyecek, sadece baş parmaklarınızla görüntüyü köşeden yakalayıp genişleteceksiniz, ve alın size yüksek çözünürlüklü ve boyutlu bir TV.
  • Bu hologram görüntüde 3B oyunlar çok daha gerçekçi görünecektir.
  • 3B Ağ gelişmiş olacağından 3B sörf yapmak çok daha zevkli olacak.
  • Masaüstü bilgisayarlar değil, dizüstü bilgisayarlara bile gerek kalmayacak.
  • Mobilite için ayrı dizüstü, cep telefonu vs. almaya gerek kalmayacak, hepsini bu cihaz içinde barındıracak.
  • Sonuç iyice tavan yapan mükemmeliyette kullanıcı deneyimi.

Şimdi bunları söylemek kolay, böyle bir cihazın mükemmel olacağı da muhakkak. 😀 Ancak; bu cihazın kullanacağı işlem gücü günümüzün hiçbir dizüstü bilgisayarında yok anlayabileceğiniz üzere, Full HD çözünürlükte video ve oyundan daha fazlası gerekli diyebiliriz. Ancak bunlar zamanla işlemcilerin üretim teknolojisi arttıkça SoC (System on Chip, Çip üzerinde sistem) çözümlerle ve ışık işlemcileri ile halledilecektir ve bunlar düşük yer de kaplayacaktır. Petrol şirketlerinin elindeki batarya tekeli hala bu cihazı besleyebilecek kadar güçlü bir batarya üretemedi. Böyle bir cihaza takılacak dört hoparlörün vermesini beklediğim ses kalitesine ulaşan bir hoparlör yoktur şu anda, bir de bunlar da elektrikle çalışacak değil mi?

Sonra cihazın en önemli özelliklerinin başında gelen hologram teknolojisinde çok bir aşama kaydedilebilmiş henüz. 3D görüntü oluşturulabiliyor ama sadece laboratuvar ortamında ve kim bilir kaç farklı ışık kaynağı ile. Ha yine batarya problemi geliyor akla…

Daha sonra bu hologramdaki etkileşimleri yani kullanıcı girişlerini farkedebilecek sistemler konusunda da muhtemelen hiçbir çalışma yapılmadı bu güne kadar… 🙁

Özetle, bu cihazı yakın zamanlarda kullanmak mümkün olmayacak. Gelecekte çok param olursa bu konuda Ar-Ge yaptıracağım ama dedimya, çok zor bir şey bunlar. Hele insanları geldiği bu günlerden ilkçağlara sürüklemeye çalışan gelişme engeli kapitalizm ve para kavramları oldukça, çok daha zor… Kim ister böyle bir cihazı ki? Düşünsenize, küçük bir cihaz olduğundan parça maliyeti az ve yaptığı iş çok fazla. Bu üstelik tüm bilgisayar ve her tür TV satışını sonlandıracak bir cihaz!!!

Bu arada cihazın görüntüsü var aklımda ama bunu bir 3B yazılımla kullanılabilir hale getirmem gerek bir ara ve üşeniyorum fazlasıyla. 😀 Zaten canlandırsam da çok bir şeye yaramayacak da… 😀 Bunu en yakın ihtimalle ancak bilim kurgu filmlerinde görürüz değil mi? 😀

2 Yorum

  • Yazan: karatasonur, 2 Haziran 2010 @ 3:52 pm

    Çok fırın ekmek yemeli insanoğlu.

  • Yazan: FeRHaD, 2 Haziran 2010 @ 3:55 pm

    Hem de çoookk… 😀

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz