LeoCPUSpeed v3 ile Qualcomm Snapdragon işlemcilerde frekans kontrolü

____________________________________________________________________

Qualcomm’un Snapdragon işlemcileri ilk 1GHz hızdaki ARM mobil işlemciler olarak oldukça ilgi topladı ve birçok cihazda da kullanılmaya başlandı. Bu işlemcilerle yapılamayacak bir şey yokmuş gibi gelse de işletim sistemi ve sürücüler bunların tam performansta çalışmasını engelleyerek bazı işleri karıştırabiliyorlar. Mesela bu güçteki bir işlemci güç tasarrufu için frekansı düşürüldüğünden video oynatırken düşük frekansta çalışmak zorunda kalabiliyor ve bu da videoda takılmalara sebep olabiliyor. Bunun çözümü de hazırlanmış ama, adı da LeoCPUSpeed.

LeoCPUSpeed öncelikle HTC’nin Leo ya da HD 2 (diye biliyorum) cihazları için hazırlanmış. Bu cihazlardaki Qualcomm Snapdragon işlemcinin sürücüleri ile etkileşerek işlemcinin frekans bilgilerini okuyabiliyor ve değiştirebiliyor. LeoCPUSpeed fonksiyonları şunlar:

  • Saniyede iki kez işlemci hızını günceller. (İşlemci kayıt defterinden hesaplanır, herhangi bir sürücüden değil.)
  • İşlemcinin ne kadar hıza ulaşabileceğini göstermek için işlemciyi yükleyebilir.
  • Otomatik frekans kontrolünü kapatabilir ki siz kendiniz frekansı ayarlayabilin.
  • Çubuğu kaydırarak ya da 768/998 butonlarına basarak işlemci hızını değiştirebilir.
  • Açılışta otomatik frekans kontrolünü kapatıp istenen hıza işlemciyi ayarlayabilir.
  • Hızaşırtabilir.

Aşağıda uygulamanın ekran görüntüsü yer alıyor. Yeşil butonlar uygulamanın 9/10 başarıyla çalışan hızaşırtma frekansları. Yani 10 denemenizden 9’unda iyi çalışacak, birinde aleti dondurabilir, bataryayı çıkarıp takmanız gerekebilir ya da aleti yakabilir. 😀 Şaka şaka, kolay kolay yakmaz ama şunu da belirtelim, uygulamayı kullanmak kendi sorumluluğunuzda.

LeoCPUSpeed v3 İşlemci frekansının yükseltildikçe cihazın stabilitesinin de azalacağını unutmamalısınız. Bunun sebebi de sanırım işlemci frekansı yükseltilebilse bile işlemci voltajının arttırılamaması ve dolayısıyla işlemcinin az voltajla yüksek frekansta sorun çıkarması.

ÖNEMLİ NOT: Hızaşırtma (overclock) sadece cihaz şarj aleti ile şebekeye bağlı iken çalışıyormuş! Batarya ile kullanımda her 500 ms sürede işlemci hızı yine işletim sistemi tarafından belirlenen düzeylere indiriliyormuş ki şimdilik bunu bir çözümü yok!!!

Ayrıca uygulama Qualcomm Snapdragon kullanan cihazlar için hazırlanmış diğer cihazlarda işlemcisi Qualcomm (MSM vs…) olsa bile çalışmayabilir.

Uygulama hakkında daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

İndirmek için tıklayın.

NOT: Cihazlarımın işlemcileri biri Marvell XScale PXA270 ve diğeri de Marvell XScale PXA312 olduğundan uygulamayı denemedim, hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz