Marmara Ereğlisi’ne kömürle çalışan Çebi Enerji Santrali

____________________________________________________________________

Tekirdağ’daki ÇED raporlarına bakıyordum da, yenilenebilir enerji vs. derken bir kömür santrali raporu görmek bir an için rahatsız etti. Evet, Marmara Ereğlisi’ne 700 MW gücünde bir kömür santrali kurulmak isteniyor.

Santral Çebi Enerji Santrali adında. Halihazırda çelik haddehane vs. olarak iş yapan Kaptan Demir Çelik A. Ş.’ye ait arazide yapılacak ve tabi aynı şirkete ait olacak bir santral.

Pulverize kömür yakılacak falan… Ne kadar çevreci olsa da Trakya’da bir kömür santrali garip. Ha, bu santralin ithal yakıt yakacak olması, dışarıya bağımlılığı azaltmaya bir etkisi olmaması da başka bir nokta. İnşa eden şirket santralden öncelikle kendi ihtiyacını karşılayacaktır, çelik üretmek için az enerji gerekmiyor. Gerisini de satacaktır…

Santralde yakılacak yakıtın kömür olması tadımızı tuzumuzu bozsa da, hükümetimiz son dönemde dışa bağımlılığı azaltmak için kömür santrallerine büyük önem veriyordu. Ancak hükümetin de istediği yerli kömür idi. Bu santral ise ithal kömür yakacak bir santral. Yakındaki limandan gelecek kömür ile çalışacak santral.

Çevreye vereceği zarar muhakkak ama, eskisi gibi değil artık kömür santralleri. Çeşitli teknolojilerle zararı yoka kadar azaltmak mümkün (Aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz). Ama burada kurulacak santralde nasıl bir teknoloji kullanılacak ve çevreye nasıl etkileri olacak zamanla görülecek. Hani ufak tefek bir santral olsa tamam da, 700 MW az güç değil. Santral yakınındaki 380 kV hattan verilecekmiş akım şebekeye.

Çebi Enerji Santrali için ÇED başvuru dosyasını aşağıdan indirebilirsiniz. Ekleri için TEİEN ÇED veri tabanına bakın, linkler değiştiğinden direkt oradan link vermedim.

İndir “Çebi Enerji Santrali ÇED ba?vuru dosyas?”

cebi_enerji_santrali_ced_basvuru_dosyasi.pdf – 168 defa indirildi – 11,67 MB

Bu arada Saray ile ilgili de bir ÇED kaydı açılmış ama henüz içinde dosya yok. Ayrıca Balabanlı’ya kurulacak rüzgar santrali ile ilgili de kayıt var, yine dosya yok.

1 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

  1. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » Marmara Ereğlisi, Sultanköy Beldesi, Gür Enerji DGKÇS ÇED Nihai ÇED raporu

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz