MiM : Hangi Tarayıcıyı Kullanıyorum?

____________________________________________________________________

Müjdat Korkmaz‘dan gelen bir mim. Hangi tarayıcıyı kullandığım ile ilgili.

Mim ile ilgili yazmadan önce tarayıcı kelimesi ile ilgili birÅŸey yazayım. Ä°ngilizce’de Ä°nternet’te gezindiÄŸimiz türden programlar için browser kelimesi kullanılır. ÇeÅŸitli dergi, gazete, kitap vs. materyalden de bilgisayara içerik aktarmak için kullanılan cihaza da scanner denir. Browser kelimesinin kökü browse de Türkçe’de göz atmak kitap karıştırmak gibi anlamlara geliyor, scanner kelimesinin karşılığı da tarayıcı diye geçiyor. Yani hem Ä°nternet’te sörf yaptığımız araca hem de materyallerimizi bilgisayar ortamına taşıdığımız cihaza tarayıcı diyoruz. Aslında iki türlü de anlam uygun gibi geliyor ancak Ä°nternet’i sadece birÅŸeyler için aramak taramak için de kullanmıyoruz ki, bu durumda Ä°nternet’i kullandığımız araca da farklı bir isim vermeli. Forumlarda vs. çok tartışıldı bu, Türkçe uygun bir karşılık, bana en uygun geleni de Ä°nternet gezgini deyimi. 🙂 Bu sebeple tarayıcı kelimesi yerine kullanırım kendisini. 🙂

Opera Ä°nternet gezgini

Opera Ä°nternet gezgini

KiÅŸisel olarak kullandığım Ä°nternet gezgini uygulaması uzun zamandır Opera Internet Suite’tir. Ä°smi hiç biryerde öyle geçmez, Opera Browser diye geçer ama ben öyle derim.

2004 yılında elektrik kesintili bir gecede Sun Microsystems’tan toplam 150 MB boyutta Java 2 SE SDK’sını falan indirmeme yardım etmiÅŸtir. Ä°ndirirken de o zamanın Ä°nternet’ine raÄŸmen görsel yüklemeyi kapatarak Ä°nternet’te dolaÅŸabilmiÅŸtim (ne geceydi lan). 😀 Ha o geceden beridir de Opera kullanırım. Hatta o zamanlar Opera 6 sürümü vardı ben de ama piyasada 7 falan daha yeni sürümleri vardı, kuzende görüp almıştım ondan. Bir de o zamanlar ücretli falan idi, ücretini ödemezseniz araç çubuÄŸunda reklamlar gösteriyordu falan. Ancak ÅŸimdi de keÅŸke ücretli olsa da eskisi gibi aşırı stabil birÅŸey olsa falan.

O zamandan beridir iyi anlaşırım kendisi ile, baÅŸka bir gezgine de ihtiyacım olmamıştır o zamandan beri. Özetle kullanma sebebim alışkanlıklarım desem tam olur. Firefox falan da kullandım bir süre ama arayüzünü beÄŸenmemiÅŸtim, ilkel gelmiÅŸti. Sonra da zaten alıştım Opera’ya gel de bırak sonra. 🙂 Chrome, Safari falan da var da gerek duymuyorum.

Eskiden Opera hızlı sıfatı ile tanınırdı, ancak ÅŸu an diÄŸer gezginlerin gerisinde kalıyor. Mesela bir yıldan fazladır ciddi bir hızlandırma çalışması yapılmadı. Opera 10 sürümleri Opera 9 serisine göre JavaScript performansı olarak falan daha hızlı. Opera 9 Facebook, FireStats sayfalarında falan titremeli çalışıyor ama Opera 10’da böyle bir durum yok. Ancak ilk açılışta mesela açık olan 15 – 20 kadar sekmedeki sayfaları açarken takılmalar yapıyor ona sinir oluyorum, bunun çözümü de o kadar sekmeyi açık tutmamak da. 😀 Performans testlerinde diÄŸerleri kadar hızlı çıkmıyor. O zaman neden yavaÅŸ olan bir Ä°nternet gezgini kullanıyorum? Ä°nternet bana tonla megabitlerle akıyor da o kadar hızlı iÅŸlem yapıp yavaÅŸlığı fark edeceÄŸim! 😀 Testlerdeki yavaÅŸlığı normal kullanımda belli baÅŸlı birkaç an dışında farketmiyorum ki.

Safari mesela büyük sayfalarda yandaki kaydırma çubuÄŸu ile aÅŸağı yukarı dolaşırken Safari imlecin gerisinde kalıyor, kaydırma çubuÄŸu ile imleç arasında bir süspansiyon varmış hissi veriyor. Kaydırılan sayfa da parça parça ekrana gelirmiÅŸ gibi görünüyor, düşük FPS’li oyun gibi, hele makine de eski olunca! Opera’da ise bu düşük FPS’li oyun havası yok mesela. Ayrıca arkaplanda küçülttüğümde falan NetBeans vs. programları düzgün kullanamıyorum, bir sınıf falan yazınca tahmin özelliÄŸinin alt sınıfı getirmesi falan çok uzuyor. Ne alakademeyin, gözümle gördüm, Safari ön planda deÄŸilse diÄŸer programları kastırıyor bende. Bir de o geliÅŸtiric aracı cinsinden ÅŸeyini açınca, Opera vs. hepsi takılıp takılıp duruyor. 🙂 Chrome da Google’ın hızlı bombası. Performans testlerinde JavaScript çalıştırma olarak falan en hızlı uygulama olarak görünüyor ÅŸu an. Kullanıyor muyum, hayır. FarketmediÄŸim hızın benim için çok önemi yoktur, bunun için de gezgini deÄŸiÅŸtirmeye gerek görmedim.

Firefox bana eskiden hiç çekici gelmemiÅŸti, eski sürümleri hata dolu olur stabil falan olmazdı. Ondan sonra da diyorum ya Opera’ya alıştım. Åžu an da eklenti desteÄŸi yönüyle ilgimi çekiyor. Ancak öyle olmazsa olmaz diyeceÄŸim bir eklenti görmedim, bir site geliÅŸtiricisi falan deÄŸilim, Ä°nternet projesi geliÅŸtiricilere, site yöneticilere falan farklı eklentileri var onun dışında benim için kıymetli çok fazla eklentisi yok. Eklentileri dışında da zaten bir çekiciliÄŸi yok benim için. Açık kaynak demeyin, Windows’u lisanslı kullanan Opera’ya para vermeye kalkışmış adamım ben. 🙂

Internet Explorer’dan ise hiç söz etmiyorum, sınıfta falan kalırsam bir gün, kendime bir yıllığına Internet Explorer kullanma cezası vereceÄŸim. 😀

Ä°nternet gezginleri arasındaki performans testleri de gerçekçi gelmiyor bana. Ha Opera 9 veya Firefox 2 ile yeni sürüm bir programı karşılaÅŸtıran testler gerçekçidir mutlaka. 😀 Temiz bir kurulumda bir saniyede açılan bir program bir süre sonra o hızda açılmaz oluyor zaten. Bir de Opera dışındaki çoÄŸu program sadece Ä°nternet gezginidir, sohbet, e-posta vs. özellikleri yoktur ki bunlarsız Opera’dan daha hızlı açılmak zorundalar. Opera açılışta fazladan e-posta ve RSS kontrollerini yapmak zorunda. Bellek kullanımı olarak da Firefox’u kötüleyenleri hiç anlamamışımdır. Tamam belleÄŸi çok kullanıyor olabilir, ancak burada CIA, FBI, MÄ°T gizli dosyalarını falan saklamıyor ki, yine sizin gezdiÄŸiniz sayfaları saklıyor, tekrar girildiklerinde daha hızlı bir biçimde bu sayfaları görüntüleyebilmek için. Bu sayfaları Ä°nternet’ten ya da diskten çekmek daha uzun sürecek beklerken siz sıkılacaksınızdır. Ayrıca o bellek de kullanılmak içindir, boÅŸ dursa da dolu olsa da birÅŸeyi artıp eksilmez. 😀 Sadece boÅŸ belleÄŸiniz azalır. Kaldı ki bu belleÄŸi de ihtiyaç olan bir uygulama olduÄŸunda önbelleÄŸini temizleyerek sisteme tekrar verir Ä°nternet gezgini. JavaScript testleri olarak da tüm siteler JavaScript kodlarından ibaret deÄŸildir, gözle görülür elle farkedilir olmadıkça da bir önemi yok. Elle farkedilir ne demek diyene Internet Explorer 6 tavsiye ederim, monitörü bile çekeceksiniz neredeyse en basit ÅŸey için.

Demek istediğim benim için İnternet gezginleri arasında ah ille bunu kullanayım şunu şeyapayım demem için bir nedenim yok. Önemli olan araç değil amaç sonuçta, hepsinin yaptığı aynı. Tabi böyle bakarsak Internet Explorer 6 kullanmam daha mantıklı, çünkü çoğundan daha uyumlu bir program, herkes ona kod yazıyor. 😀 Internet kafeye gidince de oturduğum bilgisayarda Opera varsa onu kullanırım, yoksa Firefox, Chrome falan ararım, son çare de Internet Explorer.

Bunlar dışında da öncelikle alışkanlık olması sebebiyle Opera kullanırım. Opera Internet Suite demiÅŸtim, aynen öyle olması da hoÅŸuma gidiyor. E-posta, RSS beslemeleri, yer imleri, notlar, IRC sohbet, indirmeler vs. alıştığım özellikler ve bunların devamlı çalışan bir programda olması, e-posta ve besleme için Outlook’u veya baÅŸka bir programı açmamı, basit bir torrent için harici indirme yöneticileri ile uÄŸraÅŸmamı gerektirmiyor. BileÅŸenler özelliÄŸi o kadar önemli bir özellik deÄŸil ama basit Facebook iÅŸlemleri, Twitter güncellemeleri vs. farklı iÅŸlemler için iyi ve iÅŸ görür bileÅŸenler var.

Ayrıca mesela cep telefonumda sörf yaparken fark ettiÄŸim bir siteyi vs. hatırlamak için bir yerlere yazmam gerekmiyor, yer imi olarak eklemem yeterli. Masaüstü bilgisayarımda Opera’yı açıp baÄŸlanınca Ä°nternet’e cep telefonumdaki yer imleri ile eÅŸitlemiÅŸ oluyorum bilgisayarı. Notlar özelliÄŸi de dahil. Bu Opera Link sebebiyle sebeple yer imi hizmeti veren farklı sitelere de uzak kalmışımdır hep.

Sorunlardan bahsedeyim biraz da. Uyumluluk ile ilgili pek problemi yok, çoÄŸu standardı desteklemeye çalışıyor. Bazı kenar kıvırma vs. desteklemediÄŸi özellikler var ama onlar da zaten programa göre oluÅŸturulmuÅŸ özellikler. Bunun dışında da geliÅŸtiricilerin az kullanıcısı olduÄŸu için önem vermemesi, desteklemesin o zaman bize daha az iÅŸ düşer mantığı ile çalışması ve Opera’yı komple engellemesi. Mesela en pahalı JavaScript kodu diye bir muhabbet var. Opera ÅŸirketi Opera Mini ve My Opera hizmetleri için sunucu alacakları zaman farklı ÅŸirketlerle iletiÅŸime geçip test cihazları göndermelerini falan söylerler. Gelen cihazların birinde bir problem oluÅŸur ve kodu incelediklerinde ÅŸunu görürler:

if (is.opera)
{
window.location.href="config/error.htm";
}

Böylece de o şirketten sunucu almazlar, şirket için birkaç milyon dolarlık kayıptır. 😀 Bunun dışında her programla arasında bir miktar fark istenmese de olabilir, bunun nedeni sadece program hatası değil uyulmaya çalışılan standartların birbirleri arasındaki hatalar ve çelişkilerdir de. Programın kendi uyumsuzluk sorunu varsa zaten ara sıra güncellenen browser.js dosyası ile gideriliyor.

Son bahsedeceğim problem de yavaşlık. Kapanışta önbelleğini diske kaydettiğinden kapatılınca penceresi kapansa bile arkaplanda çalışması yarım dakika kadar sürebiliyor. Birşey daha yazacaktım ama unuttum şimdi, sanırım ilk açılışta yeni sekme açınca hızlı erişim sayfasındaki sitelerin görüntüleri diskten yüklendiğinden az bir bekleme olduğunu yazacaktım. Hatırlamıyorum.

Ä°stediÄŸim özellik de Firefox gibi eklenti desteÄŸi. Åžu anki Alexa sıralaması gösteren çözümler ne yazık ki Alexa sıralamasını yükseltme iÅŸine yaramıyor. 🙂 Bunun için de tek yol Alexa araç çubuÄŸu. Bunun için de Opera’nın sayfadan harici olarak Ä°nternet’ten veri alıp veri gönderebilecek, kendi verisini saklayabilecek araç çubuÄŸu öğelerine izin vermesi gerekli. Bir ay Internet Explorer kullansam Alexa sıralamam 300 bin kiÅŸi ilerliyor. 😀 Bunun dışında hız ile ilgili bir ÅŸikayetim falan yok, zaten altyapı olarak makine kodunda çalışacak Caracan çalışmaları var, onunla hız daha da iyileÅŸtirilecektir.

Ne yazacaktım nereye geldim bilmiyorum ama bu mimi daha fazla abartmadan paslasam iyi olacak. Mimi Bilim Diyarı‘na gönderiyorum.

6 Yorum

  • Yazan: Selim, 8 Eylül 2009 @ 4:50 am

    Yok aq böyle birşey yooook sen bekle 5 saniye sonra anasayfaya gideceksin buraya kadar zahmet etmişsin madem yorulma şimdi.

  • Yazan: bilimdiyari, 8 Eylül 2009 @ 11:46 am

    MİMİ ALDIM teşekkürler en kısa zamanda blogumda yayınlıyorum 🙂

  • Yazan: Ä°brahim, 8 Eylül 2009 @ 9:08 pm

    Bunu okumak için sonraya atıyorum, ne yazdın abi sen 😀

  • Yazan: FeRHaD, 8 Eylül 2009 @ 9:13 pm

    Tarih. 😀 😀 😀

  • Yazan: Müjdat Korkmaz, 9 Eylül 2009 @ 1:55 pm

    Yanıt için teşekkürler. Opera forever diyorsun yani 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 9 Eylül 2009 @ 2:01 pm

    Forever değil ama değiştirmeye de ihtiyacım yok yani. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz