MiM : Hangi Tarayıcıyı Kullanıyorum?

____________________________________________________________________

Müjdat Korkmaz‘dan gelen bir mim. Hangi tarayıcıyı kullandığım ile ilgili.

Mim ile ilgili yazmadan önce tarayıcı kelimesi ile ilgili birşey yazayım. İngilizce’de İnternet’te gezindiğimiz türden programlar için browser kelimesi kullanılır. Çeşitli dergi, gazete, kitap vs. materyalden de bilgisayara içerik aktarmak için kullanılan cihaza da scanner denir. Browser kelimesinin kökü browse de Türkçe’de göz atmak kitap karıştırmak gibi anlamlara geliyor, scanner kelimesinin karşılığı da tarayıcı diye geçiyor. Yani hem İnternet’te sörf yaptığımız araca hem de materyallerimizi bilgisayar ortamına taşıdığımız cihaza tarayıcı diyoruz. Aslında iki türlü de anlam uygun gibi geliyor ancak İnternet’i sadece birşeyler için aramak taramak için de kullanmıyoruz ki, bu durumda İnternet’i kullandığımız araca da farklı bir isim vermeli. Forumlarda vs. çok tartışıldı bu, Türkçe uygun bir karşılık, bana en uygun geleni de İnternet gezgini deyimi. 🙂 Bu sebeple tarayıcı kelimesi yerine kullanırım kendisini. 🙂

Opera İnternet gezgini

Opera İnternet gezgini

Kişisel olarak kullandığım İnternet gezgini uygulaması uzun zamandır Opera Internet Suite’tir. İsmi hiç biryerde öyle geçmez, Opera Browser diye geçer ama ben öyle derim.

2004 yılında elektrik kesintili bir gecede Sun Microsystems’tan toplam 150 MB boyutta Java 2 SE SDK’sını falan indirmeme yardım etmiştir. İndirirken de o zamanın İnternet’ine rağmen görsel yüklemeyi kapatarak İnternet’te dolaşabilmiştim (ne geceydi lan). 😀 Ha o geceden beridir de Opera kullanırım. Hatta o zamanlar Opera 6 sürümü vardı ben de ama piyasada 7 falan daha yeni sürümleri vardı, kuzende görüp almıştım ondan. Bir de o zamanlar ücretli falan idi, ücretini ödemezseniz araç çubuğunda reklamlar gösteriyordu falan. Ancak şimdi de keşke ücretli olsa da eskisi gibi aşırı stabil birşey olsa falan.

O zamandan beridir iyi anlaşırım kendisi ile, başka bir gezgine de ihtiyacım olmamıştır o zamandan beri. Özetle kullanma sebebim alışkanlıklarım desem tam olur. Firefox falan da kullandım bir süre ama arayüzünü beğenmemiştim, ilkel gelmişti. Sonra da zaten alıştım Opera’ya gel de bırak sonra. 🙂 Chrome, Safari falan da var da gerek duymuyorum.

Eskiden Opera hızlı sıfatı ile tanınırdı, ancak şu an diğer gezginlerin gerisinde kalıyor. Mesela bir yıldan fazladır ciddi bir hızlandırma çalışması yapılmadı. Opera 10 sürümleri Opera 9 serisine göre JavaScript performansı olarak falan daha hızlı. Opera 9 Facebook, FireStats sayfalarında falan titremeli çalışıyor ama Opera 10’da böyle bir durum yok. Ancak ilk açılışta mesela açık olan 15 – 20 kadar sekmedeki sayfaları açarken takılmalar yapıyor ona sinir oluyorum, bunun çözümü de o kadar sekmeyi açık tutmamak da. 😀 Performans testlerinde diğerleri kadar hızlı çıkmıyor. O zaman neden yavaş olan bir İnternet gezgini kullanıyorum? İnternet bana tonla megabitlerle akıyor da o kadar hızlı işlem yapıp yavaşlığı fark edeceğim! 😀 Testlerdeki yavaşlığı normal kullanımda belli başlı birkaç an dışında farketmiyorum ki.

Safari mesela büyük sayfalarda yandaki kaydırma çubuğu ile aşağı yukarı dolaşırken Safari imlecin gerisinde kalıyor, kaydırma çubuğu ile imleç arasında bir süspansiyon varmış hissi veriyor. Kaydırılan sayfa da parça parça ekrana gelirmiş gibi görünüyor, düşük FPS’li oyun gibi, hele makine de eski olunca! Opera’da ise bu düşük FPS’li oyun havası yok mesela. Ayrıca arkaplanda küçülttüğümde falan NetBeans vs. programları düzgün kullanamıyorum, bir sınıf falan yazınca tahmin özelliğinin alt sınıfı getirmesi falan çok uzuyor. Ne alakademeyin, gözümle gördüm, Safari ön planda değilse diğer programları kastırıyor bende. Bir de o geliştiric aracı cinsinden şeyini açınca, Opera vs. hepsi takılıp takılıp duruyor. 🙂 Chrome da Google’ın hızlı bombası. Performans testlerinde JavaScript çalıştırma olarak falan en hızlı uygulama olarak görünüyor şu an. Kullanıyor muyum, hayır. Farketmediğim hızın benim için çok önemi yoktur, bunun için de gezgini değiştirmeye gerek görmedim.

Firefox bana eskiden hiç çekici gelmemişti, eski sürümleri hata dolu olur stabil falan olmazdı. Ondan sonra da diyorum ya Opera’ya alıştım. Şu an da eklenti desteği yönüyle ilgimi çekiyor. Ancak öyle olmazsa olmaz diyeceğim bir eklenti görmedim, bir site geliştiricisi falan değilim, İnternet projesi geliştiricilere, site yöneticilere falan farklı eklentileri var onun dışında benim için kıymetli çok fazla eklentisi yok. Eklentileri dışında da zaten bir çekiciliği yok benim için. Açık kaynak demeyin, Windows’u lisanslı kullanan Opera’ya para vermeye kalkışmış adamım ben. 🙂

Internet Explorer’dan ise hiç söz etmiyorum, sınıfta falan kalırsam bir gün, kendime bir yıllığına Internet Explorer kullanma cezası vereceğim. 😀

İnternet gezginleri arasındaki performans testleri de gerçekçi gelmiyor bana. Ha Opera 9 veya Firefox 2 ile yeni sürüm bir programı karşılaştıran testler gerçekçidir mutlaka. 😀 Temiz bir kurulumda bir saniyede açılan bir program bir süre sonra o hızda açılmaz oluyor zaten. Bir de Opera dışındaki çoğu program sadece İnternet gezginidir, sohbet, e-posta vs. özellikleri yoktur ki bunlarsız Opera’dan daha hızlı açılmak zorundalar. Opera açılışta fazladan e-posta ve RSS kontrollerini yapmak zorunda. Bellek kullanımı olarak da Firefox’u kötüleyenleri hiç anlamamışımdır. Tamam belleği çok kullanıyor olabilir, ancak burada CIA, FBI, MİT gizli dosyalarını falan saklamıyor ki, yine sizin gezdiğiniz sayfaları saklıyor, tekrar girildiklerinde daha hızlı bir biçimde bu sayfaları görüntüleyebilmek için. Bu sayfaları İnternet’ten ya da diskten çekmek daha uzun sürecek beklerken siz sıkılacaksınızdır. Ayrıca o bellek de kullanılmak içindir, boş dursa da dolu olsa da birşeyi artıp eksilmez. 😀 Sadece boş belleğiniz azalır. Kaldı ki bu belleği de ihtiyaç olan bir uygulama olduğunda önbelleğini temizleyerek sisteme tekrar verir İnternet gezgini. JavaScript testleri olarak da tüm siteler JavaScript kodlarından ibaret değildir, gözle görülür elle farkedilir olmadıkça da bir önemi yok. Elle farkedilir ne demek diyene Internet Explorer 6 tavsiye ederim, monitörü bile çekeceksiniz neredeyse en basit şey için.

Demek istediğim benim için İnternet gezginleri arasında ah ille bunu kullanayım şunu şeyapayım demem için bir nedenim yok. Önemli olan araç değil amaç sonuçta, hepsinin yaptığı aynı. Tabi böyle bakarsak Internet Explorer 6 kullanmam daha mantıklı, çünkü çoğundan daha uyumlu bir program, herkes ona kod yazıyor. 😀 Internet kafeye gidince de oturduğum bilgisayarda Opera varsa onu kullanırım, yoksa Firefox, Chrome falan ararım, son çare de Internet Explorer.

Bunlar dışında da öncelikle alışkanlık olması sebebiyle Opera kullanırım. Opera Internet Suite demiştim, aynen öyle olması da hoşuma gidiyor. E-posta, RSS beslemeleri, yer imleri, notlar, IRC sohbet, indirmeler vs. alıştığım özellikler ve bunların devamlı çalışan bir programda olması, e-posta ve besleme için Outlook’u veya başka bir programı açmamı, basit bir torrent için harici indirme yöneticileri ile uğraşmamı gerektirmiyor. Bileşenler özelliği o kadar önemli bir özellik değil ama basit Facebook işlemleri, Twitter güncellemeleri vs. farklı işlemler için iyi ve iş görür bileşenler var.

Ayrıca mesela cep telefonumda sörf yaparken fark ettiğim bir siteyi vs. hatırlamak için bir yerlere yazmam gerekmiyor, yer imi olarak eklemem yeterli. Masaüstü bilgisayarımda Opera’yı açıp bağlanınca İnternet’e cep telefonumdaki yer imleri ile eşitlemiş oluyorum bilgisayarı. Notlar özelliği de dahil. Bu Opera Link sebebiyle sebeple yer imi hizmeti veren farklı sitelere de uzak kalmışımdır hep.

Sorunlardan bahsedeyim biraz da. Uyumluluk ile ilgili pek problemi yok, çoğu standardı desteklemeye çalışıyor. Bazı kenar kıvırma vs. desteklemediği özellikler var ama onlar da zaten programa göre oluşturulmuş özellikler. Bunun dışında da geliştiricilerin az kullanıcısı olduğu için önem vermemesi, desteklemesin o zaman bize daha az iş düşer mantığı ile çalışması ve Opera’yı komple engellemesi. Mesela en pahalı JavaScript kodu diye bir muhabbet var. Opera şirketi Opera Mini ve My Opera hizmetleri için sunucu alacakları zaman farklı şirketlerle iletişime geçip test cihazları göndermelerini falan söylerler. Gelen cihazların birinde bir problem oluşur ve kodu incelediklerinde şunu görürler:

if (is.opera)
{
window.location.href="config/error.htm";
}

Böylece de o şirketten sunucu almazlar, şirket için birkaç milyon dolarlık kayıptır. 😀 Bunun dışında her programla arasında bir miktar fark istenmese de olabilir, bunun nedeni sadece program hatası değil uyulmaya çalışılan standartların birbirleri arasındaki hatalar ve çelişkilerdir de. Programın kendi uyumsuzluk sorunu varsa zaten ara sıra güncellenen browser.js dosyası ile gideriliyor.

Son bahsedeceğim problem de yavaşlık. Kapanışta önbelleğini diske kaydettiğinden kapatılınca penceresi kapansa bile arkaplanda çalışması yarım dakika kadar sürebiliyor. Birşey daha yazacaktım ama unuttum şimdi, sanırım ilk açılışta yeni sekme açınca hızlı erişim sayfasındaki sitelerin görüntüleri diskten yüklendiğinden az bir bekleme olduğunu yazacaktım. Hatırlamıyorum.

İstediğim özellik de Firefox gibi eklenti desteği. Şu anki Alexa sıralaması gösteren çözümler ne yazık ki Alexa sıralamasını yükseltme işine yaramıyor. 🙂 Bunun için de tek yol Alexa araç çubuğu. Bunun için de Opera’nın sayfadan harici olarak İnternet’ten veri alıp veri gönderebilecek, kendi verisini saklayabilecek araç çubuğu öğelerine izin vermesi gerekli. Bir ay Internet Explorer kullansam Alexa sıralamam 300 bin kişi ilerliyor. 😀 Bunun dışında hız ile ilgili bir şikayetim falan yok, zaten altyapı olarak makine kodunda çalışacak Caracan çalışmaları var, onunla hız daha da iyileştirilecektir.

Ne yazacaktım nereye geldim bilmiyorum ama bu mimi daha fazla abartmadan paslasam iyi olacak. Mimi Bilim Diyarı‘na gönderiyorum.

6 Yorum

  • Yazan: Selim, 8 Eylül 2009 @ 4:50 am

    Yok aq böyle birşey yooook sen bekle 5 saniye sonra anasayfaya gideceksin buraya kadar zahmet etmişsin madem yorulma şimdi.

  • Yazan: bilimdiyari, 8 Eylül 2009 @ 11:46 am

    MİMİ ALDIM teşekkürler en kısa zamanda blogumda yayınlıyorum 🙂

  • Yazan: İbrahim, 8 Eylül 2009 @ 9:08 pm

    Bunu okumak için sonraya atıyorum, ne yazdın abi sen 😀

  • Yazan: FeRHaD, 8 Eylül 2009 @ 9:13 pm

    Tarih. 😀 😀 😀

  • Yazan: Müjdat Korkmaz, 9 Eylül 2009 @ 1:55 pm

    Yanıt için teşekkürler. Opera forever diyorsun yani 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 9 Eylül 2009 @ 2:01 pm

    Forever değil ama değiştirmeye de ihtiyacım yok yani. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz