SKT ve Nokia Networks 19.1 Gbps 5G hız denemesi

____________________________________________________________________

Biz Türkiye’de Nisan’da 4G hizmetinin devreye gireceÄŸine sevinir, siyasi durumun kötü olmasından dolayı da 4G yatırımlarının sekteye uÄŸrayabileceÄŸinden deÄŸil ülkenin kaderinden endiÅŸe ederken bu teknolojilere ciddi Ar-Ge yapanlar iyi sonuçlar almaya baÅŸlamış durumda. Denemeyi yapan Güney Koreli bir operatör SK Telecom ve altyapı üreticisi Nokia Networks. Ulaşılan hız 19.1 Gbps.

SK Telecom, Güney Kore’nin en fazla abone sayısına sahip operatörü, yani ülkemizin Turkcell’i gibi. Nokia Networks ile SK Telecom’un yaptığı denemede 15 GHz taşıyıcı frekansında 19.1 Gbps gibi inanılmaz bir fiber seviyesi hıza ulaşılmış. Deneme 256 QAM baÄŸlantı ile 8 x 8 MIMO kullanılarak 400 MHz bant geniÅŸliÄŸi kullanılarak yapılmış.

256 QAM dedik, QAM ne peki? Özetle aynı kanalda farklı fazdaki taşıyıcılar ile veriyi taşımaya olanak saÄŸlayan bir sistem. Aynı frekans bant geniÅŸliÄŸinde daha fazla veri taşıyabilen ve yaygın kullanılan açılımı Quadrature amplitude modulation olan bir teknoloji diye özetleyelim. 8 x 8 MIMO ne demek peki? Hem gönderici (ana istasyon, verici, baz istasyonu) hem de alıcıda (cep telefonu) 8’er tane anten bulunması demek. Åžu an 2G ve 3G telefonlarda genelde tek anten bulunuyor, yardımcı antenler olsa da MIMO olarak deÄŸerlendirilmiyor bunlar. 4G LTE ile ve üst HSPA+ modelleri ile telefonlara da ikiÅŸer anten takılmaya baÅŸlandı. Bu şekilde mesela telefonun hem altında, hem üstünde bulunan ayrı ayrı iki antenden veri bölüştürülerek gönderilip alınıyor. Åžu an için MIMO kullanımı arttıkça hız da artsa da telefondaki anten sayısı da arttığı için henüz 2 anten üzeri tasarımlar yaygın deÄŸil. Ancak anten teknolojileri geliÅŸtikçe antenler boyut olarak küçültülüp sayısı arttırılabilecektir.

Test için 400 MHz bant geniÅŸliÄŸi kullanılmış. 400 MHz ne kadar bir bant geniÅŸliÄŸi? AÄŸustos ayında operatörlerimize kullanım hakkı verilen frekansların toplamı yanılmıyorsam 390 MHz idi. Yani operatörlerimize verdiÄŸimiz toplam frekanstan daha fazlası ile adamlar test yaparak 19.1 Gbps hıza ulaÅŸmışlar. 4G’de frekans kullanımı nasıl peki? 4G’de farklı frekanslardaki taşıyıcıları birleÅŸtirerek toplamda 100 MHz bant geniÅŸliÄŸine ulaşılabiliyor ve bu bant geniÅŸliÄŸi ile teorik olarak 1 Gbps hız verilebiliyor. Åžu an test ortamları hariç bu hızı veren operatör yok ama zamanla göreceÄŸiz bu hızı verenleri. 3G ise bu bant geniÅŸliÄŸi ile yaklaşık 330 Mbit civarı hızlara imkan veriyor, bu da teorik olarak.

Yani 400 MHz bant geniÅŸliÄŸi ile ÅŸuanki 4G teknolojisi kullanılarak 4 Gbps hız vermek mümkün. 5G ise bunu neredeyse 5’e katlayarak 19.1 Gbps hız verebiliyor. Düz mantık bir hesapla SKT ve Nokia Networks’ün denemesini yaptığı 5G teknolojisi 4G LTE-A teknolojisinden beÅŸ kat daha performanslı ve verimli diyebiliriz.

Tabi 5G ÅŸuanda hala taslak halinde bir teknoloji ve bu bahsedilen denemenin 5G’nin son hali olarak hizmete girecek teknolojilerle pek alakası olmayabilir. Farklı altyapı üreticileri ve operatörler farklı denemeler yapıyorlar ve hepsi farklı hızlara ulaşıyorlar. Bu hızlara ulaÅŸmak için farklı teknolojiler ve farklı frekanslar kullanıyorlar. Bu testteki gibi bazıları santimetre boyunda dalgaboylarını bazıları milimetreleri kullanıyor vs. Özetle 5G’nin geliÅŸmesinde daha çok yol var. Biz ise daha 4G kullanamazken 5G çalışmalarına katılmaktan, katkı saÄŸlamaktan bahsediyoruz. Bugün olan seçim ile ülkenin iç halinin iyice karışıp 4G yatırımlarının bile olmayacağı dönemler bile söz konusu iken iyi hayaller kuruyoruz aslında. Ama hani keÅŸke olsa…

Kaynak:

TeleGeography, SKT and Nokia Networks record 19.1Gbps over the air speed in joint 5G trial

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz