Türkiye GSM operatörleri kapsama alanı haritası

____________________________________________________________________

GSM operatörlerimiz hep der dururya kapsama alanımız şu kadar, kapsama alanımıza güveniyoruz vs. Sonunda üç operatörümüzün de kapsama alanını ortalama olarak gösteren bir siteye ulaştım. Aslında bildiğim kadarıyla daha önce bu hizmeti daha kaliteli düzeyde alabiliyorduk bir yerden ama sonra şirket GSM kapsama haritaları sunmayı bırakmıştı.

Son rastladığım servis de Turkcell, Vodafone ve Avea olarak üç operatörün de kapsama alanını pek ayrıntılı olmasa da genel olarak gösteriyor. Aslında kapsama alanı kavramı bu haritaya sığdırılamayacak kadar kapsamlı bir konu. Mesela kırsal alanda bir baz istasyonu ile 30 kilometrekarelik bir alan kapsama alanına alınabilirken şehir içinde binaların sıklığı ve yüksek frekanslı radyo dalgalarının binalardan çabuk sönmesi sebebiyle bu birkam kilometreden bile aşağı düşebiliyor.

Ayrıca Turkcell ve Vodafone 900 MHz ile çalıştıklarından 1800 MHz ile çalıştığından sinyalleri daha kısa dalga boyuna sahip olan ve bu sebeple daha kolay zayıflayan Avea’ya göre bir miktar üstün sayılabilirler. Tabi 3G konusunda hepsinin frekansı 2100 MHz olduğundan hepsinde sinyal zayıflama durumu aynı.

Bu haritada sadece Turkcell, Vodafone ve Avea dışında Dünya’daki pek çok operatörün ve ülkelerin kapsama alanı bilgileri var. Yani tek Türkiye’ye özel bir şey değil, küresel bir şey.

Bu kapsama alanı haritasına buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfaya gittiğinizde ya aşağıdaki listeden ülke ismini seçiniz, ya da formdan ülke ismi giriniz. İsmi tabii ki İngilizce gireceksiniz, çünkü site İngilizce hizmet veren bir ortam. Formda ülkenizi seçtikten sonra operatörünüzü de seçebiliyorsunuz.

Haritaya yandaki butonlardan yaklaşmak ve uzaklaşmak mümkün. Ayrıca yön tuşları ile de gezinebiliyorsunuz.

Genel olarak kapsama alanlarına baktığımızda Turkcell kapsama alanı ile Vodafone kapsama alanının çok da farklı olmadığını görüyoruz ki Vodafone son yıllarda bu alanda iyi yatırım yaptı. Mesela bizim ilçede Vodafone’un iki direği bulunurken, Bkz 1, Bkz 2, Turkcell’in sadece düğün salonu yakında tek bir binada üç adet anteni var. 🙂

Turkcell kapsama alanı haritası

Turkcell kapsama alanı haritası

Tabi doğuya baktığımızda burada biraz daha Turkcell farkı görülüyor gibi.

Vodafone kapsama alanı haritası

Vodafone kapsama alanı haritası

Yalnız Vodafone haritasında mor ve beyazdan farklı olarak renklendirilen alanlar da var ki, burası planlanan alan mı, sinyalin zayıf da olsa olduğu alan mı anlamış değilim. Bu alanlar eğer kapsama alanına dahilse Turkcell’den daha bile geniş bir kapsama alanına sahip diyebiliriz. 🙂

Avea kapsama alanı haritası

Avea kapsama alanı haritası

Avea ise diğerlerinden çok da kötü görünmüyor ama 1800 MHz frekans belası yüzünden TV’de bile hiç kapsama alanı reklamının oynamadığına dikkat çekebiliriz, bu yönde bir iddiaları olması zor yani. Bizim ilçede de Avea baz istasyonları bildiğim kadarıyla bir cami minaresinde ki iyi bir konumda oldukları söylenebilir, kullandığım dönemde bir şikayetim olmamıştı kapsama konusunda. Tabi çoğunlukla belli bir noktada kullanmıştım.

Tabi harita çok yüksek çözünürlüklü bir hizmet sunmuyor. Ayrıca 2G, 3G, 3.5G gibi ayrımlar da yapılmamış. Bu hizmetleri artık bizim yerli operatörlerimizden bekliyorum. 😀

Harita sitesine gitmek için buraya tıklayın.

Anahtar kelimeler: Avea kapsama alanı, Turkcell kapsama alanı, Vodafone kapsama alanı

14 Yorum

  • Yazan: emrah aytekin, 30 Ekim 2011 @ 3:03 pm

    türkcell balıkesirin heryerini mosmor gösterkiyor ama nedense kırsal alanlarda türkcell çekmiyor

  • Yazan: FeRHaD, 3 Kasım 2011 @ 4:08 am

    Sonuçta hepsi kar ettikleri noktalara göre şebekesini kuruyor, karlı geleceğini düşünmediği kırsal yerlere kurmaması normaldir. Buralarda da evrensel hizmet fonu girecek bir süre sonra işe…

  • Yazan: turgay, 4 Şubat 2012 @ 1:12 am

    ARKDŞLAR KAFALARINA GÖRE BAZ İSTASYONU DİKEMEZ OPERATÖRLER GEREKSİZ YORUMLAR YAPMAYIN ARTIK …BİDİĞİNİZ KONULARLA İLGİLİ YORUMLAR YAPIN.. 2000 NUFUSUN ALTINDAKİ YERLEŞİM YERLERİNE BAZ İSTASYONU DİKİLMEZ ……BAZ İSTASYONU KURABİLMEK İÇİNDE DEVLETİN ONAYI YANİ BTK BİLİŞİM TEKNOLOJİ KURULUNUN ONAYI GEREKİR KULLANDIĞINIZ TARİFE İÇERİKLERİNİN ONAYINI BİLE BU KURUM VERİR BİLGİNİZE BÜTÜN OPERATÖRLERİN KAPSAMA ALANI HEMEN HEMEN AYNIDIR ÖNEMLİ OLAN CEBİNİZE HİTAP ETMESİDİR…

  • Yazan: FeRHaD, 4 Şubat 2012 @ 1:51 am

    Şu an düşük nüfuslu yerlere evrensel fondan kaynak alınıp ortak baz istasyonu kurulması planlanıyordu. 2000 altı yere kurulmaz demek de fazla sabit bir iddia olur, ki kurulacak baz istasyonu sadece o köye değil civarına da hizmet veriyor sonuçta. Mesela telefonum ilçe baz istasyonundan çekemediğinde, etraftaki köy baz istasyonlarından hizmet alarak çekiyor.
    BTK, garip bir kurum. Turkcell’i batırıp rekabet ortamı yaratacak diye operatörün tadını kaçırdıkça kaçırıyor. Bu şekilde tekel olmasa bile, oligopol hale gelince de farkları olmayacak zaten.

  • Yazan: erkan, 11 Mart 2012 @ 10:58 am

    giresun kesap yivdincik köyü düzkestane mahallemizde vodafone cekmiyor sikayetciyim

  • Yazan: FeRHaD, 13 Mart 2012 @ 3:19 am

    Bu şikayetinizi Vodafone’a da bildirirseniz çok iyi olur. Zira onlar görmezse sadece yakınıp şikayet etmiş olmakla kalırsınız.

  • Yazan: Hüseyin Ceylan, 5 Ağustos 2012 @ 10:45 pm

    Avea istanbulun merkezinde çekmiyor birde tahattütden çıkaçam dersen tarifeden dolayı üstüne para istiyor. Hizmet veremediği gibi birde ut.. dan fark talep ediyor.

  • Yazan: ali, 16 Ağustos 2012 @ 6:26 pm

    bu kapsama Türkiyenin Batı ili olan edirnemizde tam anlamıyla calışmıyor. edirnenin süloğlu ilcesinin geçkinli köyünde kapsama alanı yok olsa konuşacağız… :(((((

  • Yazan: FeRHaD, 17 Ağustos 2012 @ 1:24 am

    Ali bey, hangi operatör çekmiyorsa bölgenizde müşteri hizmetlerini arayıp şikayet kaydı bırakınız. Bir bölgeden yeterince insan bunu yapsa, mutlaka bir süre sonra bir çözüm sağlar operatörler.

  • Yazan: Savaş ÖZER, 27 Şubat 2013 @ 5:43 pm

    Arkadaşlar Türkcellin yayınladığı kapsama alanı haritasına bir bakın. İstanbul Avrupa yakasını yüzde yüz kapsama alanı olarak işaretlemişler. Tamamen reklam kokan bir harita. Ben Küçükçekmecede Gültepe de oturuyorum. Türkceel çekmiyor bu konuda müracaat bile ettim kendilerine soruna çözüm bulmadılar. Buna rağmen sırf reklam için yalan yere halkı kandırıyorlar. Benim evimde Vodafon Avea çok net çekiyor. Evim mevkii olarak tepede ve üçüncü katta oturuyorum. Buda gösteriyorki Vodafon ve Avea daha gerçekçi reklam yapıyor. Türkcell halkı kandırıyor.

  • Yazan: FeRHaD, 10 Mart 2013 @ 3:33 pm

    Savaş bey, halkın bilinçsiz readyasyon korkusu yüzünden operatörler yeni baz istasyonu kurma konusunda zorlanıyor. Harita sokak seviyesinde çöünürlüğe sahip değil. Bu yüzden böyle lokal çekmeme noktaları görüntülenemiyor. Benim bölgemde de mesela çekiyor bildiğim halde haritaya göre çekmiyorum dediği yerler var. Ama hepsinde çekiyor göründüğü halde hiçbirinin çekmediğini bildiğim köy de var. Bu biraz haritanın oluşturulmasında kullanılan tekniklerle alakalı.
    Bir de güncelliği konusunda net bir bilgim yok.

  • Yazan: yusuf, 1 Mayıs 2013 @ 11:26 pm

    ben yusuf çağmel ben kahramanmaraş göksun ilçenin küçüçamurlu köy de avea kasama alanı dışındaköyümüzün baz istayonu yok köyümüz 250 haneli ve de hiç bir şekilde telefon çekmiyor

  • Yazan: FeRHaD, 4 Mayıs 2013 @ 4:38 pm

    Yusuf, evrensel hizmet fonundan kaynakla Turkcell tüm operatörlere hizmet verecek bir altyapı kurmaya başladı bu tür daha öncesinde hiçbir operatör çekmeyen yerler için. Eğer diğer operatörler de bölgende sorunlu ise iki yıl içinde oraya da kapsama sağlayacaktır.

Bu yazıya bağlantılar

  1. Tweets that mention F Tipi Blog - Made in Satisfaction » Türkiye GSM operatörleri kapsama alanı haritası -- Topsy.com

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz