Windows Phone 7 incelemeleri

____________________________________________________________________

Microsoft Windows Mobile konusunda biraz gerilerde kaldığını farkedip bir güncelleme yapmaya karar vereli birkaç yıl oldu. Önce daha dokunulabilir bir sürüm olan Windows Mobile 6.5 çıktı, sonra Windows Phone olarak değiştirdi ismi. Ve gelecek mevsimler içinde de Windows Phone 7 işletim sistemine sahip cihazlar çıkacak piyasaya. Bu işletim sistemi ile ilgili örnek bir Samsung marka prototip cihaz bazı geliştiricilere gönderilmiş ve bu geliştiriciler de Windows Phone 7 incelemeleri yapmaya başlamışlar. Ben de incelemeleri inceledim. 😀

Aşağıda Windows Phone 7 ile ilgili incelemeler yapmış bazı yabancı sitelerin inceleme sayfalarının bağlantıları var, bir göz atıp inceleyebilirsiniz.

Paul Thurrot: Winsupersite
Matt Miller: ZDnet
Joshua Topolsky: Engadget
Lance Ulanoff: PCmag
Bonnie CHa: CNET
Daniel Dumas: Wired
Boy Genius: BGR

İncelemeleri okudum da sanırım bizi bu sefer çok farklı bir şey bekliyor. Aslında Microsoft’tan çok da farklı bir şey bekleyemiyordum ama incelemeler diyor ki bu sefer bir yenilik var. 😀

Herkes yeni Metro UI arayüzünü övmüş durmuş ve daha önceden yaşanmamış bir deneyim olduğunu söylüyorlar. Performans olarak da arayüzün birçok 2D efekte sahip olduğu ancak yine de sistemin çok iyi yanıt verdiği söyleniyor. Çünkü çoklu işlem, multi tasking yok.

Geliştiricilere dağıtılan cihaz Samsung Omnia i8910 gibi bir modelin modifiye edilmişi imiş. Yalnız Microsoft geliştiricilere bu modeli verdikleri için özür dilemiş. Buradan işletim sistemi tamamlanıp kullanıcıya ulaştığında eline alacağı cihazların çok daha enfes olacağı izlenimini yaratmak istemişler besbelli. İncelyenler de Microsoft’un bunu bu amaçla söylediğin düşünüyor. Zira performans çoğunun hoşuna gitmiş ki pek kusur bulamamışlar.

Sistem genelinde Windows Live ID ile bütünleşip Windows Live, Facebook, Flickr vs. Windows Live hesabınıza bağlı her şeyle bütünleşebiliyormuş cihaz. Mesela resim uygulamasından Flick’daki resimlerinize bakabiliyorsunuz veya kişi listenizde Facebook arkadaşlarınız da görünüyor. Gerçi bununla ilgili de Facebook kişilerinin çok fazla olduğu durumda kişiler uygulamasını biraz zor kullanılır hale getirdiği söyleniyor.

Eksikler ise belli. Kopyala – Yapıştır yok, çoklu işlem (Multi Tasking) yok, SD hafıza kartı desteği yok… Kopyala – Yapıştır desteği birçok cihazda yok ama akıllı telefon sınıfına girenlerde olması şart. Çoklu işlem de Windows Mobile eski sürümlerinde bile vardı ama bu yeni işletim sisteminde yok. Apple bile iOS4 ile bunları sağladı yahu. Bu eksiklerle birlikte nasıl bir tat vereceğini göreceğiz.

Şimdilik çopu yorum Windows Phone 7’nin beğenildiği ve piyasaya çıktığı gibi yoğun ilgi göreceği yönünde. Apple kullanıcısına zaten çoklu işlem ve Kopyala – Yapıştır olmaması pek bir eksiklik olarak görünmeyebilir ama taraftar kitle de Apple’ı bırakmaz. Android ise aşırı kişiselleştirilebilir olmasıyla dikkat çekerken iPhone’dan bile daha fazka kapalı olan bir ortamı kullanıcıları tercih eder mi? Daha yeni yorumlar geldikçe göreceğiz ileride ortam nasıl değişecek diye. Şimdilik yorumlar iyi, Microsoft da ümitli ve bu işte reklam desteğini de kullanacak gibi görünüyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz