Anadolu Üniversitesi İÖLP programı genel bilgi

____________________________________________________________________
AÜ Açıköğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı

AÜ Açıköğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı

İÖLP (genelde İOLP denir) Anadolu Üniversitesi’nin İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı şeklinde açılan özetle açık öğretim İngilizce öğretmenliği programıdır. Ancak açık öğretim kısmına ağzınız hemen sulanmamalıdır.

İÖLP programında ilk iki yıl İngilizce dersler yüz yüze yapılır. Yüz yüzeden kastım okula gider normal üniversite tarzı ders işlersiniz… Gideceğiniz yer de Türkiye etrafına yayılmış 8 kadar merkezden memleketinize yakın bir tanesi ya da Eskişehir’dir. Yüz yüze işlenmeyen derslerde ise dersin kitapları ve çevrimiçi derslere çalışılarak sınava girilir. Bu da açık öğretim ksımı oluyor.

Üç ile dördüncü sınıfta ise okuldan neredeyse tamamen bağımsızsınız. Kayıt döneminde elinize birer ton kitap veriliyor ve eve gidip başlıyorsunuz bunlara çalışmaya, oku babam oku… Sadece belirli dönemlerde yine yukarıdaki yüz yüze eğitim merkezlerinin olduğu yerlerden istediğinizde sınava giriyorsunuz.

Eğitim Kasım ayı başlarında başlıyor ve Haziran başındaki final sınavı ile bitmiş oluyor. Yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında kitaplarınızı da alıyorsunuz ve çalışma dönemi başlıyor böylelikle. Her yılın bir müfredat programı var ve burada başarılı olabilmeniz için olağan en iyi şekilde (!) size bir çalışma programı hazırlanmış. Bunu takip ederek çalışmalarınızı yapıyorsunuz.

Sınav sistemi gayet güzel… Her yıl dört sınav yapılıyor ve bunlardan başarılı olamadıklarınız için de bir bütünleme sınavı yapılıyor. İlk sınav Aralık ayı sonuna doğru yapılıyor, ikincisi de Şubat ortası gibi. Bu iki sınavda tamamen İngilizce veya kitapları İngilizce olan diğer bölüm dersleri ile ilgili derslerin sınavları yapılıyor. Üçüncü sınav Mart sonu, Nisan başında yapılıyor ve Final de Mayıs sonu Haziran başında bir hafta sonu yapılıyor. Üçüncü sınavda ve final sınavında tüm açık öğretim öğrencilerinin girdiği tarih dersleri sınavları ve anlatımı (kitapları) Türkçe olan bölüm derslerinin sınavları yapılıyor. Eğer bu sınavlarda başarılı olamazsanız da Eylül ayında bütünleme sınavları yapılıyor (Evet, yanlış okumadınız Eylül ayında).

Sınıf geçme sistemimiz harika… İlk sınavda aldığınız notun %20, ikincisinin %10, üçüncüsünün %20 ve finalin %50 kadarı alınıp toplanıyor ve yıl sonu notunuz ortaya çıkıyor. Bu not İngilizce gördüğünüz dersler için 70 ve üzerinde ise o dersten geçiyorsunuz. Ders Türkçe görülüyor ise de 50 ve üzeri almanız durumunda geçebiliyorsunuz. Bütünleme sınavının etkisi ise final sınavı ile aynı, yani final notunuz iptal oluyor, yerine bütünleme notunuz giriliyor ve hesaplama bu şekilde yapılıyor.

Örnek bir hesaplama: (Tüm sınavlardan 70 alındığı varsayılmıştır.)
1. sınav = 70 %20 = 14
2. sınav = 70 %10 = 07
3. sınav = 70 %20 = 14
Final = 70 %50 = 35
+___
Yıl sonu notu = 70
Eğer yıl sonu notunuz 70 ve üzeri ise geçiyorsunuz dediğim gibi. Ha olur da arada bir 69 alırsanız… Tavsiye etmiyorum. 😀

Not: Sınav sonuçlarının açıklanması sınav tarihinden yaklaşık bir ay sonra oluyor. 🙂

Bir de bir kredi meselesi de var ki ilk başladığımızda sınıfta kimsenin bundan bir haberi yoktu, daha sonraları öğrendik bir şeyler. Her dersin bir kredisi varmış ve yıl sonu notumuzla hesaplanıp bu da diploma notu için vs. etkiliymiş. Bunun pek önemi yok gibi görünüyor da çeşitli yurt dışı eğitim veya çalışma programları için önemli olabiliyor. Gerekli bilgiyi siz araştırırsanız daha iyi edersiniz. 🙂

Bütünleme sınavının tarihi sizin de mi tuhafınıza gitti? Evet, bütünleme tarihimiz biraz tuhaftır. Diğer bölümlerde final sınavından birkaç hafta sonra bile bu sınav yapılabilirken bizimkinin üzerinden üç ay geçmesi gereklidir. Bu bütünlemeye kalmadığınız sürece bir problem oluşturmuyor. Peki ya bütünlemeye kalırsanız??? Daha sonra daha detaylı yazacağım, alt paragrafta da biraz bahsettim, bir ücretli öğretmenlik olayımız var. Eğer bütünlemeye kalırsanız bütünleme sonuçları bir ay sonra açıklandığından ve ücretli öğretmenlik yapabilmeniz için alttan dersiniz olmaması gerektiğinden, bütünleme sonuçlarının açıklandığı tarih itibarıyla bölgenizdeki okullarda öğretmen ihtiyacı ortadan kalkmış olabiliyor. Özellikle küçük bir ilçede yaşıyorsanız bu problem olabiliyor… Ondan sonra 2010’da yapılacağı gibi KPSS atamalarında tek atama yapılacak bir dönemde bütünlemeye kalmak demek, atamalardan sonra bütünleme sınavına girmek ve KPSS’de ne kadar başarılı olsanız da daha sınıfınızı geçemediğinizden atanamamak demek. Bu da size fazladan bir yıl daha KPSS için çalışma ve bekleme dönemi olarak dönüyor… Özellikle dördüncü sınıf öğrencileri bu durumdan çok şikayetçi ki okul dersleri, uygulama ve etüt, KPSS çalışmaları gibi uğraşlarla boğuşup edip sene sonunu getir, sonra da bütünlemeye kaldığı için atanamamak koyuyor. Bunun için çeşitli imza kampanyaları vs. var şu an ama pek ümit olduğu da söylenemez…

İlk yıl ve diğer yılları daha detaylı olarak ayrı başlıklarda yazmaya çalışacağım. İkinci yıl bir okul deneyimi oluyor. Bu belirlenen bir okulda bir öğretmenin dersine girip rapor tutmak şeklinde. Üçüncü sınıfta alttan dersiniz olmaması durumunda bulunduğunuz bölgede bir Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurarak stajyer olarak ücretli öğretmenlik yapma hakkınız var. 4. sınıfta ise zorunlu bir öğretmenlik uygulaması var. Bunda da görevlendirildiğiniz okula gidip ders anlatıyorsunuz. Tabi bundan önce de yoğun bir plan hazırlama çalışması var ayrıntılar gelecekte gelecek. Bir de Etüd uygulaması var ki bunda da çeşitli ilköğretim okullarında ekonomik durumu nedeniyle dershane vs. gidemeyen, İnternet vs. kaynaklara erişemeyen öğrencileri çalıştırıyorsunuz. Üçüncü sınıftaki staj olayı dışında geri kalan her şeyi bedava yapıyorsunuz. 🙂

Genel olarak bu bölümde bir açık öğretim öğrencisi sayılıyorsunuz ve açık öğretim öğrencilerinin haklarından yararlanabiliyorsunuz! Öğrenci kimliğinizde tüm öğrenci haklarından faydalanabileceğiniz yazılsa da bunun için birkaç mahkeme dolaşmanız gerekebiliyor. 🙂 Mesela özel toplu taşıma hizmetlerinde görevliler sizin nasıl bir bölümde okuduğunuzu bir türlü anlayamadıklarından öğrenci indiriminden yararlanamayabiliyorsunuz. Bu şekilde ufak tefek çeşitli sıkıntılar olabiliyor.

Neyse, şimdilik bu kadar yeter diyorum. Aşağıda birden dörde her sınıfla ilgili bir şeyler yazdığım dört yazıya bağlantılar var. Okumanız bölümü tanımanız için faydalı olabilir. Tabi soracağınız bir şey olursa da sormaya çekinmeyin.

  1. AÜ İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı 1. Sınıf
  2. AÜ İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı 2. Sınıf
  3. AÜ İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı 3. Sınıf
  4. AÜ İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı 4. Sınıf

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz