Nokia’nın Symbian planları

____________________________________________________________________

Hani Nokia Windows Phone işletim sistemine geçecek, Symbian’ın önemi azalacak şirkette deniyorduya, Symbian’la ilgili bir açıklama da geliştiricilere açık mektupla gitmiş.

Nokia Symbian olayını bitirmemiş, sadece Windows Phone kısmına daha fazla önem verecek. Symbian yine önemli bir değer oluşturmaya devam edecek. Halihazırdaki ve yeni Symbian kullanıcıları için işletim sistemine yatırım yapmaya, geliştirmeye devam edeceklermiş.

Yeni cihazlar şirketin konum temelli hizmetleri gibi güçlü olduğu alanlardan ve cihaz ve hizmet entegrasyonundan avantaj elde edecekmiş.GHz+ işlem güçlerine ve daha yüksek grafik performansa sahip olacakmış.

Şu anki Symbian kullanıcıları için de bu yaza bir güncelleme olacakmış. Güncellemede yeni bir ana ekran, yeni esnek bileşenler (widget), yeni simgeler, daha hızlı bir ağ gezgini, yeni Navbar ve, Ovi Store ve Ovi Maps için daha iyi görünüm sunacak, sosyal medya hizmetleri de Ovi Maps’e entegre olacakmış.

Henüz kendileri de Symbian’ın işinin ne zaman biteceğini bilmiyorlar. Yeni Windows Phone cihazlarında da ilk günden çoklu dil ve yerelleştirme desteği olmayacakmış.

Çin, Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi Symbian’ın akıllı telefon pazarında lider olduğu yerlerde piyasaya yeni ve güçlü cihazlar sürmeye devam edeceklermiş. Windows Phone cihazlarını da sürecekler piyasaya ama, Symbian’ın da pek yakında ölmesini beklemiyorlar. Kendi planları da son Symbian cihaz satıldıktan sonra bile uzun bir süre işletim sistemini desteklemek. Kullanıcılar doğal olarak Symbian’dan soğuyup bıraktıklarında da yine Nokia’nın Windows Phone cihazları ile devam edebilecekler.

Symbian ve MeeGo için geliştirme platformu olan QT’yi de şirket önemli görüyormuş ve yatırıma devam edecekmiş.

Ayrıca uygulama istatistikleri, uygulama içi reklamcılık, uygulama içi satın alma, yeni bir ağ gezgini ve donanım güncellemelerine de hazırlanıyorlarmış. Gelecek yeni API’lerde de geliştiriciler için yeni birçok şey varmış. Qt’yi diğer önemli yatırım alanlarında da kullanma yolları arıyorlarmış. Yani QT’ye yatırım sizin için doğru bir hareket olur diyorlar.

Ayrıca Nokia her gün 1 milyondan fazla akıllı telefon olmayan telefon satıyormuş. Tabi bunlar Java destekleyen cihazlar, bu yüzden Java uygulama geliştiricileri için büyük bir fırsat diyor.  Java geliştiricileri için de kolay kullanımlı araçlar ve uygulama geliştirme kitleri hazırlıyorlarmış. Geliştiriciler için ücretsiz uygulama imzalama, Touch ve Type arayüzleri için yeni SDK, şu an marketteymiş.

10milyon $$$ dağıtacakları uygulama yarışmaları da 31 Mart’ta süresi bitiyormuş, uygulamanızı eklemeyi unutmayın diyorlar.

Açık mektubu daha detaylı olumak için buraya.

Hiç Nokia cihazım olmadı yav, Symbian ile pek almayı da düşünmüyorum da. Windows Phone için de kararsızım şu an, alınır mı bilmem, Android varken. Alırsam da Nokia pahalı satar, az verir; ben başka bir markadan alırım sanırım. 🙂

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz