Windows Mobile için Wi-Fi bağlantısında DNS sunucu ayarı

____________________________________________________________________
WM Wi-Fi adaptör seçim sayfası.

WM Wi-Fi adaptör seçim sayfası.

Windows Mobile işletim sistemli akıllı telefonumda WiFi ile Youtube’a girememenin çok cefasını çekmiştim… Şebeke üzerinden EDGE/3G bağlantılarda operatörün ayarları kullanıldığından bunların DNS ayarlarını değiştirdiğimizde Youtube vs. sorunu gidiyordu. Ancak WiFi ile bağlandığımda böyle bir şey yapamıyordum ve yapılabilirliği ile ilgili bir kaynak da bulamıştım. Ama Samsung Omnia i900 cep bilgisayarını (Pocket PC) kurcalarken bunda böyle bir ayarı yapabildim. Belki bunu akıllı telefonlarda da yapmak mümkündür ama ben bir yol bulamamıştım, yani sadece cep bilgisayarlarına yönelik bir yöntem de olabilir. Ya da bu belki sadece Windows Mobile 6.5’e ait bir özellik de olabilir ama eski sürümlerde de olmalı diyorum.

WiFi bağlantımızın DNS ayarını değiştirebilmek için öncelikle Kablosuz Yöneticisi‘ne (Wireless Manager) giriyoruz. Burada Menü komutu verip Wi-Fi Ayarları (Wi-Fi Settings)‘e tıklıyoruz. Bundan sonra açılan pencerede de yan sekmeye geçmemizi sağlayacak Ağ Bağdaştırıcıları (Network Adaptors) yazısına tıklıyoruz. Açılan sekmede de Wi-Fi aygıtımızı buluyoruz.

Wi-Fi aygıtımız genellikle içinde Wi-Fi ya da WLAN geçen bir isme sahip olacak. Daha sonra bunun üzerine gelip çift tıklıyoruz ya da Düzenle (Edit) komutunu kullanıyoruz. Bu şekilde açılan pencerede de Ad Sunucuları (Name Servers) benzeri bir sekme arıyoruz ve ona geçiyoruz.

WM Wi-Fi DNS isim sunucu değişikliği sayfası.

WM Wi-Fi DNS isim sunucu değişikliği sayfası.

Ad sunucuları sayfasında bilgisayarımızdaki DNS ayarını yaptığımız pencereye benzer şekilde bizi birkaç kutucuk bekliyor. Bizim işimize yarayanlar ilk iki kutucuk. İlk kutucuğa OpenDNS ya da Google DNS gibi bir hizmetin birincil IP adresini, ikinci kutucuğa da ikincil DNS adresini yazıp Tamam, Bitti, OK vs. butonlara tıklayıp oradan çıkıyoruz. Ben bilgisayarda kullanmıyorum ama tekefonda denemek için Google DNS’lerini kullandım, grafikteki IP adresleri de onun DNS adresleridir.

Bu işlemden sonra cihazınızı yeniden başlatmaya gerek varmı bilmiyorum ama bendekini yeniden başlatmam gerekti. Çünkü bu ayarlardan sonra Kablosuz Yöneticisinde Wi-Fi seçeneği görünmüyordu. Bu sebeple cihazı yeniden başlattım ve açıldığında Youtube üzerindeki adreslere ulaşabiliyordum. 🙂

NOT: Bu sayfada Youtube’a cep telefonu ile nasıl girileceğini anlatmadım. Bu çok daha dallı budaklı bir konudur ve farklı detayları vardır. Bu sayfadaki içerik sadece Youtube’a cep telefonlarının Ağ gezginleri ile giremeyenler ve kullandıkları Youtube kullanan uygulamalar çalışmayanların yararına olabilecek bilgilerdir. Bir de yine başta da ima ettiğim gibi bu yöntemler Windows Mobile işletim sistemli akıllı telefon (SmartPhone) cihazlarda bu ayarlar olmayabilir. Toshiba Portégé G500 cihazım şu an elimde olmadığından bunu kontrol edemedim ama Samsung Omnia i900 ile ii çalışıyor.

Bu arada vay be, Youtube kaç yıl oldu hala yasakara kurban. Bu gidişle de hiç açılmayacak zaten. Hani bir gün açılırsa Youtube kapalı olup olmadığını bile beynim düşünebilir birkaç kısa süre. 🙂

3 Yorum

  • Yazan: ömer, 27 Mart 2012 @ 9:13 pm

    teşekkürler… işime yaradı.

  • Yazan: Doğuş, 13 Temmuz 2012 @ 11:58 pm

    Telefonumdan evdeki modeme baglanıyorum ve internete girmek istiyorum baglı gözüküyor ancak google facebook türü yerlere girdigimde sayfa görüntüenemedi diye hata geliyor veya hiçbirşey gelmiyor. Acaba ayarlarımı yanlış ayarladım diye düşünüyorum.
    Eskiden modeme baglandıgım halde gprs nin internetini kullanıyordu ve kontor gidiyordu

    Facebook veya internet pakedi yaptıgımda internette cok rahat gezinebiliyorum ancak modemden bi türlü giremedm.

    Ayarları nasıl yapmam gerekir bi yardımcı olursanız memnun olurum.

  • Yazan: FeRHaD, 14 Temmuz 2012 @ 11:13 am

    Kullandığın telefon ne, öncelikle cihazına uygun ayarları yapmış olmalısın.
    Benim anladığım, telefon WiFi ve mobil şebekeyi iki farklı ağ olarak görüyor ama, mobil şebeke üzerinden bağlanmadığında WiFi modeminin ağı üzerinden internete çıkış yapmıyor.
    Burada WiFi modeminin ayarlarını da kontrol etmen gerek cihazının da. Modem cihazın internete çıkışına izin vermiyor olabilir. Ya da telefon mobil ağ üzerinden bağlı olmayınca internet bağlantısını görmüyor olabilir.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz