Asal Sayilar v1.1

____________________________________________________________________

Yazın kendi keyfimden performans testi amacıyla geliştirdiğim Asal Sayilar v1.0 uygulamamı biraz ihtityaçtan düzenleyip çok hafif güncelledim. Artık verilen iki asal sayı arasındaki asal sayı sayısından başka bu sayıları da görmek mümkün olacak.

Asal Sayilar v1.0 uygulamamda sadece bir sayının asal olup olmadığı kontrol edilebiliyor ve iki farklı sayı arasındaki asal sayı sayısı öğrenilebiliyordu. Asal Sayilar v1.1 sürümünde ise girdiğimiz iki asal sayı arasındaki asal sayı sayısından başka bu sayıları da görmek mümkün oldu.

Asal Sayilar v1.1

Asal Sayilar v1.1

Asal sayıların gösterilmesi işlemi iki farklı şekilde oluyor. İlk yöntemde asal sayılar arkaplanda sayılıp işlem bittiğinde yeni bir sayfada sonuçlar görüntüleniyor. Bu yöntemi kullanmak için “Say, göster” komutunu kullanın. Diğer yöntemde ise bulunan asal sayılar simultane olarak ekrana yazılıyor. Bunun için de “Say, simultane göster” komutunu kullanın.

Asal sayıların gösterilmesi özelliği bu sayıları bir liste içine de depolamaya veya ekrana yazmayı da gerektirdiğinden işlem gücü ihtiyacı biraz artmış oldu. Bu sebeple işlem süresi olarak “Say” komutu ile yapılan salt sayma işleminden daha uzun sürerler. Ayrıca sayıların depolanması veya ekranda gösterimi sırasında her sayıya bir nesne olarak davranılması ve her nesneye de sanal makinede bir kimlik numarası verilmesi sebebiyle bellek kullanımı da ilk yönteme göre daha artmış durumda.

Ayrıca bulunan asal sayıların gösterildiği sayfalar uzun olabildiğinden bunların içinde dolaşım da zor olmakta, mesela dokunmatik ve parmağınızla yukarı aşağı kolay bir biçimde kaydırma yapamayacağınız sayfalarda durum oldukça ciddi olabilir. Ayrıca sayfaya arkaplanda aniden çok fazla verinin yazılması da cihazı bir süreliğine kasabilir, yani sonuçların sayımından sonra sonuç sayfasına geçiş esnasında.

Simultane sonuç gösterimi de her bulunan rakamda ekrana yeni sayının gösterilmesi ve ilgili rakamın işlemci tarafından uygun şekilde ve yere çizilmesi ve bu nesneye bir kimlik numarası verilip bu numaranın da listelenmesi vs. sebeplerden çok fazla işlemci kullanımı gerektiriyor. Bu sebeple farkı büyük sayılar arasındaki asal sayı sayma işleminin bu komut ile yapılmamasını tavsiye ederim. Bunun yerine “Say, göster” komutunun kullanılması daha iyi olur. Yoksa büyük farklı sayılarda cihazın donması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. 😀 Bu durumda sanal makinenin işlemini sonlandırmanız, telefonu yeniden başlatmanız ya da pilini çıkarıp takmanız telefonunuzu tekrar kullanılabilir hale getirecektir. 😀

Bu arada eliniz üşüdüğünde Intel XScale PXA27x serisi bir işlemci kullanan Toshiba Portégé G500 gibi bir cihazınız varsa uygulamayı cihazı ve dolayısıyla elinizi ısıtmak için kullanabilirsiniz, işe yarıyor. 😀

Bu arada uygulamayı ihtiyaçtan güncelledim dedimya, her an biraz daha yeni bir sürümünü de sürebilirim piyasaya. 🙂 Test sorularını çözecek bir uygulamaya ihtiyacım var da. 😀

İndirme:

İndir “Asal_Sayilar (JAR)”

Asal_Sayilar_v11.jar – 182 defa indirildi – 10,92 KB

İndir “Asal_Sayilar (JAD)”

Asal_Sayilar.jad – 252 defa indirildi – 450,00 B

NOT: Bu arada uygulama işlemcinin hesaplama kapasitesine abanıp işlemciyi ısıttığından herhangi bir sorun oluşabilir, yani aşırı ısınmadan vs. Oluşabilecek hiç bir problemde sorumluluk kabul etmiyorum!

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz