Ücretli mobil uygulamalar

____________________________________________________________________

İlk bilgisayarımı 2004 yılında lise birde almıştım ve cep telefonumu da lise iki başlangıcında almıştım. Aldığım cep telefonu Siemens C(ommodore) 65 idi. Commodore diyorum, çünkü telefon özelliklerinden çok uygulama ve oyun yükleyerek kullanıyordum cihazı. Devamında yıl 2007 oldu ve bir iPhone rüzgarı esmeye başladı. Sonra insanlar uygulama yüklenebilen telefonlarla tanıştıklarını söylemeye başladılar. 🙂 Aslında bu zaten Symbian, Windows Mobile vs. birçok işletim sistemine sahip cihazda uzun yıllardır yapılan bir şeydi. Hatta onları geçtim benim kullandığım Siemens C(ommodore) 65 bile Java uygulamaları çalıştırıyordu. Tabi bu biraz Apple’ın başarılı reklam kampanyası idi.

iPhone olayına girmeyeceğim de önceki yazımda Apple iPhone ve AppStore için uygulama geliştirmenin çok mantıklı olmadığını söyleyen bir rapordan bahsetmiştim. Bu rapora göre geliştiriciler hedef kitlelerini sadece iPhone olarak belirleyerek %96 – 97 oranında bir kitleyi hedef dışında tutuyorlardı.

Kişisel fikrim ise mobil ortamlara uygulama geliştirmenin büyük paralar hedefleniyorsa çok da mantıklı olmadığı. Zaten raporda da dendiği gibi SMS’e dayalı hizmetler daha fazla kazandırıyor. Tabi bunları yapmak da geliştiriciler için çok daha zor da.

Ben de kişisel ihtiyaçlarım için birkaç uygulama geliştirip bunları yayınladım ancak bunlar ücretsizdi ve hiçbir zaman da ücretli yapmayı düşünmedim. Çünkü bir kez Türk kullanıcısı her şeyin korsanını kullanan parayı saçma şeyler dışında harcamaktan korkan ve hatta parası olmayan bir kullanıcı kitlesi. Bakmayın o taşıdığı son moda telefona, ayranı yoktur içmeye. 🙂

Şu ana kadar yayınladığım uygulamalar 100 bin kez indirilmişse ücretli olsalardı 10000 kez bile indirilmeyeceklerini çok iyi biliyorum. 😀 Çeşitli şu numaraya SMS gönder gelen linkten uygulamayı indir tarzı sistemlerin de çok başarılı olduğunu sanmıyorum ki çoğu telefonda indirilen uygulamayı alıp forumlarda yaymak mümkün ki çoğu Java uygulamasına böyle ulaşabilirdik. Zaten 100 bin kez indirilme dediğim her eklenen yeni bir sürüm ile toplam ulaşılan yükleme sayısı. 🙂 Bunun yerine uygulamaya reklam koyarak dağıtmayı uygun gördüm uygulamayı. Ayrıca bu şekilde indirilen uygulamalardan çok kez arkadaşlarımın memnun olmadığını, indirene kadar pek çok hata ile karşılaştıklarını ya da olması gerekenden daha fazla kontörlerinden oldukarını biliyorum.

Tabi kişisel ihtiyaçlarım için yapıp hiç dağıtmadığım uygulamalar da oldu çünkü başkasının işine yarar mı bilemedim ve hakkında ve kullanım sayfalarına 20 satır yazı yazmak zor geldi. 🙂

Şu an kullandığım cihaz Samsung Omnia i900 ve önceki de Toshiba Portégé G500 idi. Bunlar Windows Mobile 6 işletim sistemli akıllı cihazlardı ve Java dışında da uygulama yükleme imkânı vardı. Bunlarda da çok çeşitli ücretli uygulama bulmak mümkün ama hiç birine gidip 10 dolar verecek kadar olmazsa olmaz bir uygulama olmadı. Ya da benzer işleri yapan ücretsiz bir alternatif her zaman oldu. Bu sebeple mobil uygulamalara hiç para vermedim diyebilirim. Bazı uygulamalara da Türkçe dil desteği sağlayarak lisans elde ettim. Bu sebeplerle uygulama geliştiricilere pek kazandırdığım söylenemez. Bilgisayarımda ücretli uygulama kullanmazken telefonumda kullanmak tuhaf geliyor. Geliştirilen birçok ücretli uygulamayı da denemiyorum bile. Çünkü ücretsiz alternatifler var…

Ha hiç mi para verilmez, tabii ki verilir. İyi uygulamalar var. Mesela CorePlayer 30 $ civarı fiyatta bir mobil ortam oynatıcı. Neredeyse her tür video ve ses biçimini oynatır. Çoğu WM cihazda standart Windows Media Player kurulu geliyor ve bu da MP3, AAC, WMA, AMR, WAV, MP4, H263, H264, 3GP gibi biçimler dışında bir şey oynatmıyor. Ortam desteğini arttırmak için en önemli programlardan biri CorePlayer. Ancak bu programın bile bir alternatifi var; TCPMP. TCPMP programın eski ve artık resmi olarak geliştirilmesi bırakılmış ücretsiz sürümü. Program ücretsiz olduğundan geliştiricilerin başına ortam lisansları ile ilgili problem açtı ve ücretli CorePlayer ile devam edildi. Ama mesela CorePlayer AC3 ses desteği vermezken TCPMP veriyor. Yine de CorePlayer performans olarak daha iyi ki o paraya müşteri buluyor.

Şimdilik ücretsiz uygulamalar çok iyi işimi görüyor ve ücretli olup satın almak istediklerim oldu ama satın almak için de Paypal, kredi kartı vs. gerekli olduğundan uğraşmadım.

Mobil uygulama olayından iyi para kazanmak biraz zor gibime geliyor. Ben uygulama geliştiricisi, programcı falan değilim, sadece kendi ihtiyacı için kendi uygulamasını kendi geliştiren, bunun dışında da cep telefonları yazılım ve donanımları ile arası bir miktar iyi olan, elinden düşürmeyen bir GEEK insanım. Bu sebeple pazarın içinde çalışmış, bir şeyler üretmiş insanlar farklı düşünebilir mutlaka.

Mobil pazar hedefleniyorsa öncelikle yaratıcı olmak gerekli! Daha önceden olmayan bir şeyler yaratabilmek gerekli. Bu şekilde bunu istediğiniz fiyata satıp iyi para kazanabilirsiniz. Ama hiç o kadar yaratıcı hissetmedim kendimi. Yani zor bir şey bu da.

Tabi sadece bir uygulama da yeterli değil kesinlikle. Çok sayıda uygulama geliştirmelisiniz ki ortalama bir iPhone uygulaması kadar kazandırsa bir yıl boyunca sizi iyi derecede besleyebilmeli. 🙂

Bir de Apple iPad’de geliştiricisine bir haftada 80 bin $ kazandıran bir uygulama vardı. Bir PDF okuma uygulaması imiş sanırım. Ben mesela buna çok şaşırmıştım. Çünkü Adobe’un WM için PDF uygulaması vardı ve gayet iyi kullandım uzun süre. Ayrıca farklı PDF uygulamaları da vardı ki ücretsiz sürümünde ekranın %20’lik alanına bant çekilerek zorluyordu kullanıcıyı satın almaya. Yani platform farklılıklarını da takip edip yeni platformlara bir uygulamayı ilk geliştiren siz olabilmelisiniz.

Uygulama fiyatını düşük tutup sürümden kazanmak bana görünen en iyi strateji. İnsanlar için ne olduğunu bilmedikleri pahalı bir uygulamaya para vermek, işe yaramazsa silip atabilecekleri birkaç kuruşluk bir uygulamaya para vermekten daha zor. Ucuz bir uygulamayı ise pek çok kişi denemek için bile ücretini ödeyip yükleyebilir.

Bir de AppStore dışında uygulama yüklemek problemli olduğu için çoğu kullanıcı için burası yegane yer idi. Yoksa uygulamalar çeşitli forumlara kırılmış halleriyle yayılmış olurdu ve olan yine geliştiricilere olurdu. Yani bu Apple AppStore sisteminin geliştiriciye katkısı. Windows Phone 7 için de bu sistem düşünülüyor ama kullanıcı olarak pek memnun olmadım bundan. 🙂

Bir de platform olarak sadece Apple iPhone, Windows Mobile, Symbian, Android gibi akıllı telefonları hedeflemeyip genele hitap eden Java uygulamalarını da düşünmeli ki bu uygulamaların hedef kitlesi çok daha fazla. Tabi geliştirme ve dağıtımda problemler oluşması ihtimali de her zaman var. Ancak aygıtın özel bir donanımına yönelik bir API gerektirmeyen veya OpenGL vs. özellikler gerektirmeyen şeylerde kullanmakta fayda var. Sonuçta çok daha büyük bir kitleye hitap etmek mümkün.

Neyse çok fazla uzatmaya niyetim yok, sadece kendi görüşlerimi yazayım dedim. 🙂 Özetle mobil uygulamalarla para kazanmak çok kolay değil. Apple’ın büyük sözleriyle işe girişip zararlı ya da kârsız çıkmamaya dikkat edin. Gerçekten bundan para kazanacaksanız da çeşitli ihtiyaçlara çeşitli uygulamalar geliştirmeye bakın ve farklı platformlar olduğunu da düşünün.

Not: Yazı gece geç bir saatte yazıldığından bazı mantıksız, anlamsız ya da eksik kısımlar olması olasıdır. Varsa özür. 🙂

8 Yorum

  • Yazan: ferhat, 26 Haziran 2010 @ 4:49 pm

    mrb ferhat siteni devamlı takip ediyorum. Özellikle yaptıgın yorumlar cok ilgımı cekıyor. Ben senın telefondan almayı dusunuyorum ama bır turlu karar veremedım su an kullandıgım cıhaz n95. Ekranı n95 kadar kalıtelımı cunku 262 bın renk oldugu soylenıyor. Bır de kendımı programlama konusunda gelıstırmek ıstıyorum nerden baslamalıyım. Bılgısayar ue cep telefonu hakkında cogu seyı bılıyorum program yazmak ıstıyorum.

  • Yazan: FeRHaD, 26 Haziran 2010 @ 6:53 pm

    Ferhat, öncelikle cihazı ne amaçla kullanacağın önemli. Bu amaca göre kullanacağı platform yani Symbian, Windows Mobile, Android işletim sistemi ya da Java ME seçimin önemli.
    Ekran 262 bin renk ancak çoğu Windows Mobile üreticisinin yaptığı gibi ekran sadece 65536 renk çalışıyor, çünkü üreticilerin kullandığı renk derinliği 16 bit. Bu sebeple ekran kalitesinin renk olarak N95 kadar olduğunu sanmıyorum. Ayrıca ekran çözünürlüğü de N95’te fazla olsa da ekran boyutu büyük olduğundan inç başına piksel sayısı çok yüksek değil ki daha önceden kullandığım Toshiba Portégé G500 cihazımın ekranı çözünürlük olarak daha düşük olsa da görüntü kalitesi olarak bunun yanında ayna gibi kalmaktaydı. Yani ekran kalitesi çok parlak değil. Ancak film vs. izlemek için ekranı yeterince büyük, renk sayısının düşük olması da pek bir kötüleştirmiyor tabi durumu.
    Ayrıca mesela N95 video çekimi de bu cihazdan iyi, N95’te video kayıt donanımsal hızlandırıcıda yapılıyor, bunda ise işlemci çekirdeğinde yapılıyor ki güç tüketimi de yüksek oluyor ve cihaz hem çok ısınıyor, hem de bataryası çok uzun çekimlerde sorun çıkarıyor.
    Yani N95’ini neden bırakmak istiyorsun bilmiyorum ama farklı bir cihaz almanı tavsiye ederim. Cihaz kötü bir cihaz değil ama zaten şu an da modası geçti. Modası da değil de daha iyi cihazlar var piyasada.

    Programlama olarak Java ME düşünüyorsan NetBeans programını Mobility eklentisiyle birlikte indir. Bu sana eklenti kurma işiyle uğraşmana gerek kalmadan doğrudan mobil Java programlamanı sağlayacak. İnternet’teki Hello World kaynak kodlarından da başlarsın kodlamaya. Tabi öncelikle kendine yazacak bir program fikri bul ki uğraşıp bunu yapmaya yönelik gidebilesin. Yoksa sadece kitap vs. okuyup bir şey ile uğraşmamak pek bir şey katmayacaktır.

  • Yazan: ferhat, 26 Haziran 2010 @ 8:37 pm

    sagol ferhat verdıgın bılgıler ıcın ben fızık okuyorum 1. Sınıfta fortran egıtımı aldım ama pekde yararlı olmadı. Dedıgın gıbı netbean sı kurdum. Calısmaya basladım. N95 ın herseyı guzel ama bazı seylerde kendımı kısıtlanmıs hıssedıyorum. Cıhazı hack dım. Sertıfıkasız uygulama kurabılıyorum. Uygulamalar uzerınde nasıl degısıklıkler yapabılırım. Nette xplorer programı ıle hex duzenlemeden bahsed4yor ama hıc anlamadım. Bu cıhazın isletım sıstemı lınux tabanlı oldugu soylenıyor yanı ısletım sıstemı uzerınde degısıklık yapabılır mıyım. Bu cıhaza android kurulabılır mı youtube de izledım. Verecegın bılgıler ıcın sımdıden tesekkurler

  • Yazan: FeRHaD, 26 Haziran 2010 @ 11:41 pm

    Cihazının işletim sistemi Symbian. Açık kaynaktır falan ama pek değişiklik yapamayabilirsin. Yine de konuyla ilgili forumlar var, oralarda daha fazla bilgi bulabilirsin. Ben Symbian kullanmadığım için adres olarak bir yer öneremem.
    Uygulamaları düzenleyebilmek için ters mühendislik yapman gerekli ki bu da doğru bir şey değil. Emek harcanarak yapılmış bir şeyi kestirmeden uğraşmadan kırmak doğru değil, tasvip etmiyorum yani. HEX düzenleme ise çok daha zor bir şey, zaten ters mühendisliği de her uygulamaya yönelik yapamazsın.
    Bunun yerine açık kaynak (Open Source) uygulamaları incelemeni tavsiye ederim.
    Android yükleyebilirsin belki ama Android’de klavye sürücüleri ile ilgili problem vardı sanırım, en azından önceki telefonum Toshiba Portégé G500’de vardı bu, Android açılsa bile dokunmatik ekran olmadığı için cihazda bir şeye yaramıyordu…

  • Yazan: ferhat, 27 Haziran 2010 @ 11:13 am

    cok sagol ferhat verdıgın bılgıler ıcın

  • Yazan: sadık, 1 Temmuz 2010 @ 8:23 pm

    gercekden güzel bilgi ve güzel sohbetti yazınızı bi solukda okudum cok tesekkürler.

  • Yazan: mehmet, 2 Ağustos 2010 @ 8:05 pm

    slm ferhat kardes ben de acer f900 mobil cep elefonu var icine youtube player yukledim gayet guzel calisiyordu istedigim videoyu bakabiliyordum ayni anda indirebiliyordum video veya mp3 olarak bayagi kullandim ne olduysa anlamadim su an istedigin videoyu buluyor ama oynatmiyor fout code yaziyor yeniden yukledim gene ayni yardimci olursaniz tesekkur ederim videoyu cok kaliteli gosteriyordu

  • Yazan: FeRHaD, 2 Ağustos 2010 @ 9:45 pm

    Mehmet bey, sorun ne zamandandır var acaba? Uygulamayı güncellemiş olabilir misiniz? Eğer güncellediyseniz eski sürümlerden birini deneyin derim. Mesela şuradaki çalışıyormuş galiba.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz