Yine KPSS, yine ve yeniden bir ÖSYM vakası, Vaka-i ÖSYM

____________________________________________________________________

Bir KPSS macerası daha yaşayalım demiştim ki bu seneki macera da tam oldu. Cemaat yine soruları önceden ele geçirmiş ve sınav geçerliliği yine ortadan kalkmıştı.

Genel olarak GK/GY sınavına vaktim yetmemişti, Matematik’ten 13 ya da 14 soru çözmüştüm. Tarih ve vatandaşlık kısmında yanlışlarımın frekansı yükselecekti! 😀 Türkçe’de de geçen sene dilbilgisi sormadılar pek diye bakmamıştım hiç, ama o kadar korkmuyorum ondan.

Eğitim bilimleri de şu yeni moda hangisi DAHA UYGUNDUR türü sorularla garip bir hal almıştı. Şıkları saydığımda da A şıkkı 27 tane cevap vermiştim, E şıkkı 19’da kaldı, diğerleri de 22, 23 ve 24 gibi. Garip geldi hani, geçen seneler arada daha fazla fark vardı sanırım da tam hesaplamamaya bakıyorum artık bu şekilde, +-10 farklı çıkıyor şıklar.

Neyse, eve geldim de Twitter’a girmemle ne göreyim, Türkçe sorularından birkaçı ve üstelik sınav kağıdında değil başka bir kağıtta. Tamam, sınava katılan biri hatırladığı soruları yeniden yazıp ortalığı karıştırmak istemiş de olabilirdi de, nedense hiç inandırıcı olmadı bu. Hadi hatırladılar da, soruların hepsini şıkkına şıkkına mı hatırlıyorlar?

2012 KPSS Genel yetenek çalıntı sorular.

2012 KPSS Genel yetenek Türkçe çalıntı sorular.

Bir beş on dakika sonra da Beyaz Kalem yayınevinin denemelerinden biri olduğu söylenen bir PDF dosyası dolaşmaya başladı. Onda da tarih soruları var!
Orjinal link burası:

http://www.beyazkalem.com.tr/images/2012_beyazkalem_kpss_genel_kultur.pdf

Site çalışmazsa, göçerse vs. link kaybolursa da dosyayı buradan indirebilirsiniz:

İndir “2012_beyazkalem_kpss_genel_kultur.pdf”

2012_beyazkalem_kpss_genel_kultur.pdf – 122 defa indirildi – 686,96 KB

Ha bir de Eğitim bilimlerinde de sorun varmış dendi.

2012 KPSS Eğitim bilimleri çalıntı sorular.

2012 KPSS Eğitim bilimleri çalıntı sorular.

ÖSYM’nin 2010 yılındaki devasa çuvallamasından sonra bu olay bunun tuzu biberi her şeyi oldu ve eğer gerçekten soruların çalınma durumu ve daha önceden belli kişilere verilme durumu varsa, bu kurumla artık bir yere gidilemeyeceğini kanıtlanmıştır. Nasıl olur da böylesi önemli bir sınavda çıkacak sorular daha önceden böyle bir yayın evinin eline geçer ve denemelerinde sorulurdu? Çok basit, eskiden olduğu gibi!

Aslında her şeyde cemaat suçlanıyor ama, böyle bir şey varsa, bu konuda her şeyin cemaat, AKP ve dini dershaneler üçgeni arasında olması fazla basit geliyor. Kişisel düşüncem bunların AKP devri öncesinde de olduğu ama bu şekilde ortaya çıkmadığı idi. Belki o zaman da cemaat yapıyordu, belki CHP’liler DSP’liler yapıyordu onu bilemem. Ama herkes, devletin içinde büyük tanıdıkları varsa her şey olabileceğine inanırya, biraz o hesap. Yani elinde böyle bir üç kağıt gücü olacak ve sen kullanmayacaksın, inanılır değil. Bununla, ister soruları satar zengin olursun, ister akrabalarını devlet yaparsın, ne istersen olur.

Şu an bu ÖSYM vakası görmezden gelinecek bir şey değildir, basit bir karalama olduğunu düşünmek de zor. Eskiden de herkes çeşitli sınav sorularının FEM vs. dershanelerde dağıtılıp durduğunu söylüyordu, ama kanıtlayan çıkmıyordu. Ancak bunlar iki yıldır rahatça kanıtlanabiliyor. Her sosyal ortamdan bu söylentiler ile ilgili bazı kanıtlar çıkıveriyor. Şu da var ki yakın tarihlerde açıklanması beklenen sınavlar var, yakın ve uzak tarihlerde açıklanmış sınavlar da var. KPSS, KPDS, YGS, KGS, TGS, ALES, tales, tules bütün sınavlar… Bunların geçerliliğini şu an hiç kimse çıkıp kanıtlayamaz böyle bir şüphe anında.

Bir de ÖSYM’deki soruların ne şekilde bunların eline geçtiği de henüz bilinmiyor. Ya o soruları o meşhur dershanelerdeki bir öğretmen öğrencilerine hazırlatıp sınava sokturmuş ise? Ne bilelim! 😀 ÖSYM’nin soru veri tabanının onlarda da olmadığını kim garantileyecek. Bu işin arkası takip edilip ciddi bir şekilde çözüm getirilmeli. Cezalandırılacaklar cezalandırılmalı. Milyonlarca kişi ile dalga geçmek bu, en basit şekliyle.

Şaka maka bu ÖSYM denen kurumun artık yeniden yapılandırılması lazımdır. Böyle bir çalınma durumu varsa bu kadar çürük bir organdan daha da iş yapması beklenemez. Başında kim olursa olsun, tamamen dağıtılıp yeniden yapılandırılması gerekir ki, eski ÖSYM mantığı ile değil, sınav sistemine ya da eğitim sistemine gelecek toptan bir mantıklı değişiklikle. Tabi bu PDF soru linki meselesi de gösteriyor ki, bu işi yapanlar da kendilerine o kadar çok güveniyor ki, bunu rahatça sitelerine koyup paylaşabiliyorlar!!! Kardeşim bunun logu var bir şeyi var, her türlü takip yapılıyor artık.

ÖSYM ile ilgili şu da var ki, bu kurumdan bu soruları sızdıranlar ya da bu sızan soruları dağıtan ve kullananları koruyan bir yapı varken, yeni oluşturulacak bir ÖSYM yapısı, direk olarak bunların elinden çıkmış olacağından, bu sefer yandaşlara çok daha dahat bir şekilde kayırma yapılamayacak mıdır? Bütün devlet memurlarının badem bıyıklı olacak olması demek bu! 😀 Yani ÖSYM’yi kapatıp yeniden kuracaklar bu sefer ellerine geçen yeniden yapılandırma şansını kendi adamlarını devlete sokmak için çok rahat bir yol olarak kullanmaya başlayacaklardır. İki ucu çok boklu değnek!

Bırakın benim dediğim ÖSYM’nin kapatılmasını, bunu sineye çekmeye, yalanlamaya çalışan bir yapı ile bile karşılaşabiliriz karşımızda. Şu anda her şey beklenir. Her şeyin incelenip iyi bir açıklama yapılması gerek, o sorular dediğimiz gibi hatırlayanların yeniden yazıp paylaştığı sorular da olabilir. İncelenmeliler, eğer çalıntı değillerse mutlaka bazı deliller çıkacaktır. Ha şu da var, onları derleyip toplayıp Beyaz Kalem sitesine kim yükleyecek o kadar…

Ha bir de dindar geçinen kesimler varsa bu işin içinde, insan bunlardan da dinlerinden de, nüfus cüzdanında aynı din ibaresinin bulunmasından da utanıyor bu durumda. Bunları tanımlamak için halk arasında kullanılan çok güzel deyimler ve atasözleri var, siz de biliyorsunuz kendileri de biliyor.

Mesele şu aşamadan sonra bu konu hakkında kimsenin susturulmadan üzerine gidilmesi ve herkesi memnun edecek yeni bir sistemin oturtulması. Bunun adı ÖSYM olamaz. Cemaatçileri Atama Kurumu yapın adını da herkes hakkını helal etsin baştan. İşin esprisi başka, olayın cidden incelenip mantıklı bir şekilde halledilmesi gerek. ÖSYM’nin falan kapanacağı yok da, bari mantıklı bir şekilde çözülsün sorun.

Sınav iptal olursa, off tekrar bir sınav derdi, çalışma derdi… Kim uğraşır onunla be!.. Bıktım, binlerce kişi bıktık artık. 😀

Aslında şu anda sınavın iptal edilip yenisinin yapılması bir çözüm değil. Bu yapılsa bile yeni yapılan sınavda da bu durumun gerçekleşmeyeceği kesin değil. Yetkililerden gelecek açıklamaları takip etmeli, şu andan itibaren güvenecek bir şey kalmamış durumda. Yapacakları açıklamada bunu yalanlayabilirler de, ki doğru olsa da kim inanır meselesi var! 😀 Umalım da bu çalıntı hikayesi yalan olsun, ama olsa da kim inanacak ki!

NOT: Gelecek sınavın tüm soru ve cevaplarını çözülmüş şekilde bana gönderirseniz ve sınavdan sonra soruların yine çalındığı ortaya çıkmazsa bu yazıyı kaldırmayı düşünebilirim! 😉 Abi ben de cemaat çocuğuyum, senem geçti orada. 2,100 TL para ödedim, hani bu soruların satılıyor dedikodusundaki fiyatın onda biri! 😀 Güzel anılarım oldu orada, yapmayın etmeyin, bir daha bana da gönderiverin şu soruları. 😀

Salaklık bende; liseden sonra girdiğim ortaöğretim KPSS’de ne güzel 86 puan almıştım, başkana tuvalet temizlikçisi bile olunuyor onunla deyip dalga geçerlerdi. İlle üniversite okuyacağım, sonra da sürüneceğim diyen benim. İki damla aklım olsa şimdi o sınavdan dandik de olsun bir yerlere atanmış olsam, elime evrak gelmesini bekleyip iki mühür çakıp göndereyim diye bekliyor olurdum şu an!

KPSS 2006/s sınav sonucum. :)

KPSS 2006/2 sınav sonucum. 🙂