Toshiba Portégé G500
____________________________________________________________________Toshiba Portégé G500, Toshiba’nın ilk akıllı telefonu, cihaz Windows Mobile 5 işletim sistemine sahip. Dokunmatik ekranlı olmadığı için cep bilgisayarı yani PocketPC değil, akıllı telefon yani Smartphone. Bu zamanda hala İnternet’te ilgili aramalara rastladığım için hakkında birşeyler yazmak istedim. Cihazın özelliklerinden bahsedip tecrübelerimi yazacağım.
Cihazın teknik özellikleri şöyle:
- Genel
- 2G GSM 900 / 1800 / 1900
- 3G HSDPA 850 / 1900 / 2100
- Boyutlar
- Ölçüler 96 x 49 x 22.9 mm
- Ağırlık 135 g
- Ekran
- TFT, 65.000 renk
- Çözünürlük 240 x 320 piksel, 2.3 inç
- Ses
- Uyarı türleri Titreşim, polifonik, MP3 zil sesleri
- Hafıza
- Telefon defteri Teoride sınırsız kişi
- Konuşma istatistikleri teoride sınırsız
- Dahili 64 MB
- Harici hafıza kartı miniSD maks 2 GB. (Sürücü yükleme ile SDHC destekliyor)
- Veri
- GPRS Sınıf 10 (4+1/3+2 slots), 32 – 48 kbps
- HSCSD Yok
- EDGE Var
- 3G HSDPA, 3.6 Mbps
- WLAN Wi-Fi 802.11b/g, VoIP over WLAN
- Bluetooth v2.0, A2DP
- Kızılötesi Yok
- USB v1.1 miniUSB
- Kamera
- Birincil (arka) 2 MP, 1600×1200 piksel
- Video Evet
- İkincil, (ön) VGA video görüşme kamerası
- Özellikler
- İşletim sistemi Microsoft Windows Mobile 5.0 (Kolayca WM 6.1’e yükseltilebiliyor)
- CPU(MİB) 32-bit Intel XScale PXA270 416 MHz (Bazı yerlerde satın alma sebebiyle Marvell diye geçiyor, ancak Intel zamanı bir işlemci)
- Mesajlaşma SMS, EMS, MMS, Email
- İnternet Gezgini WAP 2.0/xHTML, HTML (Opera 8.6)
- GPS Yok
- Java MIDP 2.0 (MIDP 2.1 emülatörler de bulunabiliyor veya satın alınabiliyor)
– Parmakizi sensörü
– Pocket Office (Word, Excel, PowerPoint vs. dosyalar için)
– Windows Media Player 10
– T9
- Pil
- Standard, Li-Ion
- Stand-by 240 saat kadar
- Konuşma süresi 4 saate kadar
Gelelim deneyimler ve fikirlere. 🙂 İyi ve kötü yanlar karışık olabilir. 🙂
Cihaz genel olarak Windows Mobile cihazlardan beklenen genel bir iş, e-posta ve biraz da çokluortam cihazı.
Cihazda yüklü gelen işletim sistemi Windows Mobile 5.0 ancak, basit birkaç işlem ile Windows Mobile 6.1 yüklemek mümkün. Hatta Windows Mobile 5.0 kullanmak aptallık bile sayılır. Toshiba ücretsiz bir güncelleme yayınlamış sanırım ancak bu da sadece İngilizce destekliyor. Sonra da bu güncelleme üzerine çeşitli kullanıcılar kendileri farklı ROM denen yazılımlardan oluşturuyor. Türkçe desteği 6.1 sistemlere birkaç işlemle eklenebiliyor.
Uygulama işlemcisi olarak 2004 model ARM v5TE uyumlu Intel Xscale PXA270 işlemciye sahip. İşlemci yüküne göre saat hızını ve voltajını ayarlayabiliyor. İşlemci hızı 106 MHz ile 420 MHz arasında oluyor. İşlemci 32 KB komut önbelleği ve 32 KB veri önbelleğine ve ayrıca 256 KB SRAM belleğe sahip. Ayrıca Wireless MMX (masaüstü bilgisayarlarımızdaki işlemcilerin MMX komut setlerinin taşınabilir uyarlaması) ve Intel SpeedStep (güç yönetimi ile ilgili) teknolojilerini destekliyor. Bir sürücü ile işlemci devamlı 520 MHz hızında çalışacak şekilde ayarlanabiliyor, ancak kullanım süresini kısalttığından gereksiz.
Bir de 3G vs. iletişim işlemleri için sanırım Qualcomm MSM 6280 işlemciye sahip ama bu konuda tam bir bilgim yok, bu işlemcinin varlığından Toshiba’nın Japonca bir G500/900 kaynağında haberim oldu..
Bellek! Cihazda 64 MB RAM var ancak tam olarak benim de bilmediğim teknik sebeplerden (bir miktarı video belleği olarak kullanılabilir veya farklı şeyler için) dolayı sadece 50 MB kadarı kullanıcıya görünebiliyor. Bunun da zaten 30 MB kadarını işletim sistemi doldurduğundan kullanıcıya 20 MB kadar birşey kalıyor. 🙂 Bu da şurada yazdığım gibi kullanıcıya her açıdan yeterli bir bellek miktarı değil. Yani cihazın işletim sistemi aynı anda birden fazla uygulama çalıştırmaya izin verse de bellek yetersizliği nedeniyle bu her uygulamada mümkün değil.
Hız! İşlemci hızı genel olarak çoğu uygulama ve oyunda yeterli. Ancak telefonun ilk açılışta bir dakikaya yakın bir sürede kullanıma hazır olduğunu söyleyeyim. 🙂 Ayrıca e-posta ve veri miktarına göre e-posta istemcisini, mesajları vs. veri tabanı kullanan programların ilk açılışta biraz yavaş olduğunu eklemeliyim. Bu Windows Mobile işletim sistemindeki yavaşlıklar dışında diğer uygulamalarda çok bir kasıntıya rastladığımı söyleyemem.
Kamera! Cihaz fotoğraf ve video çekimi için bir adet arka kameraya ve 3G ile karşılıklı görüşme için de ön kameraya sahip. Kameralar Intel Xscale PXA270 işlemcinin QuickCapture sistemine bağlı CMOS kameralar. QuickCapture Intel’in ek bir kamera donanımı olmadan işlemcinin CMOS sensörüne bağlanmasını sağlıyor ve maksimum 4 MP çözünürlük destekliyor, tabi kameradan dolayı bu cihazda kullanılabilir 2 MP. Aslında bu beni 4 MP bir CMOS kamera bağlasak çalışır mı diye düşündürüyor ama bellek yetersizliği olacaktır diye de aklıma geliyor. 🙂 Arka kamera çok mükemmel olmasa da bence iyi bir kamera. WM cihazlarda kameranın görüntü kalitesini yükseltmek yazımda yazdığım kayıt defteri hilesi ile gayet iyi fotoğraflar elde etmek mümkün. Kamerada zoom, otomatik odaklama, yüz tanıma vs. seçenekler yok. Işık için beş farklı seçenek var ve siyah beyaz, sepya gibi birkaç efekt. Eğer 12 MB boş belleğiniz olmadan fotoğraf çekmek biraz tehlikeli, cihazı yeniden başlatmak zorunda kalabilirsiniz, arka planda çalışan başka uygulama bırakmamaya özen gösterin. Unutmadan, gece çekimleri için arka kısmında bir de bir ışık var. Bu ışık gece fener olarak kullanmaya iyi, ama kamera çekimi için 1 metreden uzak nesnelere pek yaramıyor. Fener olarak kullanmak için de kamerayı başlatmanız gerekmesi de fener amacıyla konulmadığının kanıtı. 🙂
Ayrıca zayıf ışıklı ortamlarda da kameranın fotoğraf çekiminin çok belirsiz olduğu söylenemez.
Fotoğraf çekiminde ışıktan yeterince yararlanmak için görüntünün alınma süresi biraz uzun tutulmuş. Böyle olunca fotoğraf çekimi sırasında cihazı bir beş saniyeliğine kıpırdatmamak en iyisi. Yoksa ne olura şununla cevap verebilirim. 🙂
Ancak video konusunda bu performansı göremiyoruz. Video kaydı 240 x 320 çözünürlükte yani dikey olarak portre modunda yapılıyor. Yatay yapmak istiyorsanız da bunu cihazı yan tutarak video kaydı yapıp bunu bilgisayarda yan çevirerek yapabilirsiniz. Ortalama FPS hızı 9 – 12 FPS kadar ve maksimum veri hızı da 390 kbps kadar. Görüntüdeki hareket oranına göre bazen görüntüde duraksamalar olabiliyor. Ha bir de mikrofon ile ilgili bir problem var o da aşağıda. 🙂
Bu da örnek bir video, ancak cihazın ses biçimi yüklediğim yerde desteklenmediği için sorun olmuş olacak sessiz bir video. Zaten de korkunç bir ses vardı. 🙂
Mikrofon! Cihazın dahili mikrofonu telefon görüşmelerinde benim cihazımda fena sayılmaz ancak şikayet edenler olduğunu da söyleyeyim. Olumsuz bir durum bazen kendi sesinizi de duyuyor olmanız. Telefon görüşmeleri dışında ise mikrofon tam bir problem. Mikrofon sesi çok gürültülü ve cızırtılı kaydediyor. Sesi aşırı biçimde yükseltiyor ki odadaki basit bir duvar saatinin sesini bile kayıtlarda gayet net duyabiliyorsunuz. Bunun olumsuz sonucu da zaten iyi seviyede olan sesler de çok yükseltiliyor ve inanılmaz boğuk, cızırtılı ve gürültülü anlamsız bir ses elde ediyorsunuz. Kulaklığı takıp denediğinizde ise ses telefonun kendi mikrofonuna göre çok daha net ve anlaşılabilir kaydedilebiliyor. Bu sebeple kamera veya diğer ses kayıtlarında kulaklığı kullanmak en iyisi. Bu problemin telefon görüşmelerinde olmamasının nedeni iletişim işlemlerinin Qualcomm MSM 6280 işlemcisi tarafından yerine getirilmesi olabilir (Belki çok atmasyon bir cümle oldu, hakkında çok ayrıntılı bilgim yok, sadece fikrim var), diğer işlemlerde Intel Xscale PXA270 devreye giriyor olabilir, ve bunun da mikrofonla ilgili bağlantılarında bir problem olabilir.
Ses! Telefon zaten Windows Mobile işletim sistemli olarak çokluortam telefonundan çok bir iş telefonu. Bu sebeple bundan yüksek bir ses beklemek doğru değil. O da öyle diyor zaten. 🙂 Cihaz hoparlörü yüksek ses çıkarmaya yaklaşsa da bunu hemen cızırtıya çeviriyor ve keyfi kaçıyor, bu sebeple sesi en yükses seviyesinden cızırtısız çıkacak şekilde biraz azaltmak en iyisi. Bir de bu şekilde yükses sesli iken sanırım ses yükseltme devresinde olan birşeylerden dolayı ses arasıra gidip geliyor. Kulaklık ile ise böyle bir problem yok. Kulaklık çok kaliteli olmasa da oldukça iyi ses veriyor. Ayrıca SRS WOWHD gibi bir programla çok daha iyi ses almak mümkün. Bas, tiz vs. sesler gayet duyulabilir tavda. Kulaklığın mikrofon kısmından kablosunu çıkartarak başka bir cihazdan ses çıkışı almak mümkün. Yalnız burada biraz problemle karşılaştım ki, bazı aygıtlarda bu şekilde kullandığınızda cihazın kendi hoparlörü de çalışıyor, yani yuvadaki uyumsuzluk nedeni ile ses kapanmıyor. Bu Toshiba’nın mı diğerlerinin mi bir suçu bilmem.
USB 1.1! Cihazın USB bağlantısı ActiveSync veya cihazı harici bellek göstererek yapılabiliyor. Cihazın USB girişi kolayca bulunabilen miniUSB girişi, bu sebeple kart okuyucu vs. diğer donanımlarınızın kabloları ile de kullanılabiliyor. USB sürümünün 1.1 olmasından dolayı biraz yavaş olduğunu söylemeli. Okuma hızı en yüksek 700 KB/s ve yazma hızı da 400 KB/s. Zaten video kaydında veri hızının da 390 kbps’de takılmasının sebebi de bu yazma hızının düşüklüğü. Mesela öğrencisiniz ve telefona İnternet kafeden izlemelik bir film atıyorsunuz, filmin hafıza kartına aktarımı bittiğinde filmin ilk 20 dakikasını bilgisayarda da izleyebilirsiniz. 🙂
Hafıza Kartı! Cihaz miniSD hafıza kartlarını destekliyor, ne en büyük ne de en küçük olanları. Standart olarak 2 GB desteği var ancak bir SDHC sürücüsü ile bunu 8 GB ya da 16 GB yapmak mümkün, daha üstünü bilmiyorum. USB ile ilgili yavaşlık burada da etkin, yukarıdaki paragrafta yazdığım okuma ve yazma hızları burada da bu kadar.
WiFi! Genel olarak WiFi özelliği oldukça iş gören bir özellik. En yüksek 700kbit indirme hızlarına ulaşılabiliyor. Yalnız bu cihazı USB üzerinden WiFi adaptörü olarak kullanarak elde ettiğim bir hız. Cihaz üstünde 350 kbps civarı hız elde edebildim. Ancak yüksek yoğunluklu ağlarda oldukça yetersiz kalabiliyor, en basit birşeyi yapmak bile işkence olabiliyor, bunu da belirtmeli. (*İlgili bir yazım: Toshiba Portégé G5oo ile WiFi ağına bağlanmak).
3G! Cihaz 3G desteği sağlıyor ancak hız konusunda ne yapar bilmiyorum. 3G ile 7.2 Mbps hızlar vadedilse de bu cihazda WiFi ile bile ulaştığım en yüksek hız 700 kbit. Yani 3G’de ne kadar performanslı olur bilmem. Ancak WiFi üzerinden deneyimlerimden çok da kötü olacağını sanmıyorum. 🙂
Cihazın bir de parmak izi okuyucusu var. Bunu telefon açılırken sizden parmak izinizi alacak şekilde ayarlayarak güvenlik amacıyla yararlanabilirsiniz, ancak ben bunu yapamadım ama yapan var. 🙂 Bir de bunu menüler arasında dolaşmak için vs. de kullanabilirsiniz ama gerek var mı bilmem. Zaten bir süre kullanmayınca devreden çıkıyor gibi birşey oluyor, telefonu yeniden başlatmadan kullanamıyorsunuz.
Ekran çoğu zaman yeterli parlaklıkta ama direk güneş ışığında okunmaz olabiliyor. Tabi kullandığınız temalar da önemli, direk güneş ışığı dışında ekranla ilgili pek problem söyleyemem. 240 x 320 çözünürlükte ve 65,536 renk destekli. Renk sayısı biraz düşük gelebilir ama WM sistemli telefonlar için bu normal sayılır, yeni üretilen çoğu telefonda bile hala renk sayısı bu, işlemcinin çok fazla sayıda renkle uğraşması sevilmez pek. Ancak bunun kullanımda farkedilebilir bir dezavantaj yaratmadığını söyleyeyim. Hatta çoğu resmi bilgisayardan daha iyi, canlı ve renkli gösterdiğini söyleyebilirim. Ekran olarak sanırım şunu kullanıyor (Kayıt defterinde yazan bu ama o girdi kullanılmıyorsa da bilmem).
Tuş takımı bildiğiniz standart telefonlarda bulunandan. Tuşlar çok küçük falan değil, yeterli boyutta.
Kızaklı telefonun kızak kısmı biraz oynak birşey, böyle çok sağlam birşey hissi vermiyor ama aylardır sorunsuz kullanıyorum, daha ne olsun.
Ofis olarak da şu an kullandığım WM 6.1’de Word, PowerPoint ve Excel’in taşınabilir sürümleri var. Bunlarla PowerPoint dışında destekledikleri biçimlerdeki dosyaları düzenleyebiliyorsunuz. Yeni dosya oluşturmak biraz zor ama bunu Modaco DoNew programı ile kolayca halledebilirsiniz. Bu program hazır dosyalardan boş şablonlar içeriyor ve cihazdaki MSOffice programlarının bunlarla açılmasını sağlıyor.
Ortam oynatma! Telefonda Windows Media Player 10 yüklü ve MP3, AAC, RM, WMV, WMA gibi biçimleri destekliyor ama TCPMP veya paraya kıyarsanız CorePlayer kullanıp her biçime destek almanız en iyisi. İşlemcinin WMMX desteğinin kullanıldığı alanlardan biri de video oynatma. Telefonda şu Matrix fragmanı ile bir performans testi de yaptım, sonuçları şöyle:
Ortalama hız 272.42%
Video çerçeveleri 3635
Ses örnekleri 6730926
Veri miktarı 12020 KB
Test süresi 0:55.596
Test çerçeve oranı 65.38
Test ses örnek oranı 121073
Test veri hızı 1.8 Mbit/s
Orijinal süre 2:31.459
Orijinal çerçeve oranı 24.00
Orijinal ses örnek oranı 44100
Orijinal veri hızı 650 kbit/s
TCPMP veya ücretli CorePlayer gibi programlarla 1000 piksel çözünürlükten düşük videoları oynatmak mümkün. Daha yüksekler için de biçimini WMV vs. olarak değiştirerek Windows Media Player kullanılabilir ama onun performansını test etmedim.
Java! Cihazda Esmertec Jbed, Jblend gibi MIDP 2.0 veya 2.1 Java sanal makineleri kullanılabiliyor. Oyunlarda vs. performansın gayet iyi olduğunu söylemeliyim.
Isınma! Telefon 10 dakikayı geçen sürelerde konuşma veya oyun oynama sonrası ciddi bir şekilde ısınıyor. Özellikle batarya kısmı elinizi yakıyor ki, oyun oynarken telefonu elinizde tutmak istemiyorsunuz. 🙂 Bunun nedeni tam olarak ne bilmiyorum ama içindeki Intel Xscale PXA270 işlemciden şüpheleniyorum. (Intel Inside) 🙂
Batarya. Cihazda 1200 mAh pil var ancak daha güçlü bir pil bulsam alırım. Gitmiyor diye değil, cihaz devamlı elimde olduğumdan çok kullanıyorum ve dolayısıyla şarj çok gidemiyor. Normalde her gün şarj ediyorum. Ancak fazla kurcalamadığım zamanlarda bir günde pilin doluluk oranının %100’den %95’e indiğine şahit oldum. WiFi gibi özellikler de şarjın düşmanlarından, onu da unutmamalı. Bir de son not; cihaz bilgisayara bağlı iken USB bağlantısı üzerinden şarj olabiliyor, ancak bu şekilde şarjı daha az gidiyor. Daha yüksek voltaj versem de durum aynı, sanırım şarj cihazı akımı USB kablosunun +5 v girişinden farklı bir yere daha veriyor ki onunla şarj daha kısa sürede ve doyurucu oluyor. Kendim USB girişine 6.1 volt vererek saatlerce sürede şarj edemiyorum.
USB OTG ve HOST! Intel Xscale PXA270 USB OTG ve HOST özelliklerini destekliyor ama bu cihazla bildiğim kadarıyla Toshiba Portégé G900 gibi USB üzerinden kart okuyucu, parmak bellek, harici disk gibi farklı aygıtlar bağlamak mümkün değil.
Şimdilik cihazla ilgili aklıma gelenler böyle, daha sonra aklıma gelen birşeyler olursa söylerim onları da.
Özetle cihaz şu zamanlarda bol paranız varsa alınacak bir cihaz değil. Ancak fiyatı uygunsa mikrofonun kayıt sorununu önemsemiyorsanız işinize yarayabilir. Şayet benim işime oldukça yarıyor, ben de 250 liraya ikinci el almıştım. 😀 Bir de 64 MB belleğin pek yeterli olmadığını da tekrar hatırlatıp en az 128 MB RAM diyeyim. 🙂 Yok bulamıyorsanız veya bulduklarınız pahalı geliyorsa da ben memnunum derim. 🙂
Yazan: tolgahan, 8 Temmuz 2009 @ 5:08 pm
Ben G500’ümden baya memnunum. media markt’dan 330 liraya şubat 2009 da aldım. wm6.1 kullanıyorum ama sanırım driver konusunda başarısız bi arasürüm olmuş çünkü şarj olayı değişti max 2 gün gidiyor. wm6 da 4 günden fazla idi. bu konuda önereceğiniz 6.1 yada üzeri romları bana ulaştırırmısınız ? birde şu toshiba nın kendi sitesinden verdiği resmi güncelleme nerde? onu ba eklerseniz sevinirim. G 500 ü çok kötülemişsiniz. Omnia alamıyosanız en iyisi g500dür diyerek konuya son veriyorum. yok omnia daha iyi diyosanız tg01 var. pamuk eller cebe ozaman 🙂
son bi not: işlemci hızları hakkında yanlış bilgilendirilmişsiniz. daha ızlı olmalı 😉
Yazan: FeRHaD, 8 Temmuz 2009 @ 7:28 pm
Tolgahan, çok kötülemedim, yeni almayı düşünenleri uyardım. Yoksa bu bahsettiğim olumsuzluklarla ilk defa karşılaştıklarında hayal kırıklığına uğrayacaklar, ben peşin peşin söylüyorum, bu olumsuzlukları göze alarak alsınlar cihazı. Kamera sorunları vs. ne çok rahatsız eden sorunlar, bunlar bilinmeli. Zaten ses kayıt sorunu vs. Toshiba’ya bildirildiğinde de çözülemediği söyleniyormuş.
Şarj ile ilgili birşey diyemem. Ne kadar kullanırsam cihazı o kadar gidiyor. 🙂 Yoğun kullandığımdan genelde her gün şarj ederim ama kullanmazsam iki günden fazla gideceğinden eminim. ROM olarak da uzun şarj süresi vaat eden bir sürü ROM denedim ama daha kurulum sonrası ilk kullanımda şarjı çabuk bitirdiklerinden standart bir tanesi var, ilk geldiğinde de sanırım ondan vardı, onu kullanıyorum.
İşlemci hızı da otomatik ayarlandığından, yazıyı yazdığımda denediğimde 416 diyordu, şu an 420 diyor, o şekilde güncelleyeyim bari. Ancak kesinlikle daha fazla değil, ek sürücü bularak isterseniz yükseltebiliyorsunuz, benim de 520 MHz yapan sürücüden başka pek rastladığım olmadı, ücretli hız aşırtma programlarını da serial vs. ile kullanmayı sevmem.
Cihazı ben de dün MediaMarkt’ta 350 TL’ye gördüm, daha önceden bu kadar ucuza gördüğüm olmamıştı, bu sebeple daha iyisini bulabilirsiniz demiştim ama bu fiyata biraz zor daha iyisi. 🙂 Tam alınabilir bir cihaz olmuş artık bence de.
Yazan: tolgahan, 8 Temmuz 2009 @ 7:52 pm
yorumunu takip etmekteydim ve de geldi yorumun 🙂 ama iki sorum olmuştu. onlara cevap alamadım. diğer konulardaki ekran yakalamalarına bakarak, aynı romu kullandığımızı sanıyorum. ama olmaya bilir de… bendeki standart bi sürüm değil, mpx den bi üstadın önce çinceden ingilizceye dönüştürdüğü sonrada ROM u kullanışlı bi şekilde olacak duruma getirdiği bi sürüm kullanıyorum. ama stabil değil ( resmî olmayınca bu tür şeyler olabiliyor, bazı sitelerde de 6.1.3 diyolar bu roma ama diil )…
senden ricam;
1) Standart bir versiyon linki alabilirmiyim. microsoft eliyle oluşturulmuş ROM en stabil olanıdır diye düşünüyorum (6.1 yada 6.0, ingilizce olabilir.)
2) Ortalama kullanıcı olarak ( günde üç beş sms üç beş dakka da konuşma diyelim) şarj 2 günü göremiyo çoğu zaman.. Radio Versiyonu 03.06AAQ olan rom bu. esmertec çıkarılmış olarak geliyor kurulumda
vaktiniz varsa ilginizi bekliyorum. (hareketli arkaplan resimlerini kullanmanın bi yolu varsa, bi makale de ona yazarsın belki 🙂 )
3) Standart OC kontrolörleri ile 800 civarı hızlar gördüm. o yüzden yanlış bilgilendirilmişsiniz diyordum
teşekkürler
Yazan: FeRHaD, 8 Temmuz 2009 @ 11:28 pm
Benim radio sürümüm farklı. Zaten ekran görüntüleri çoğunda aynı.
Ernestec çıkarılmış bir rom kullanmıştım ben de, ama çok değil. 🙂 Şu anki de bir Adil Yıldız yapımı sanırım.
Orijinal rom yok bende, zaten Microsoft yapımı rom da Toshiba tarafından düzenlenmeden çalışmaz düzgün. Toshiba romları da ancak teknik servislerde vs. bulunur herhalde. Keşke kendi standart sistemini değiştirneseydin, yeni romlarda birkaç uygulama dışında çoğunda birşey yok, bazılarında ufak tefek hata yamaları oluyor sadece.
İşlemci hızı ile ilgili olarak ne kadar hızda kullanıyorsun, devamlı yüksek hızda çalıştırmak da bataryayı çabuk bitirir. Bunun sebebi belki de budur. İstersen bu romu bir yere yükleyebilirim.
Benimki de muhtemelen MPX’ten inmiş bir rom. 🙂
Yazan: FeRHaD, 8 Temmuz 2009 @ 11:30 pm
Hareketli arka plan resimlerini de araştırırım.
Yazan: tolgahan, 9 Temmuz 2009 @ 2:41 pm
sürekli aynı şeyleri yazarak yorum kirliliği yapmak istemiyorum 🙂 sendeki romu denemek isterim evet. teşekkürler ilginiz için
Yazan: FeRHaD, 9 Temmuz 2009 @ 7:29 pm
Tolgahan geçici olarak şuraya yükledim, şu anda bende yüklü olan ROM bu sanırım.
Şimdilik buradan indirebilirsin.
Radio sürümü M6280A-KLRX-2.3.4015C 1 ise doğru sürümdür, değilse söyle bir tane daha var, onu yükleyeyim. 🙂
Yazan: tolgahan, 9 Temmuz 2009 @ 7:31 pm
bunu denemem lazım önce. uğraşın için teşekkür ederim
Yazan: FeRHaD, 9 Temmuz 2009 @ 7:36 pm
Birşey değil.
Yazan: tolgahan, 9 Temmuz 2009 @ 8:14 pm
evet radyo versiyonu tutuyor. deneyelim bakalım 🙂 geri dönüşümü bildiririm size
Yazan: tolgahan, 10 Temmuz 2009 @ 10:16 pm
yükledim ve 1 gün boyunca denedim. bugün kullandığım sürüme geri dönmeye karar verdim 🙂 belki şarj ömrü daha az gidiyor olabilir ama bu kullandığım sürüm çok daha ileri bi sürümmüş bunu anladım. size de denemenizi tavsiye ederim.
Yazan: FeRHaD, 11 Temmuz 2009 @ 1:07 am
Ne anlamda beğenmediğini bilmiyorum. Eğer ROM içinde fazla program yok diyorsan zaten ben rom içinde program olmasını istemiyorum, zaten 50 MB kadar bir yer var telefonda, onun yerine hafıza kartına yüklüyorum. Tema vs. fark var ise de ROM değiştirmeden yüklenebilir harici olarak.
Bunlar dışında seninkinde iyi olan özellikleri sayabilirsin, stabilite, şarj durumu vs. deneyebilirim.
Yazan: tolgahan, 11 Temmuz 2009 @ 9:25 pm
kısa bi süre denedim ama yeterli oldu bence. birincisi ve benim için en gerekli şeylerden birisi, hoparlörden ses vermiyor. yani görüşmede hoparlörü açmak istediğimde donuyor telefon. bataryayı sökmek gerekiyordu. ikincisi ise, menüler arası hızları çok yavaş. zaten rom genel olarak yavaş bence. Divx izlerken sürekli buffering yazması, görüntü sekme hızını değiştirerek çözülebilir ama bu defa da film kare kare ilerliyor. parmak izi sensörü tutarsız, pek gerekli değil ama öyle 🙂 Şarj olayına bişey diyemiyorum çünkü şarjını tüketecek kadar konuşamadım. WiFİ deneme imkanım olmadı. bir de çok dil T9 yok Türkçe T9 yükleyince ingilizce olan iptal oldu falan filan… kısacası ben şarjı kısa sürede tüketen ROM uma dönmeye karar verdim, wm6.5 yayınlanana kadar da bunda kalırım diye tahmin ediyorum. değerli vaktin ve bilgilerin için sana çok teşekkür ederim
Yazan: FeRHaD, 11 Temmuz 2009 @ 11:34 pm
Görüşmede hoparlörü açamama problemi olmuyor bende. Divx’i hangi programla izliyorsun 720p altı görüntülerde problem olmuyor bende TCPMP ile. T9 dilini menülerden değiştirebiliyorsun ama hangi paketi yüklediğimi hatırlamıyorum şu an. Parmak izi sensörü bir süre kullanılmayınca devre dışı kalıyor, onu kullanmadığımdan da başka bir ROM da düşünmedim bunun için. Zaten ben de bu ROM için iyi demiyorum, ama diğerlerine geçince daha ilk seferde şarjı çok tüketiyorlar takılıp duruyorlar, bu daha kararlı geliyor bana, yani daha az donuyor cihaz. Bu arada işlemci frekansını yükseltmek için hangi programı kullanıyorsun, ücretsiz düzgün birşey bulamadım ben.
Yazan: tolgahan, 11 Temmuz 2009 @ 11:43 pm
yok canım bende kötüleme amaçlı yazmadım zaten. yani iyi yönlerini de yazabilirim istersen ama ben gördüğüm handikapları yazdım yalnızca. Divx için Core player’ın ücretlisini kullanıyorum. kodeklerini ayrıca yüklüyorum. hiç bir ayarı değiştirmeden çok rahat izleyebiliyorum şu anda. ben işlemci frekansını değiştirmiyorum kesinlikle, gelen rom neye sabitlenmişse öyle devam ediyor. sanırım bendeki Rom un pili çabuk tüketme sebebi de bu olsa gerek. overclock için denemiştim sadece işlemci hızını zorlamayı. tabiri caizse motoru açalım dedim önce bi 🙂 süper hızlar yakalamıştım aslında. birde kullandığım rom da ekran ışığını very low olarak ayarlama imkanı var ve sanırım vermiş olduğun linkteki romda bu yoktu. ama ne olursa olsun WM 5 ile idare etmekte olan arkadaşlara tavsiyem, garantisini falan düşünmeyin hemen güncelleyin romunuzu. WM 6.5 i göremeden WM7 haberleri gelmeye başladı bile. bence WM 5 ile bu cihaz kullanılamaz.
Yazan: FeRHaD, 11 Temmuz 2009 @ 11:57 pm
Ben aldığımda zaten WM 6.1 vardı. 🙂 Sadece bir keresinde WM 5 kurmuştum, onu da kameranın ses vb. problemleri onda da var mı diye denemek için. Core Player ücretli olduğu için kullanmıyorum, şimdilik ücretsiz TCPMP işime yarıyor, zaten müzik arşivim de OGG biçiminde ve TCPMP bu biçimi Core Player’dan daha düşük işlemci kullanımı ile çalıştırıyor.
Evet, o Very Low seçeneği yok bende. Zaten kitap falan okurken Low moduna çekerim birkaç saniye sonra daha da zayıflıyor ışık. Aslında böyle bir güç tasarruf seçeneği varsa, farklı tasarruf seçenekleri daha olabilir o rom içinde, yani bu romdan daha iyi de olabilir. Belki senin yüklediğin programlar falan arkaplana yerleşip işlemciyi meşgul ediyordur arka planda.
Yazan: FeRHaD, 13 Temmuz 2009 @ 12:12 am
Senin dediğin radyo sürümünde bir WM 6.5 kurdum bugün ama işlemci devamlı 314 MHz frekansta çalıştığından çok çabuk bitiriyor şarjı. 🙂
Neyse birkaç saat içinde yenisi çıkacakmış, onu bekliyorum.
Yazan: tolgahan, 13 Temmuz 2009 @ 12:35 am
bize de ilet o zaman 🙂
Yazan: FeRHaD, 13 Temmuz 2009 @ 2:43 am
Yenisi çıkmadı daha yav. 🙂 Bekliyorum sabırsızlıkla.
Yazan: tolgahan, 16 Temmuz 2009 @ 2:28 pm
dostum mpx deki http://www.mpx.gen.tr/showthread.php?t=24236 6.5 romu denedin mi ? eğer denmemişsen, stabil olup olmadığı hakkında bişey söylermisin? adamlar işlemci modlarını da koymuşlar 🙂
Yazan: FeRHaD, 16 Temmuz 2009 @ 2:50 pm
Artık Toshiba Portégé G500 ile WM 6.5 de kullanabiliyoruz, buyrun buradan:
Toshiba Portégé G500 Windows Mobile 6.5 ROM
@tolgahan
Yazıyı akşam yazmıştım ve burayada linkini ekleyecektim ama unutmuşum. 🙂
Yazan: cesur, 4 Ekim 2009 @ 1:48 pm
merhaba arkadaşlar yorumlarınızı okudum bende iki ay önce telefonu media marktten 350 tl ye aldım daha yeniyim msn adresim xxx@hotmail.com yardımlarınızı bekliyorum
Yazan: FeRHaD, 4 Ekim 2009 @ 1:52 pm
Arkadaşım MSN ve e-posta adreslerini yayınlamıyorum burada, üzgünüm. Bir sorunun varsa soru olarak sorabilirsin, yardımcı olmaya çalışırız. Hatta site içinde biraz arama yaparak da cihazına program vs. bulabilirsin.
Kolay gelsin.
Yazan: suleyman bas, 21 Ağustos 2011 @ 5:16 am
cıhaz ıngılızce geldı turkce program yukledım sımdı goruntulu arama yaptıgımda karsı taraf benı goruyor ama ben goremıyorum bılgılendırır senın sevınırım sımdıden tesekkurler
Yazan: FeRHaD, 21 Ağustos 2011 @ 5:13 pm
Süleyman bey, yüklediğiniz ROM orijinal olmadığından çıkabiliyor bu sorun. Windows Mobile 6.1’de de vardı sanırım, 6.5 yazılımında da. Gerçi Windows Mobile 6.5 romunda görüşme yapılıyordu, sadece karşı tarafın görüntüsü üzerinde bir dikdörtgen çıkıyordu, yani tam göremiyordun görüntüyü.
Mesela yukarıda bahsettiğim şuradaki ROM.
Bildiğim kadarıyla daha yeni de bir ROM çıkmadı bu cihaz için.
Sorun ROM’u düzenleyenlerin bilgi yetersizliğinden konuyla çok ilgilenememesi.
Orijinal Türkçe Windows Mobile 5.0 ROM’unda bu kusursuzdur ama o da çok eski bir işletim sistemi.
Orijinal ROM’dan varsa elinizde dilini Türkçe’ye çevirecek bir program da yüklenebiliyordu.
Yalnız 3G video görüşme ayarlarında da karşı görüntüyü göstermeyen bir seçenek vardı, ondan da olabilir de, sanırım ona bakmışsınızdır çoktan.
Yazan: devran, 28 Nisan 2012 @ 9:39 am
arkadaslar istanbuldan devran ben bende toshıba porttege g500 var bana bunun bataryası lazım olanlar arasın satın alacam acıl lazım lutfen 05412259221
Yazan: FeRHaD, 28 Nisan 2012 @ 8:41 pm
Toshiba Portégé G500 pillerini Multimedya Elektronik satıyordu İstanbul’da. Ancak şu an satıyorlar mı, ellerinde var mı bilemem, en son iki yıl önce falan almıştım.