Windows Mobile Shell32.exe aşırı CPU ve RAM kullanımı

____________________________________________________________________

Bill Gates’e son zamanlarda sık sık küfretmeme neden olan Windows Mobile mesaj uygulamasının garip çalışmasından dolayı Samsung Omnia i900 telefonumu sıfırlamak zorunda kaldım. Sonrasında ise telefon normal şekilde açıldı ancak shell32.exe dosyası %100 işlemci ve 25 MB kadar RAM kullanıyordu ki, birkaç MB üzeri RAM normalde kullanmaz. Tüm Windows klasöründeki görselleri yüklemesi lazım o iş için. 🙂 Çözümü biraz uğraştırdı ama bulunca zor da olmadı.

Shell32.exe Windows Mobile’da bazı görüntü ve arayüz işlemlerinden başka Titanium dediğimiz bugün ekranını da (Today Screen) çalıştırır. Fazla bellek kullanımının nedeni olarak da bugün ekranındaki panelleri düşündüm. Shell32.exe’nin fazla bellek kullanmasının nedeni resim panelinin çok fazla resmi belleğe yüklemeye çalışması olabilirdi.

Active Sync ile cihazı bilgisayara bağlayınca bilgisayardaki neredeyse tüm fotoğraf ve videoların telefon ekranı çözünürlüğüne indirgenmiş sürümleri telefonda oluşturuluyor. Bu fonksiyonu kapatamadım. Bundan dolayı da My Storage adlı bellek bir sürü QVGA çözünürlükte fotoğraf ve video ile dolu. Bundan dolayı da resimler (pictures) paneli cihazın belleğini tarayıp bulabildiği tüm resimlere küçük bir önizleme yaratıp belleğe yüklediğinden bu işlemleri gerçekleştiren shell32.exe aşırı bellek ve işlemci kullanıyor olabilirdi.

Shell32.exe aşırı işlemci ve bellek tüketirken işlem yapmak biraz güç. Normalde Home Screen Customizer ile resimler paneli ve gerek olmayan diğer panelleri hemen kapatabiliriz. Ama yeni açılmış sistemde Home Screen Customizer uygulamasını sorunlu çalışan shell32.exe dosyasından belki, yükleyemedim. Ayrıca shell32.exe’nin %100 işlemci kullanımı, resim arama, küçültme ve belleğe yerleştirme işlemlerinde işlemcinin bant genişliğini de tükettiğinden Windows’un pek çok fonksiyonuna ve ayarına ulaşmak zor ya da imkânsız. Yani bugün ekranı ayarlarını normal yollarla değiştiremedim.

Normal yolla olmayan şeyi, kendi yolumla çözme yoluna gittim. Total Commander kurmayı başardım. Sonra da hemen kayıt defterinde şu yola gittim:

/registry/HKLM/Software/Microsoft/CHome

Bu yolda Chome yani titanium’da, bugün ekranında gösterilen panellerin ayarları vs. var. Bunlardan kullanmadığım resim, müzik, başlangıç, sesli mesaj ve e-posta panellerini uygun bir yere yedekleyip sildim. Sonra cihazı yeniden başlattığımda… 😀

Cihaz yeniden başladığında shell32.exe resim panelini ve diğer panelleri yüklemediğinden 2 MB’tan biraz daha az bellek ve %0 işlemci kullanıyordu. Kullanılabilir bir Windows’un olmuştu sonunda.

Şimdi mesele SMS yedeklerini yüklemek. Dilerim sorunsuz yüklensinler, yoksa Bill Gates’e daha çok söveceğim. Bununla uğraştığım kadar Android ile uğraşsaydım şimdiye bu alete Android yüklemiş olurdum. Aslında haret.exe ile çalışıyor da, IPM sürücüleri işlemciye uygun ayarlanmış olmadığından işlemci ve diğer donanım bir iş yapmasa bile çabucak bitiriyor pili.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz